Σε γράμμα το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο γνωστά επιστημονικά περιοδικά, στο “The Lancet”, 122 επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία προειδοποιούν σχετικά με τη στρατηγική που επέλεξε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον για άνοιγμα δραστηριοτήτων. Μιλούν για μία απόφαση βαθιά “ανήθικη και παράλογη”.
Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κτυπά και την Αγγλία, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριότητων. Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την αποφαση αποδεχόμενη το γεγονός οτι θα υπάρξει μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει, το γεγονός οτι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εχει εμβολιαστεί “έχει σπάσει τον σύνδεσμο μεταξύ μόλυνσης και θανάτου”.
Στις 19 Ιουλίου θα είναι η “Ημέρα Ελευθερίας” για την Αγγλία όπου όλοι οι περιορισμοί θα τελειώσουν. Στο γράμμα τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για μία απόφαση “πρόωρη και επικινδυνη”. Όπως τονίζουν, μπορεί ο σύνδεσμος μεταξύ μόλυνσης και θανάτου να είναι πλέον πιο αδύναμος, όμως δεν έχει σπάσει οπως νομιζουν στην κυβερνηση και η μόλυνση θα συνεχίσει να προκαλεί σημαντικό αριθμό νεκρών.
Προκειται για ένα “ανήθικο και επικίνδυνο πείραμα”, τονίζουν.
Καλούν την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τα σχέδιά της αφού, όπως υποστηρίζουν η μετάλλαξη Δέλτα θα συνεχίσει να μολύνει εκατομμύρια αφήνωντας εκατοντάδες χιλιάδες με ασθένεια μακράς διάρκειας και διάφορες μορφές αναπηρίας.
Στο γράμμα αναφέρεται:
“Αυτή η στρατηγικη θα δημιουργήσει μία γενιά με χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίας, των οποίων οι συνέπειες σε προσωπικό αλλά και οικονομικό επίπεδο θα μεινουν μαζί μας για πολλές δεκαετίες”.
Στο γράμμα εκφράζεται και ο φόβος οτι η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ώστε να προκύψουν νέες μεταλλάξεις, πολύ πιο ικανές στο να αντιστέκονται στους εμβολιασμούς.
Όπως σημειώνεται, μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κινδυνο και αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο οσο και παγκοσμίως.
“Αν και τα εμβόλια μπορούν να ανανεωθούν, για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και πόροι, και ωσότου αναπτυχθούν τα νέα εμβόλια πολλοί θα έχουν μείνει απροστάτευτοι. Η διάδοση πιθανά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων θα κτυπήσει πιο βαριά τους πιο φτωχούς και αδύναμους της χωρας μας καθώς και σε άλλες χωρες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολια”.