Οι μεγάλες οικογένειες αποδεικνύονται καθοριστικός παράγοντας για την προφύλαξη των ατόμων με άνοια – δείτε τι διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα
Τα άτομα που ζουν σε μεγάλα νοικοκυριά είναι περισσότερο θωρακισμένα από τις επιπλοκές της άνοιας και θα μπορούσαν να αποφύγουν την εξέλιξη της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη.
Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές της εξελεγκτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στο PLOS ONE, εξετάστηκαν οι μεταβλητές του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών από περισσότερες από 180 χώρες ανά τον κόσμο, για να μετρηθούν οι παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η αστικοποίηση, η ηλικία, το μέγεθος του νοικοκυριού. Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που ζουν σε μεγαλύτερα νοικοκυριά ή με οικογένειες, τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους που ζουν μόνοι τους.
«Ανεξάρτητα από τη γήρανση, την αστικοποίηση, το ΑΕΠ, διαπιστώσαμε ότι τα μεγάλα νοικοκυριά προστατεύουν από τη θνησιμότητα λόγω άνοιας» τόνισε ο Wenpeng You, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας
«Είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα το να μάθουμε να φροντίζουμε τα άτομα όταν γερνάνε, αφού φαίνεται πως οι ανθρώπινοι παράγοντες όπως οι σχέσεις, η αίσθηση της σύνδεσης, η ενθάρρυνση και η επιβράβευση, η ουσιαστική ενασχόληση με τους άλλους, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την καταπολέμηση της εξέλιξης της άνοιας» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όπως προσθέτει ο Maciej Henneberg, ομότιμος καθηγητής και συγγραφέας της έρευνας, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν σε οικογένειες και κοινότητες, αποκτώντας έτσι πολλά πρακτικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, «υπάρχουν καθορισμένες ώρες οικογενειακών γευμάτων, υπάρχει η συζήτηση, το νοιάξιμο για την υγεία του άλλου» τόνισε ο καθηγητής Hennenberg .
«Η σύνδεση όταν είναι θετική, προάγει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, την ορμόνη της χαράς, που έχει αποδειχθεί πως έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία και την ευεξία, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα που σχετίζεται με την αγγειακή άνοια, επιβραδύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη της» πρόσθεσε ο καθηγητής Hennenberg.
Όπως πάντως ξεκαθαρίζει ο Δρ. You «ενώ η έρευνα δεν δείχνει κάποια σύνδεση μεταξύ της συχνότητας θανάτου από άνοια και του μεγέθους του νοικοκυριού, είναι ωστόσο ξεκάθαρο πως η διαβίωση σε μεγάλα νοικοκυριά προστατεύει από την θνησιμότητα από άνοια» ενώ επιπλέον κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας «να ενθαρρύνουν τον κόσμο να έχει θετικές αλληλεπιδράσεις με άτομα από τη γειτονιά, την κοινότητα ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα, όταν δεν είναι υπάρχει η παραδοσιακή πολυμελής οικογένεια».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής Hennenberg τόνισε πως το μήνυμα της έρευνας είναι πως μας περιμένουν πολλά οφέλη από την ουσιαστική καθημερινή ανθρώπινη επαφή. «Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να θριαμβεύσουμε στη ζωή» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Άνοια: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο – Τι να τρώμε περισσότερο