Κακοκαιρία Ελπίδα: Πάμε για ιστορικές χιονοπτώσεις – Πού και πότε θα το στρώσει στην Αττική

0
198

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η «Ελπίς», όπως ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα μας πλήξει τις επόμενες ημέρες, θα ντύσει στα λευκά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου, που λαμβάνει ήδη χώρα, «πηδαλιουχεί» τη δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό θα κινείται νότια, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Πολικές θερμοκρασίες φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» – Ποιες περιοχές θα πλήξει

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αιτία θα είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ψυχρή εισβολή θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα (21/01) το απόγευμα από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένονται βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές και ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι.

Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1.100-1.300 μέτρα. Από τις απογευματινές ώρες, με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, ενώ μέσα στη νύχτα και της Θεσσαλίας. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -11 έως 10, στην Ήπειρο από -6 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 13, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από -2 έως 12 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 Μποφόρ στα πελάγη και θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μετά τις μεσημβρινές ώρες έως 6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά έως 5 Μποφόρ, ενώ στροφή των ανέμων αναμένεται μετά τις μεσημβρινές ώρες σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις που γρήγορα θα ενταθούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς.

Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία «Ελπίς» αύριο Σάββατο

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για την επερχόμενη κακοκαιρία

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά για την επερχόμενη κακοκαιρία «Ελπίς», πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε ενημέρωση επί των μετεωρολογικών δεδομένων και των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων και δόθηκαν κατευθύνσεις για την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τα γενικά σχέδια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σχετικά τμήματα και μέσα. Επιπλέον, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων» θα τηρούνται σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα και άλλα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης, εφόσον απαιτηθεί.

Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, προστίθεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Για παγετό – Προετοιμαστείτε

  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός

  • Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ