Toυλάχιστον 50 άτομα – κυρίως παιδιά- έχουν πεθάνει από επιπλοκές της μυστηριώδους ασθένειας ενώ εκατοντάδες έχουν μολυνθεί
Σε μια εποχή που η Ινδία φαίνεται να αναρρώνει σιγά -σιγά από ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, οι θάνατοι κυρίως παιδιών στη επαρχία Ουτάρ Πραντές έχουν προκαλέσει πανικό στους κατοίκους με τον «μυστηριώδη πυρετό» να επελαύνει σε περιοχές της πολυπληθέστερης επαρχίας της Ινδίας.
Όπως μεταδίδει το BBC, ήδη έχουν πεθάνει 50 άτομα, κυρίως παιδιά, από επιπλοκές της μυστηριώδους ασθένειας ενώ εκατοντάδες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ουτάρ Πραντές.
Πολλά από τα παιδιά ένιωθαν πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ανέφεραν εξανθήματα που εξαπλώνονταν σε πόδια και χέρια. Από τους νεκρούς, πάντως, δεν βρέθηκε κανείς θετικός στη νόσο Covid, όπως αναφέρει το BBC.
Πολλοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, κάτι που «δείχνει» ότι ίσως είναι μία σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού.
«Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κυρίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει η Δρ. Νέτα Κουλσρέσθα , ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Φιροζαμπάντ, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την τελευταία εβδομάδα.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από κουνούπια, είναι κυρίως τροπική ασθένεια και κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται από την Ασία.
«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών Covid-19 και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται από μόνη της για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στην επαρχία Ούταρ Πραντές.
Το 2006, οι επιστήμονες είχαν βάλει στο μικροσκόπιο ένα άλλο «μυστηριώδη» πυρετό που ευθυνόταν για τον θάνατο παιδιών στην ινδική επαρχία.
Τα παιδιά είχαν πεθάνει μετά την κατανάλωση μίας ποικιλίας φασολιών που υπήρχαν άφθονα στο δυτικό τμήμα του κρατιδίου.
Τώρα όμως οι επιστήμονες επικεντρώνουν την έρευνά τους σε αναλύσεις γονιδιώματος προκειμένου να λύσουν τον γρίφο : αν η τελευταία έξαρση του «μυστηριώδους πυρετού» στην Ινδία προκαλείται μόνο από τον δάγκειο πυρετό ή από μια σειρά άλλων ασθενειών.
Εάν η αιτία των μυστηριωδών θανάτων είναι μόνο ο δάγκειος πυρετός, γι’ αυτό θα ευθύνεται η κυβέρνηση του Νέου Δελχί , τα αναποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.
Τι να πεις κανείς… Τα κάναμε σκ@@@ σε όλα σε αυτό τον πλανήτη. Μια χούφτα άνθρωποι, κόκκοι άμμου στο Σύμπαν και δεν αντιστεκόμαστε σε αυτούς που μας Δια-χωρίζουν.. Μια μεγάλη οικογένεια είμαστε, δεν μπορούμε βρε παιδι μου κάποτε να αγαπηθούμε..;
Προς οπου φτωχός. Όχι φίλε μου δεν μπορούμε να αγαπήθουμε αφού πάνω από όλα βάζουμε το προσωπικό μας συμφέρον.