Το κακό που κάνει η νικοτίνη στο σώμα σου το ξέρεις, μπορείς όμως να το περιορίσεις.
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καλό που μπορείς να κάνεις στην καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος σου, το κόψιμο του τσιγάρου. Όμως ως γνωστόν η σωστή διατροφή είναι «φάρμακο» για πολλές από τις κακές συνήθειες και το κάπνισμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο γενικός κανόνας που θέλει περισσότερα λαχανικά, φυσικούς χυμούς και νερό ισχύει και εδώ στο ακέραιο. Από τη στιγμή που η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα βιταμινών και υγρών τα σώμα σου, η σωστή διατροφή είναι ίσως το μοναδικό σου όπλο.
Τα μειωμένα επίπεδα βιταμινών μπορούν να αναπληρωθούν με τους συνήθεις υπόπτους. Τα πορτοκάλια, ολόκληρα ή σε φρεσκοστυμμένο χυμό, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, επιπλέον «ξυπνούν» τον μεταβολισμό και βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες όταν προσπαθήσεις να κόψεις το τσιγάρο.
Βιταμίνες Α, C, E έχει και το ακτινίδιο. Η φυσική αυτή πολυβιταμίνη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αποβολή της νικοτίνης από τον οργανισμό.
Ακόμα περισσότερες βιταμίνες διαθέτουν τα καρότα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, K και μπορείς να τα καταναλώσεις σε μία σαλάτα ή ακόμα και σε κάποιο φρεσκοστυμμένο κοκτέιλ χυμών. Εκτός από την αναπλήρωση των βιταμινών, το καρότο είναι μία από τις καλύτερες ασπίδες του δέρματος. Η νικοτίνη ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα, συνεπώς τροφές που φροντίζουν το δέρμα είναι ακόμα πιο απαραίτητες για έναν καπνιστή.
Το αν θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις του δικέφαλους του Popeye ελέγχεται, όμως τα σίγουρα οφέλη που έχει το σπανάκι στον οργανισμό σου είναι δεδομένη. Είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες πράσινα φυλλώδη και είναι σημαντική πηγή φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ λειτουργεί ως φυσικό «καθαριστικό» για τον οργανισμό το οποίο απομακρύνει μεταξύ άλλων και τη νικοτίνη.
Βιταμίνη C δεν έχουν μόνο τα φρούτα. Το μπρόκολο διαθέτει άφθονη, όπως και βιταμίνη Β5. Εντάσσοντάς το διατροφή σου κάνεις ένα πολύ μεγάλο δώρο στον οργανισμό σου στην προσπάθειά του να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της νικοτίνης.
Για το τέλος αφήσαμε το σημαντικότερο, το νερό. Όσες μεθόδους ενυδάτωσης κι αν ακολουθήσεις πιστά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να πίνεις περισσότερο νερό. Ο διπλός του ρόλος το καθιστά αναντικατάστατο, αφού όχι μόνο αναπληρώνεις τη χαμένη ενυδάτωση λόγω της νικοτίνης, αλλά η λειτουργία του ως «φίλτρου» για τον οργανισμό σημαίνει πως όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο περισσότερη νικοτίνη αποβάλλεις φυσικά.