Άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ από αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο! Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας | Καπέλο στο ψωμί

1
6079

   Τις τελευταίες ώρες σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην χώρα μας παρουσιάζονται τεράστιες και άνευ προηγουμένου ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο. Η εικόνα που βλέπουν οι καταναλωτές είναι άδεια ράφια..!!!

Τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά της Καλαμάτας και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με προϊόντα, όπως αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο..!!!

Οι καταναλωτές ψάχνουν με απέλπιδες προσπάθειες να βρουν τα παραπάνω αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ όπου και αν υπάρχουν οι τιμές είναι φωτιά και έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες ώρες.

Η κατάσταση είναι απελπιστική και ο πανικός είναι προφανές και η απελπισία έκδηλη, ενώ πάρα πολλοί κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τρέχουν για να προβούν σε αγορά και στα χωριά, ενώ κανένας δεν ενημερώνει τον κόσμο, αν υπάρχει επάρκεια σε ζάχαρη, αλεύρι και ηλιέλαιο και πόσο θα φτάσουν οι τιμές.

Οι ανατιμήσεις, αλλά και οι ελλείψεις προϊόντων, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα και στην αγορά της Μεσσηνίας.

Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης με τους καταναλωτές να προμηθεύονται κυρίως αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, αλεύρι και ηλιέλαιο.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ με αυτά τα προϊόντα αδειάζουν, ενώ ο κίνδυνος των ελλείψεων λόγω μη αποθεματικού είναι πλέον υπαρκτός.

          Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας

Η αύξηση του ηλιέλαιου και γενικότερα όλων των σπορέλαιων που έφτασαν ή και ξεπέρασαν ακόμα την τιμή του ελαιόλαδου, αλλάζει τους κανόνες, που ακολουθούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα εστίασης.

Αρκετοί επαγγελματίες, σε όλη την επικράτεια σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν ή έστω να περιορίσουν τα τηγανητά από το μενού τους, βλέποντας ότι το ηλιέλαιο έχει φτάσει να είναι πλέον αρκετά ακριβό, όπως και δυσεύρετο.

Έτσι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ελαιόλαδο, έχουν την πρόθεση να αφήσουν στην άκρη τα πιάτα με τηγανητά και να τα αντικαταστήσουνε με άλλα πιάτα ή να τα μαγειρέψουν με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες θα γίνουν από εδώ και στο εξής πατάτες φούρνου, πατατοσαλάτα ή πουρές πατάτας. Ωστόσο, το όλο θέμα θα είναι ένα ζήτημα για την εστίαση και ειδικότερα, για εκείνα τα μαγαζιά, που η φύση του χαρακτήρα τους ήταν ταυτόσημη με τα τηγανητά, όπως τα ταχυφαγεία, καθώς η τηγανητή πατάτα για αυτά είναι ένα βασικό συστατικό των ειδών, που προσφέρουν στο κοινό τους.

Πάντως, ήδη στην Αθήνα αρκετές ψησταριές έχουν ξεκινήσει να δίνουν πιτόγυρα χωρίς πατάτες, ενώ το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και διάφορα σαντουιτσάδικα. Θυμίζουμε ότι η τιμή του ηλιέλαιου, που είναι και το βασικό σπορέλαιο που χρησιμοποιείται στην εστίαση έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ το δεκάλιτρο, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές

Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις που έρχονται από τα στελέχη εταιρειών αρτοποιημάτων, καθώς και αρτοποιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα οποία ήρθε σε επαφή η «Ζούγκλα».

Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της αγοράς μας έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι οι τιμές των 50 και 60 λεπτών για κάθε φρατζόλα, που συναντούσαμε κατά το παρελθόν στους φούρνους της γειτονιάς έχουν εξαφανιστεί από την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πρώτη ενεργειακή κρίση.

Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία φρατζόλα ψωμί από 0,70 έως και 1 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Βέβαια, σημείωσε ότι αν θα αυξηθεί και πόσο θα αυξηθεί θα εξαρτηθεί από τον κάθε αρτοποιό ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες να απορροφήσουν το κόστος.

Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας

Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας

3

Η αύξηση του ηλιέλαιου και γενικότερα όλων των σπορέλαιων που έφτασαν ή και ξεπέρασαν ακόμα την τιμή του ελαιόλαδου, αλλάζει κανόνες που ακολουθούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα εστίασης.

Αρκετοί επαγγελματίες, σε όλη την επικράτεια σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν ή έστω να περιορίσουν τα τηγανητά από το μενού τους, βλέποντας ότι το ηλιέλαιο έχει φτάσει να είναι πλέον αρκετά ακριβό, όπως και δυσεύρετο.

Έτσι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ελαιόλαδο, έχουν την πρόθεση να αφήσουν την άκρη τα πιάτα με τηγανητά και να τα αντικαταστήσουνε με άλλα πιάτα ή να τα μαγειρέψουν με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες θα γίνουν από εδώ και στο εξής πατάτες φούρνου, πατατοσαλάτη ή πουρές πατάτας. Ωστόσο, το όλο θέμα θα είναι ένα ζήτημα για την εστίαση και ειδικότερα για εκείνα τα μαγαζιά που η φύση του χαρακτήρα τους ήταν ταυτόσημη με τα τηγανητά, όπως τα ταχυφαγεία, καθώς η τηγανητή πατάτα για αυτά είναι ένα βασικό συστατικό των ειδών που προσφέρουν στο κοινό τους.

Πάντως ήδη στην Αθήνα αρκετές ψησταριές έχουν ξεκινήσει να δίνουν πιτόγυρα χωρίς πατάτες, ενώ το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και διάφορα σαντουιτσάδικα. Θυμίζουμε ότι η τιμή του ηλιέλαιου που είναι και το βασικό σπορέλαιο που χρησιμοποιείται στην εστίαση έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ το δεκάλιτρο, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την ίδια «τύχη» θα έχουν επομένως και τα καλαμαράκια ή τα τηγανιτά κολοκυθάκια και γενικά ό,τι τηγανίζεται με ηλιέλαιο.

«Δύο χρόνια με πανδημία, ήρθε ο πόλεμος να μας αποτελειώσει. Το ηλιέλαιο, που το 70% παραγωγής είναι από Ουκρανία, έχει φτάσει στα ύψη. Αγοράζαμε με 13-13,50 ευρώ και τώρα φτάσαμε 32,50 και δεν υπάρχει στην αγορά. Αρκετοί συνάδελφοι θέλουν από τον κατάλογο να βγάλουν ό,τι έχει σχέση με τηγανιτό (…). Υπάρχει μεγάλη έλλειψη» λέει στο ίδιο μέσο ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τον επιχειρηματία υπάρχουν φόβοι για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ενώ πλέον οι προμηθευτές δίνουν το 1/3 του ηλιέλαιου, σε σχέση με πριν.

Πυρηνέλαιο: Από ξεχασμένο επανέρχεται ενδεχομένως και δριμύτερο

Με μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες το πυρηνέλαιο είναι ιδανικό για το τηγάνισμα. Γεγονός που πιστοποιεί και ο Οργανισμός Καταναλωτών της Ισπανίας που συνέκρινε επτά φυτικά έλαια και δημοσίευσε τη σχετική έκθεση.

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε), που έχει δώσει αγώνα για να γνωστοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση του, πραγματοποιεί την Τρίτη 5 Απριλίου (17.00 μ.μ.) ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Ελαιόλαδο – Πυρηνέλαιο – Σπορέλαια: Σχέσεις διατροφικής αξίας και οικονομίας. Μια επίκαιρη επιστημονική συζήτηση».

Ξεπερνά τους 10.000 τόνους η εγχώρια κατανάλωση

Ήδη από την δεκαετία 1960 το πυρηνέλαιο καταναλωνόταν ως λάδι φαγητού σε σημαντικές ποσότητες στην Ισπανία και την Ιταλία.

Πλέον και στην χώρα μας η ετήσια κατανάλωση πυρηνελαίου έχει ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, ενώ η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει συντελέσει, για προφανείς λόγους, στην αύξηση της κατανάλωσης πυρηνελαίου. Το πυρηνέλαιο χρησιμοποιείται στην μαζική εστίαση αλλά και στην οικιακή χρήση, επιπλέον των  εφαρμογών τηγανίσματος και σε εφαρμογές μαγειρικής, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το ελαιόλαδο. Επίσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τα αρτοποιεία για την παρασκευή κουλουριών, βουτημάτων κλπ. αρτοσκευασμάτων.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι η συμβολή της παραγωγής του πυρηνελαίου στην προστασία του περιβάλλοντος, με την απορρόφηση του εν δυνάμει ανεξέλεγκτα διατιθέμενου ελαιοπυρήνα. Τελευταίο και επίσης σημαντικό, τα περίπου 50.000.000 € ετήσια έσοδα για την χώρα από τις εξαγωγές πυρηνελαίου».

Ιδανικό για τηγάνισμα

Αν έχει κανείς απορία για το αν το πυρηνέλαιο είναι εξίσου καλό για το τηγάνισμα όσο και το ηλιέλαιο, η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ισπανικό περιοδικό olimerca απαντά στην ερώτηση ξεκάθαρα: το πυρηνέλαιο αποδεικνύεται το πιο κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα.

O Οργανισμός Καταναλωτών της Ισπανίας δημοσίευσε (Iανουάριος 2017) στο περιοδικό την έκθεσή του σχετικά με την απόδοση επτά φυτικών ελαίων σε φριτέζες.

Έλαια που επιλέχθηκαν για την μελέτη: Ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκά οξέα (με και χωρίς αφρό), σπορέλαιο, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο χρησιμοποιήθηκαν για το τηγάνισμα εφτά ειδών τροφίμων: ωμές πατάτες, προτηγανισμένες πατάτες, κροκέτες, ψαροκροκέτες, κοτομπουκιές, φρέσκο γαύρο και καλαμάρια.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 τηγανίσματα, όλα σε οικιακές φριτέζες. Η αρχική θερμοκρασία ήταν 180 °C και το κάθε τηγάνισμα είχε διάρκεια 6 λεπτά. Ο στόχος ήταν να μετρηθούν η απώλεια βάρους στην κάθε τροφή και η απορρόφηση ελαίου. Μεταξύ των άλλων ευρημάτων, επιβεβαιώθηκε ότι και η απώλεια βάρους της τροφής αλλά και η απορρόφηση ελαίου είναι χαμηλότερες όταν χρησιμοποιούνται έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το πυρηνέλαιο και ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκά οξέα.

Σε άλλες παραμέτρους που αναλύθηκαν, η έκθεση δείχνει ότι σημαντικά χαμηλότερες τιμές ελήφθησαν σε πατάτες που τηγανίστηκαν σε πυρηνέλαιο. Αντιθέτως, οι υψηλότερες τιμές δόθηκαν από τα σπορέλαια, που είναι τα λιγότερο συνιστώμενα για το τηγάνισμα ωμής πατάτας.

Καπέλο στο ψωμί – Στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι

Καπέλο στο ψωμί - Στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι

5

Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος

Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις που έρχονται από τα στελέχη εταιρειών αρτοποιημάτων καθώς και αρτοποιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα οποία ήρθε σε επαφή η «Ζούγκλα».

Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της αγοράς μας έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι οι τιμές των 50 και 60 λεπτών για κάθε φρατζόλα που συναντούσαμε κατά το παρελθόν στους φούρνους της γειτονιάς έχουν εξαφανιστεί από την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πρώτη ενεργειακή κρίση.

Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία φρατζόλα ψωμί από 0,70 έως και 1 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, βέβαια σημείωσε ότι το αν θα αυξηθεί και πόσο θα αυξηθεί θα εξαρτηθεί από τον κάθε αρτοποιό ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες να απορροφήσουν το κόστος.

Σε ερώτηση για την αύξηση και των υπόλοιπων πρώτων υλών, καθώς και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση, η οποία επιδοτεί σχεδόν το 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής και είναι μία ενεργειακή ανάσα, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν φτάνει.

Έχουμε αύξηση περίπου 70% στο αλεύρι και σημαντικές ανατιμήσεις στις υπόλοιπες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του άρτου. Αυξήσεις καταγράφονται ακόμα και στα υλικά συσκευασίας που δεν φαίνεται. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα χάρτινα φύλλα που τυλίγουμε το ψωμί, αλλά και στις χαρτοσακούλες. Για να καταλάβετε, κάθε μέρα παραλαμβάνουμε προϊόντα που χρειάζονται για τη λειτουργία των καταστημάτων με αυξημένες τιμές, είπε ο κ. Μούσιος επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αδύνατον όλα αυτά να απορροφηθούν.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί ο τζίρος των αρτοποιείων κατά 20% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ και τον Μάρτιο συνεχίστηκαν οι μειωμένες πωλήσεις, παρά τις προβλέψεις. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μούσιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρτοποιοί έχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη είναι να μετακυλήσουν μέρος του επιπρόσθετου κόστους στην κατανάλωση και η δεύτερη να αναστείλουν για ένα – δύο μήνες τη λειτουργεία των καταστημάτων τους, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση. Στον ορίζοντα δεν διακρίνει λουκέτα γιατί όπως επισημαίνει τα αρτοποιεία είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Μύλων Αχαΐας, Σοφοκλής Μπίτας δήλωσε ότι το κόστος των σιτηρών έχει αυξηθεί κατά 30,35 και 40% ανάλογα με τον κωδικό μέσα στον τελευταίο μήνα. Τα μαλακά τα σιτηρά που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος κατά 80% είναι εισαγωγής και ένα 20% είναι ελληνικά. Τα σκληρά σιτηρά είναι 100% ελληνικά.

Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και τις μεταφορές οι τιμές αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, εάν απευθυνόμασταν σαν αρτοποιείο στους Μύλους Αχαΐας για την αγορά μαλακού άλευρου, αν η μέση τιμή κατά το παρελθόν ήταν στα 50 λεπτά ανά κιλό τώρα αυτή έχει αυξηθεί στα 70 λεπτά πλέον ΦΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια να περνάνε πολύ δύσκολα οι αρτοποιοί υποστήριξε ο κ. Μπίτας.

Σε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους του χώρου της παραγωγής αλεύρων ενημερωθήκαμε ότι γα τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, εκτός από το αυξημένο κόστος των μεταφορικών και του πολέμου στην Ουκρανία, σημαντικό κεφάλαιο παίζει και η αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι μεσάζοντες στην Ελλάδα που καθορίζουν την τιμή των σιτηρών. Κάτι ανάλογο είχαμε διαπιστώσει και σε προηγούμενο πρωτοσέλιδο, στο οποίο είχαμε αναφερθεί στις τιμές του καλαμποκιού και των ζωοτροφών.

Διαβάστε το προηγούμενο πρωτοσέλιδο

Πηγή: https://www.zougla.gr/money/article/kapelo-to-psomi—sto-stoxastro-i-kerdoskopi

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αρχικής εφόδου. Σε λίγο που λιπάσματα, καύσιμα, ζωοτροφές θα έχουν πάει στα ύψη δεν θα βρίσκουμε παρά μόνο χόρτα που θα μαζεύουν στα χωράφια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ