Ο Liu Xuezhou αποφάσισε να βρει τους βιολογικούς του γονείς. Τα κατάφερε μέσω των social media.
Μετά ευχήθηκε να μην τους είχε αναζητήσει ποτέ.
Ένας έφηβος από την Κίνα βρήκε σε social media τους βιολογικούς του γονείς. Αυτοκτόνησε μετά τη συνάντηση τους. Αυτό που ξεκίνησε ως φανταστικό νέο εξελίχθηκε σε τραγωδία, για τον Liu Xuezhou, έναν έφηβο που εκπαιδευόταν για δάσκαλος και είχε υιοθετηθεί όταν ήταν βρέφος.
Αποφάσισε να βρει τους ανθρώπους που τον έφεραν στον κόσμο, ποστάροντας ένα σχετικό video στα social media.
Σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η αστυνομία που τον είχε συμβουλέψει να χρησιμοποιήσει βάση με DNA -δημιουργήθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας καταπολέμησης του trafficking παιδιών και την επανένωση ανθρώπων που είχαν απαχθεί ή είχαν χάσει με τον όποιο άλλο τρόπο την επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια- εντόπισε και ακολούθως οργανώθηκε η συνάντηση.
Ο νεαρός δημοσίευσε στο Douyin (το κινεζικό TikTok) φωτογραφίες από αυτήν τη βραδιά. Ο βιολογικός του πατέρας ‘άστραφτε’ δίπλα στον αστυνομικό, ενώ η μητέρα του ζητούσε τη διεύθυνση του, για να του στείλει ρούχα για το χειμώνα.
Η σκληρή αλήθεια
Στις μέρες που ακολούθησαν, αποκαλύφθηκε πως οι γονείς του δεν ήταν πια μαζί και είχαν παντρευτεί (με άλλους ανθρώπους), ενώ είχαν πουλήσει τον Liu, μετά τη γέννηση του, για 4.200 δολάρια. Τα περισσότερα τα πήρε ο μεσάζοντας. Τον πούλησαν για να δώσει ο πατέρας του το ποσό της ‘αγοράς νύφης’ στην οικογένεια της μητέρας του (τυπική προϋπόθεση για γάμους, στην αγροτική Κίνα).
Ο Liu έμαθε με τον πιο άκομψο τρόπο πως οι γονείς του τον έδωσαν για να σώσουν τον εαυτό τους και όχι εκείνον. Οι θετοί του γονείς πέθαναν σε έκρηξη πυροτεχνημάτων τρία χρόνια μετά την υιοθεσία (2009) και τον υιοθέτησαν συγγενείς τους.
Η βιολογική του μητέρα τον μπλόκαρε στο WeChat (το μεγαλύτερο δίκτυο επικοινωνίας της χώρας), εξηγώντας πως ήθελε να έχει μια ήρεμη ζωή και καμία σχέση μαζί του (σε ηχητικό μήνυμα που του έστειλε) και όπως αυξάνονταν τα στοιχεία αυτής της σχέσης, τα οποία επίσης δημοσιεύονταν στα social media, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που κακοποιούσαν λεκτικά τον έφηβο. Πολλοί τον έλεγαν εγωιστή.
Το τέλος και η επιστολή
Πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας 24/1, ο Liu πέθανε από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, αλλά δεν ‘σώθηκε’.
Η είδηση του θανάτου του έγινε πρώτα γνωστή στα social media. Εκεί είχε δημοσιεύσει επιστολή 7000 λέξεων, με την οποία απαντούσε σε όσους του επιτίθονταν, ενώ διηγήθηκε όλη του τη ζωή -που δεν περιλάμβανε παιδική ηλικία, καθώς του τη στέρησαν το μπούλινγκ, η παρενόχληση και η κατάθλιψη.
Η επιστολή ‘έκλεινε’ με το “ευχαριστώ όσους νοιαστήκατε και ζητώ συγγνώμη σε όσους ένιωσαν απογοητευμένοι από εμένα. Εύχομαι να υπήρχαν λιγότεροι ‘σκοτεινοί’ και κακόβουλοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο”.
Ο θάνατος του προκάλεσε έκρηξη θλίψης και πανεθνική συζήτηση για το cyberbullying, τη ψυχική υγεία και την εγκατάλειψη παιδιών.
Έως την Τρίτη 25/1 το βράδυ, το hashtag με το όνομα του είχε γίνει trend, με 2.4 δισεκατομμύρια αναφορές στο Weibo (ας πούμε το κινεζικό Twitter). Πολλοί ρωτούσαν πώς γινόταν η κοινωνία να απογοητεύει έναν νέο άνθρωπο, τόσες φορές.