Μπιλ Γκέιτς: Η πρόβλεψη για νέα απειλή, πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό

0
177

Μετά την πρόβλεψη του για τον ερχομό της πανδημίας το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς έριξε μια νέα “βόμβα” για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της Microsoft προέβλεψε την εξάπλωση μίας πανδημίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ted Talk, τονίζοντας μάλιστα ότι ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα πανδημία.

Σε σχετικά πρόσφατη διαδικτυακή του συνέντευξη του, ο 65χρονος μεγιστάνας είπε εγώ «σας τα λέγα», για το οποίο ωστόσο τόνισε ότι δεν περηφανεύεται, αφού «δεν μου δημιουργεί όμορφο συναίσθημα να σας λέω κάτι τέτοιο». Το κεντρικό ζήτημα ήταν πάντως το επίπεδο προετοιμασίας των κοινωνιών για μελλοντικούς κινδύνους και ο Αμερικανός διανοούμενος δεν είχε ενθαρρυντικές απαντήσεις για αυτό, θεωρώντας ότι η «κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» θα μπορούσαν να τις αιφνιδιάσουν με ανάλογο του Sars-Cov-2 τρόπο.

«Υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ τρομακτικές γιατί μπορείς να προσβληθείς οπουδήποτε. Η μία έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε στην πανδημία», εκτίμησε κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Γκέιτς, προτού αναφερθεί σε έναν τεχνικά κατασκευασμένο ιό. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κάποιον που θα ήθελε να προκαλέσει μία καταστροφή. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση», δήλωσε.

«Ανησυχώ ότι η ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», τόνισε. Όπως είπε ετοιμότητα σημαίνει την ικανότητα να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο σε 100 ημέρες και να κατασκευαστεί αρκετό για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες μετά από αυτό.

«Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε εργοστάσια που μπορούν να κάνουν αρκετά για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες», είπε ο κ. Γκέιτς. «Και αυτό είναι εφικτό».

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates κάλεσε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εργαλεία για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, αναφέρει η έκθεση: εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα 31,3 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να τερματίσουν το 2020 σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση, και η οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη φέτος αφήνει πίσω τις γυναίκες.

πηγή: aftodioikisi.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ