Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο και η «υπόμονή μας εξαντλείται» – Τα σενάρια που έχει καταρτίσει η Αθήνα και οι τρόποι αντίδρασης – Πανέτοιμες να απαντήσουν και να… γενικεύσουν την κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παράνομες NAVTEX για δήθεν υδρογραφικές έρευνες ερευνητικών σκαφών, που μάλιστα εκτείνονται και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, που αποτελεί το όριο της πάγιας διεκδίκησης της Τουρκίας, μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη – Λέσβου και πολεμική ρητορική κατά του Ελληνισμού, η Άγκυρα διατηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο την ένταση με την Αθήνα.
Οι γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών έχουν κοπεί εδώ και καιρό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό επίσης που προβληματίζει την Αθήνα είναι η αναβάθμιση των διεκδικήσεων της γείτονος, μέσω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, μία παράμετρος νέα μεν, για την οποία όμως η Ελλάδα έχει πανίσχυρα επιχειρήματα.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για αύξηση της κλιμάκωσης των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα θα μας σύρει σε συνομιλίες όπου θα ζητήσει… 100 για να πάρει 10… τα οποία όμως 10 θα τα έχουμε παραχωρήσει εμείς. Τι θα είναι αυτά τα 10; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια. Από μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών μέχρι αλλαγές στα χωρικά ύδατα.
Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.
Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε δυναμική απάντηση στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης.
Ο Έλληνας υπουργός στην Μπρατισλάβα μεταξύ άλλων έθεσε ρητορικά ερωτήματα στους συνομιλητές του, τα οποία αφορούν την απειλή της Τουρκίας, αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, τότε τι; Και συγκεκριμένα ο κος. Παναγιωτόπουλος είπε: «Υποστηρίζοντας επίσης πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, τότε τι; Είναι προς αρπαγή; Από ποιον; Τα χάνουμε ως κυριαρχικά μας εδάφη; Χάνονται από την Ελλάδα και τα παίρνει κάποιος άλλος; Αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες καταστάσεις αλλά και παράλογες αν με ρωτάτε. Και θα κάνουμε ότι πρέπει σύμφωνα με τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας πω ότι κι εμείς φτάνουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της αυτοσυγκράτησης και της υπομονής μας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».
Όσο για τα σημεία που έχει «στοχεύσει» το τουρκικό καθεστώς… Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια τακτική ανάλογη του 2020, με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε κοντά στο Καστελλόριζο είτε κοντά στην Κρήτη, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης. Αν δηλαδή ένα ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε η είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.
Στο υπουργείο Άμυνας πάντως επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, σιγουριά για τις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα για αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει τουλάχιστον 10 εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, διαθέτοντας για κάθε σενάριο τουλάχιστον πέντες διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.
Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα δεν θα βρουν απέναντί τους μια διαλυμένη χώρα ή έναν άτακτο στρατό, θα βρουν πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις με τρομακτική δύναμη πυρός. Επίσης, ξέρουν καλά πως σε όποιο σημείο κι αν επιχειρήσουν να προκαλέσουν, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γενικεύσει τη σύγκρουση, κάτι το οποίο έχει καταστήσει σαφές και η στρατιωτική ηγεσία.
Στο κενό το κρεσέντο ακραίας ρητορικής της Τουρκίας – Η απάντηση της Αθήνας και ο ευρωπαϊκός «κόλαφος»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέγραψε την συνεχή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και καταδίκασε της προκλήσεις της – Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές υιοθετησαν τις «στενόμυαλες θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου – Η αυστηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τα νησιά και το αποστομωτικό σχόλιο του Ματέο Σαλβίνι
Με εμφανή εκνευρισμό αντέδρασε η Τουρκία στη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία, με την οποία οι ευρωβουλευτές καυτηριάζουν τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, διαμέσου ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.
Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.
Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου. αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και επίσης την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην ΕΕ.
Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Για «ρηχή και χωρίς διορατικότητα προσέγγιση» κατηγόρησε η Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις» όσον την έκθεση-καταπέλτη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορεί δε την ευρωβουλή ότι «ανέχεται ακόμη και μέλη “τρομοκρατικών οργανώσεων” να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα» λέγοντας ότι «έχει χάσει την αξιοπιστία του».
«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες» σημειώνει.
Το παραλήρημα Τσαβούσογλου για τα νησιά
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών.
«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η Ελλάδα απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας
Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η αποστομωτική απάντηση του Σαλβίνι
Τα νησιά της Ελλάδας «ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας».
Εχει η θαλασσα σύνορα ;
Σύντροφοι εχετε πάρει τον κακο δρομο … δεν το βλέπετε διαλεκτικά !