Τουρισμός, που βρίσκεται σήμερα η λεύκη βιομηχανία της χώρας και του νησιού μας | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

19
2066
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Τουρισμός,  που βρίσκεται  σήμερα η λεύκη βιομηχανία

της χώρας και του νησιού μας.

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)  20-3-2022

 

Η σημερινή ρευστή κατάσταση, μας έχει προβληματίσει όλους.  Όχι μόνο όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και αυτούς που εξαρτώνται  από την οικονομική ευμάρεια, των κατοίκων του νησιού. Δηλ το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Διότι και η οικονομία, είναι μια αλυσίδα με τον τουρισμό, και αποτελεί τον ισχυρό κρίκο, στην διαβίωση μας. Πολλά έχουν γραφτεί, για κρατήσεις ή για  ακυρώσεις. Ωστόσο για την ώρα, βρισκόμαστε σε θολό τοπίο. Η  χώρα  μας, είναι ένας τόπος, που η γενναιόδωρη φύση της χάρισε τόσες πολλές ομορφιές, τόσες, που να είναι  ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Την ομορφιά της φύσης και στο νησί μας, την ολοκληρώνει και η μοναδική στον κόσμο πολιτιστική και ιστορική του κληρονομιά. Οι σημαντικοί Αρχαιολογικοί χώροι, τα πλούσια Μουσεία, οι Βυζαντινές Εκκλησιές, τα Οθωμανικά Τζαμιά, είναι μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος και αποτελούν ένα άμεσο  σύνδεσμο, ανάμεσα στο λαμπρό παρελθόν και στο ελπιδοφόρο μέλλον. Όμως   με τη βασική προϋπόθεση, να ξεπεράσουμε τις άσχημες συγκυρίες, που έφεραν την παρούσα οικονομική δυσπραγία, στον τουρισμό. Ας  θυμηθούμε μερικές σημαντικές ημερομηνίες. Το  2010, έχουμε μεγάλο οικονομικό Εθνικό πρόβλημα, με τοκογλυφικά δάνεια, ανεργία και οικονομική ύφεση.

Το  2016, έχουμε την είσοδο μεταναστών, απλωμένους σε τσαντίρια στο παραλιακό μέτωπο του νησιού, μέχρι που το ειδικό μέρος ‘hot spot’ τους συγκέντρωσε εκεί κοντά στο πανέμορφο ορεινό χωριό Πυλί.

Το 2017, ο φοβερός, φονικός σεισμός του Ιουλίου των 6,7  RH, έκανε το τουριστικό ρεύμα να μειωθεί αισθητά. Παράλληλα οι καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Χριστιανικές Εκκλησιές και σε Μωαμεθανικά Τεμένη, ήταν σημαντικές.  Την  ανάκαμψη των δυο χρόνων, διαδέχτηκε η παγκόσμια φονική πανδημία του 2020 -2021,  με την ανάλογη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος.

Εφέτος το 2022, αντιμετωπίζουμε τις παράπλευρες συνέπιες ενός πολέμου στην Ευρώπη, με την Ρωσία και την Ουκρανία να μην συμφωνούν στον ειρηνικό διάλογο. Αυτή η  ρευστή κατάσταση, της εμπόλεμης ατμόσφαιρας, οι οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις, πλήγωσαν την ομαλή, οικονομική ροη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ταξιδιωτικά πακέτα, που κλείστηκαν πριν την εμπόλεμη σύρραξη, ακυρώνονται λόγω αβεβαιότητας των τιμών  και ενώσω ακόμη κυκλοφορεί ο φονικός ιός, με πολλές μεταλλάξεις στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη.

Φυσικά τα αεροπλάνα, αύξησαν τις τιμές τους αφού εκτινάχτηκαν τα καύσιμα. Την  ίδια πορεία, ακολουθούν τα τουριστικά λεωφορεία, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα ταξί, καθώς και τα πλοία.

Η επάρκεια των αγαθών μειώνεται, ενώ οι τιμές αυξάνονται, λόγω του εμπάργκο, του οικονομικού  αποκλεισμού και των κυρώσεων, από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, πρωταγωνιστές στην τροφοδοσία αγαθών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Οποιοσδήποτε στη θέση των Ευρωπαίων, δύσκολα θα χαλάσει τις οικονομίες του σε μια αβέβαιη, εμπόλεμη κατάσταση, που δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί. Παράλληλα, οι τιμές στα βασικά τρόφιμα, στα αγαθά και στα είδη πρώτης ανάγκης, αυξάνονται και είναι σοβαρός λόγος, αφού με τις αυξήσεις αδειάζει το πορτοφόλι ντόπιων και ξένων. Δύσκολα η χρονιά και φέτος, για τον τουρισμό παντού. Παλιότερα  η τουριστική περίοδος, άνοιγε τον Μάρτιο και έκλεινε τον Νοέμβριο. Τελευταία,  με το ζόρι ανοίγει τον Μάιο και κλείνει τον Οκτώβριο. Ήταν η πανδημία, ήρθε και ο πόλεμος με τις συνέπειες του  και τα αποτελείωσε όλα. Ο τουρισμός, χρειάζεται καλή διάθεση και γερό πορτοφόλι, για να χαρούν οι ταξιδιώτες τις  διακοπές τους χωρίς  έγνοιες και ταλαιπωρία. Φυσικά για να απολαύουν τα υπέροχα μέρη που προσφέρει το νησί μας, όπως για παράδειγμα οι Ιαματικές πηγές μας στα Θερμά, με την  υπέροχη τοποθεσία στην  όμορφη φύση, συνδυασμένη με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Αποτελεί   μια καλή αφορμή και βασική αιτία, για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να ανακάμψουν ψυχικά, επίσης και για αυτούς που ζητούν την ανακούφιση και την θεραπεία, από τα προβλήματα που συσσωρεύει ο χρόνος και οι ασθένειες. Σημαντικά  είναι και τα ημερήσια ταξίδια, στα γύρω γραφικά νησάκια μας, καθώς και η ημερήσιες εκδρομές, στα όμορφα χωριά μας.

Οι ξενοδόχοι,  οι ιδιώτες, τα τουριστικά γραφεία και  όλοι οι βασικοί πυλώνες υποδοχής των επισκεπτών, προσπαθούν απεγνωσμένα να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι πίττας από το τουριστικό γίγνεσθαι.  Φυσικά  οι χώροι της εστίασης και της διασκέδασης,  πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστήσουν την παραμονή των τουριστών, ευχάριστη και ελκυστική.  Όλα αυτά, που αναζωογονούν το παρόν κάνουν ελκυστικό το μέλλον, σε όσους ξενοδόχους και ενοικιαστές προνοήσουν να καλωσορίσουν με φιλόξενη διάθεση τους επισκέπτες .

Θετικό επίσης ρόλο, θα παίξουν και οι λογικές τιμές,  γιατί η οικονομική κρίση, η ανεργία και  η πανδημία, έχουν αδειάσει τα πορτοφόλια των ξένων. Αλλά  και διότι τη χώρα μας, επισκέπτονται άτομα με βαλάντια μεσαίας τάξης, τα  οποία επιθυμούν  μερικές μέρες ξεγνοιασιάς,  μακριά από τα προβλήματα του άγχους της καθημερινότητας.

Βέβαια υπάρχουν και  επισκέπτες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, νεολαία με φοιτητές, που ταξιδεύουν όχι μόνο για αναψυχή, αλλά για να συμπληρώσουν τη μόρφωση τους, με επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Μουσεία και σε τόσα άλλα μνημεία, κλασσικά και Βυζαντινά. Αλλά και ο Συνεδριακός τουρισμός, συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας  Το προσωπικό στα ξενοδοχειακά καταλύματα και στους ανάλογους   χώρους, θα πρέπει να  διαπνέεται από αισθήματα φιλοξενίας,  όποια θέση και αν κατέχει. Ιδίως, στα πανέμορφα χωριά  μας.

Οι επισκέψεις αυτές σε όποιο χωριό και να γίνουν, με μοχλό κίνησης τον τουρισμό, δίνουν την δυνατότητα στους λαούς να έρθουν πιο κοντά και να γνωριστούν μεταξύ τους.  Έτσι,  ανοίγει την πόρτα της η ανθρώπινη πλευρά της ζωής, γεμάτη χαμόγελα, αγαλλίαση και ευχάριστη ατμόσφαιρα, μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής γλώσσας και  εθνικότητας. Χαίρονται πραγματικά τις διακοπές, μακριά από προβλήματα, που καταδυναστεύουν την ομαλή πορεία της ζωής του  ανθρώπου. Στην παρουσία της φιλοξενίας, μιλάει η φιλία, στην ψυχή που ανταμώνει γύρω από ένα φιλικό τραπέζι, γεμάτο με νόστιμους, παραδοσιακούς μεζέδες και μερικά ποτήρια ντόπιο  κρασί.

Στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους, μπορεί για το ταμείο του γραφείου που πούλησε το πρόγραμμα, να θεωρούνται  πελάτες, όμως  μόλις πατήσουν το πόδι τους στην  χώρα μας είναι επισκέπτες, είναι περιηγητές, με όλα εκείνα τα προνόμια, που κλείνει μέσα της αυτή η λέξη.  Βρίσκονται κάτω από την προστασία του Ξένιου Δία, σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες και δεν πρέπει να τους βλέπουν ψυχρά σαν γεμάτα πορτοφόλια. Η λέξη φιλοξενία και φιλότιμο στην χώρα μας, δεν υπάρχει μόνο στα λεξικά, αλλά ζει και αναπνέει μέσα στην καρδιά του Έλληνα. Είναι κομμάτι, της αδιάσπαστης συνέχειας της φιλόξενης, Ελληνικής ψυχής και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι ξένοι. Σίγουρα τα τουριστικά γραφεία της χώρας μας, η  βασική πλατφόρμα προσέγγισης και μεταφοράς αυτών των επισκεπτών, φέρουν την κύρια ευθύνη. Να παρέχουν σωστές υπηρεσίες με  τέλεια καταλύματα και υποδομές, με τουριστικά λεωφορεία άριστης κατάστασης  και οδηγούς με βαθιά τουριστική συνείδηση και ικανούς ξεναγούς, με εμπειρία και γνώση, που αποκαλύπτουν την βαθύτερη ουσία της ψυχής, όλων εκείνων των πραγμάτων, που ονομάζονται Αρχαιοελληνική τέχνη. Κλασικό ανεξίτηλο σημάδι ομορφιάς, της ιστορίας αυτού του τόπου με τον Μεσογειακό  ήλιο, που  φωτίζει τα αιώνια μνημεία της πολιτιστικής  μας  κληρονομιάς και το γαλάζιο της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, να τα αγκαλιάζει. Όταν  ένας επισκέπτης επιστρέφει ευχαριστημένος  στη χώρα του, σίγουρα θα παρακινήσει αρκετούς για να την επισκεφτούν. Είναι η πιο ανέξοδη διαφήμιση. Ο συντονισμός όλων αυτών των παραγόντων,  είναι  το θετικό εκείνο πρόσημο, που μπορεί να βοηθήσει την βαριά, λευκή  βιομηχανία της χώρας μας, όπως ονομάζεται ο τουρισμός.

Ο τουρισμός διακινεί από όλο τον κόσμο ανθρώπους με προσδοκίες και όνειρα και όχι άψυχα εμπορεύματα, για αυτό και η συμπεριφορά και η εξυπηρέτηση πρέπει να μένει αξέχαστη. Έτσι η βαριά, λεύκη  βιομηχανία του Ελληνικού και ξένου τουρισμού, δεν φέρνει μόνο σοβαρό εισόδημα στη χώρα, αλλά κερδίζει διαχρονικά και καρδιακούς φίλους.  Αυτοί πάλι  με την σειρά τους, γίνονται οι καλοπροαίρετοι  πρεσβευτές της φιλόξενης χώρας μας και ειδικά του νησιού μας.

Προς  το παρόν όμως, όλοι κάτοικοι της Κω και οι τουριστικοί παράγοντες τελούν υπό αναμονή, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες.

‘Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο’.

 

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολλοί οι δυσμενείς παράγοντες κα Αγρέλλη. Πόλεμος, ανθρωπιστική κρίση, προσφυγικό, κακή ψυχολογία, οικονομικό πρόβλημα, ακρίβεια. Η μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους θα επιφέρει αυξημένες τιμές και αύξηση του τουριστικού πακέτου με αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια, οπότε πολλοί τουρίστες όπως οι Σουηδοί κ.α. δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν κοντινούς προορισμούς.

  2. Προς ξενοδόχο συμφωνώ και τα αναφέρω όπως μου κάνατε την τιμή να τα διαβάσετε. Να προσευχόμαστε να έχουμε ειρήνη και υγεία και όλα θα φτιάξουν . Ευχαριστώ.

    • Σας το έγραψα νομίζω σε αντίστοιχο άρθρο πριν 5 χρόνια.
      Κατ’ αρχήν δεν κλείνει το 80-90% των επισκεπτών δεν κλείνει διακοπές σε Ταξιδιωτικά Γραφεία πια, αλλά μέσω υπολογιστή και μέσω πλατφόρμας ,αφού δει ‘σχόλια’ αναρτημένα και πάρει πληροφορίες που έχουν ωμό κερδοσκοπικό προσανατολισμό.
      Αυτή η προσωπική σχέση που είχε στα 80’ς ο πελάτης με τον πράκτορα που ήταν ανθρώπινη και πραγματική δεν υπάρχει.
      Το τουριστικό κύκλωμα στο Νησί μας είναι σάπιο,πιο πολύ και απ τα 80ς,η διαφθορά σε τεράστια επίπεδα.
      Υπαλληλίσκοι Γραφείων κατευθύνουν τον πελάτη με ανήθικο τρόπο ,μέσω των wellcome meetings την επομένη της άφιξης.
      Ο ξένος πια Ξανθίπη γνωρίζει από που θα πάρω το ποδήλατο, μέχρι που θα διασκεδάσει ‘καλύτερα’ ,που θα βρει το κάθε τι που θέλει ,από χάπια,τατουάζ,συντροφιά..ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
      Η πολιτεία είναι ανήμπορη να ελέγξει αλλά δεν νοιάζεται κιόλας.
      Απλά όλοι μας περιμένουμε τους 2 μήνες που θα έχει κόσμο για όλους και φυσικά τους repieters για να πάρουμε ένα κομμάτι απ την πίττα.

  3. Έχετε δίκιο αλλά τα τουριστικά πρακτορεία είτε με ηλεκτρονικό διάδρομο είτε απευθείας κουμαντάρουν τον τουρισμό. Τον κατευθύνουν δε σε προορισμούς σε εμπορικά κέντρα σε εστιατόρια εκδρομές κλπ έτσι είναι το σύστημα όπως και το all inclusive.ευχαριστω για το σχόλιο.

    • Απλά εδώ το κακό παραγίνεται..ο κατευθυνόμενος τουρισμός δεν ελέγχεται.

      και θα αναφέρω το παράδειγμα μιας φίλης μου ΄ξεναγού΄ από Ευρωπαϊκή χώρα, που σε κάθε ταξίδι που γινόταν στις 2 πόλεις απέναντι με την συνοδεία της ,κέρδιζε από 500 μέχρι 2000 ευρώ, σπρώχνοντας τους πελάτες σε συγκεκριμένα μαγαζιά, από αναψυκτικό, μέχρι χρυσοχοείο, δερμάτινα, ρούχα .
      Έφευγε τον Νοέμβρη στην πατρίδα της με απίστευτα ποσά απ την υπόγεια άγρα και μου το έλεγε ότι δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο σε κάποιες χώρες, παρά σε Αίγυπτο, Μαρόκο, Τουρκία κ.λπ.. Πολλά λεφτά μαύρα .Πολλοί οι συνένοχοι ,τα στόματα κλειστά. Δείτε τι γίνεται στην ιδιωτική υγεία στο Νησί μας και έχουν τα μούτρα και υπόσχονται Νοσοκομεία.

    • Ποια είναι η γνώμη σου και που στηρίζεται; ασχολείσαι με τον τουρισμό;δεν υπάρχει κατεύθυνση;δεν υπάρχει information welcome και αν έχεις ακούσει κάτι σχετικό,κακό είναι να ακούς λίγο παρά να ζεις στα μαύρα μεσάνυχτα.
      Καίνε.ναγος τι εννοείς;ξέρεις τι είναι;έχεις ιδέα για αυτό το είδος της συζήτησης,η είδες φως και μπήκες;

    • και παραδέχτηκε ότι έσπασε στο ξύλο έναν Ολλανδό ξεναγό,που του έστελνε λιγότερο κόσμο απ αυτό που συμφώνησαν , επειδή συμφώνησα άλλη τιμή απ’ αυτήν που ζητούσε..το έγραψε το Βήμα,ο σταθμός ,το Aegean news.. γιατί αφού δεν έχεις ιδέα γράφεις για ένα θέμα που έχει δικαστικές αποφάσεις,έχει απασχολήσει τα μέσα,μας έκανε καταρέζιλο στο εξωτερικό για τις τακτικές μαφίας… άστο καλύτερα,αφού είσαι άσχετος και βλάκας

    • Ούτε ξέρεις τι σχέση έχει ο Ξεναγός με αυτό που μιλάμε.Εκτός χρόνου και τόπου.

  4. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο ξένος επισκέπτης είναι σε θέση να ψάξει μέσω Internet και να διαλέξει τον προορισμό του και το ξενοδοχείο που θα μείνει αλλά μετά σαν χάνος θα φάει ότι του σερβίρει ο ξεναγός του. Γιατί δηλαδή δεν θα διαβάσει τα σχόλια για το τάδε εστιατόριο ή κλαμπ; Γιατί θα νοικιάσει το αυτοκίνητο ή θα πάει την εκδρομή από την εταιρεία που του προτείνει ο ξεναγός; Θα ακούσει αυτά που θα του πει ο ξεναγός και αν κρίνει ότι είναι μια συμφέρουσα πρόταση θα ακολουθήσει. Μην υποτιμάτε την εξυπνάδα των πελατών σας. Δεν είναι όλοι κορόιδα όπως ίσως νομίζετε.

    • Μπορείς να μου αναλύσεις γιατί οι οικονομικές ζώνες είναι το λιμάνι,η παλιά πόλη

      κάποια παραλιακά και ελάχιστα στα στενά,στον υπόλοιπο ιστό της πόλης;,χωριά; γιατί αφού σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχει τόσα κλειστά μαγαζιά; Γιατί κάποιοι δρόμοι που έχτιζαν από ζωή στα 80ς κ 90ς είναι έρημοι, σκοτεινοί,με κλειστά όλα και πινακίδες ότι ενοικιάζονται;δεν ήξεραν να μαγειρεύουν,να φτιάχνουν ποτά;είχαν χαλασμένα ψυγεία,ψειριασμενα ρούχα;έχεις ζήσει εδώ φίλεπριν 25-30 χρόνια; γιατί δεν κυκλοφορεί πουστης έξω μετά τις 10; γιατί η Καρδάμαινα που δεν μπορούσες να περάσεις τους μικρούς και μεγάλους δρόμους, θυμίζει στοιχειωμένη πόλη μέσα στον Ιουνίου, Σεπτέμβριο; άντε μελέτησε λίγο και ξαναπέρασε για τις επόμενες εξετάσεις.. διαβάζοντας σχόλια τέτοια βλακωδη,θα νόμιζε κάποιος ότι ευημερουμαι κιόλας…

    • Αν μιλάς για τιμολογιακές διαφορές θα ήταν καλό να ξέρεις πόσος είναι ο Φ.Π.Α εντός και εκτός All.Inclusive,αν το θέμα είναι η ποιότητα,τότε γιατί τρώνε κρεατομάζες και πίνουνε μπόμπες όλη μέρα, που η ποιότητά τους είναι χειρότερη απ αυτήν που υπάρχει έξω στην αγορά?
      Γιατί να έχει μέσα στο Ξενοδοχείο αντιπρόσωπο συγκεκριμένης εταιρείας αυτοκινήτου ,γιατί έχει μέσα μαγαζιά ή διαφημιστικό υλικό συγκεκριμένων μαγαζιών ?Δεν αρκεί η ζημιά που κάνουν στην αγορά αλλά πρέπει να κατευθύνουν τον κόσμο που επέλεξε μικρά ξενοδοχεία πόλης ,δλδ μόνο με πρωινό ,σε συγκεκριμένες εταιρείες?
      Λες ότι αν κρίνει αυτό που του προτείνει ο ξεναγός (!!!!!) ,την εκδρομή πως θα την κρίνει απ τα σχόλια? Πας καλά?
      Υπάρχει ή όχι ένας συγκεκριμένος αθέμιτος ανταγωνισμός?Μήπως δεν είναι μόνο αθώα πρόταση,αλλά και δυσφήμηση?
      Υπάρχει ελεγκτικός Κρατικός μηχανισμός ?

  5. Ευτυχως που μπορείς να μπαίνεις στις live κάμερες του Δήμου και να βλέπεις την κίνηση μόλις σκοτεινιάσει.. θέλεις μέχρι τέλη Ιουνίου να ποσταρω εικόνα απ το λιμάνι;
    Αλλά για πες μας αφού το καλοσκεφτείς, γιατί η πόλη γεμίζει ξαφνικά όταν έχει κάποια εκδήλωση;
    Την δόξα πολύ εμίσησαν,το τσάμπα ουδείς..

  6. Στα 80ς και στα 90ς υπήρχε ζωή,27 Οκτωβρίου του 1997 πήγα Καρδάμαινα και είχε Ντίσκο ανοικτή

    Ζωή στους δρόμους, στην πόλη κίνηση, ανοικτά το Λιμάνι μικρό και μεγάλο με πελάτες.
    Ζουρούδη,Αβέρωφ,μικρή Barstreet,Κανάρη,μικρά clubs σε στενά,Irish Pubs,1986 με το Τσέρνομπιλ κάπου Απρίλη ,Μάιο κόσμος, ροή, ξενύχτι, ζωντάνια χαιρόσουν Τουριστική κίνηση,πιάτσες και οι μικρές γειτονιές ,περατζάδα…..μαγαζιά έμεναν ανοικτά και μετά το πέρας της σαιζόν ,το Λιμάνι δεν ήταν όπως σήμερα που όταν βγαίνεις απ το Καράβι σε πιάνει η ψυχή σου απ την νέκρα.
    Το ίδιο και η Ρόδος.
    Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά?
    Αν είναι ανάπτυξη αυτό το πράγμα, που δεν κυκλοφορεί άνθρωπος έξω, που όλοι είναι κατηφείς, που οι νέοι φεύγουν έξω ,που οι φοιτητές ψάχνουν να μείνουν αλλού ,ε τότε πως είναι ο μαρασμός?

    • τα ευγνωμονούν.
      Προσεύχονται να γίνουν άλλα τόσο, δοξολογίες κάνουν αφού.

    • Εσύ ,για πες μας πως τα βλέπεις τα πράγματα στο Νησί, σ αρέσει ?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ