Εργαστήρια κινηματογράφου στη Νίσυρο με διεθνείς περγαμηνές και υβριδικό περιεχόμενο

0
451

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

 

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 22 χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε πείσμα των προκλήσεων της εποχής μας διοργανώνει και πάλι υβριδικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.

Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων υλοποιείται στη Νίσυρο, από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου, δια ζώσης για Έλληνες και διεθνείς συμμετέχοντες και διαδικτυακά για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ο αριθμός και το επίπεδο των αιτήσεων συμμετοχής ήταν εξαιρετικά υψηλό, καθιστώντας πολύ δύσκολη την επιλογή. Συγκεκριμένα, από τις 129 αιτήσεις και 210 δημιουργούς (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από 39 χώρες (ανάμεσα στις οποίες από Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανο, Συρία, Εκουαδόρ και Μαυροβούνιο), επιλέχθηκαν 50 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών, 3 σχέδια τηλεοπτικών σειρών, 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ και 6 εκπαιδευόμενοι βοηθοί καθηγητές. Επίσης, 2 ακόμα σχέδια ταινιών & 2 σχέδια ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στοχευμένα με κατ’ ιδίαν συναντήσεις εκτός γκρουπ.

Το εξαιρετικά εντατικό και πλούσιο πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάλεξη από την Isabelle Fauvel με θέμα την Επιμέλεια Σεναρίου (30/7 στις 12.30), προβολή σε ανοιχτό χώρο της ταινίας «Δευτέρες με Λιακάδα» του Ισπανού δημιουργού Fernando Leon de Aranoa (4/7 στις 21.00) ο οποίος θα δώσει και διάλεξη (5/7 στις 19.00), διάλεξη με τον πολυβραβευμένο παραγωγό Paul Miller με τίτλο: «Χρηματοδότηση ταινιών στην εποχή της καινοτομίας»  (6/7 στις 19.00), διάλεξη με τον καθηγητή Pavel Jech με τίτλο: «Σε ποιον ανήκει η ιστορία» (8/7 στις 19.00), διάλεξη από τη Martina Bleis με τίτλο:

«Διεθνείς συμπαραγωγές και Αγορές Φεστιβάλ» (10/7 στις 19.00), masterclass με τον Nicolò Gallio «Συνδέοντας τις Ιστορίες: από το Σενάριο στο Κοινό, δύο case-studies από τα εργαστήρια του MFI 2021» (12/7 στις 19.00), παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) από τη Βασιλική Διαγουμά (13/7 στις 19.00) και Q&A με τον Jeremy Podeswa (14/7 στις 19.00). Φέτος στο πρόγραμμα φιλοξενείται ο σκηνοθέτης Fernando Leon de Aranoa (Ισπανία), ο επίσης σκηνοθέτης Jeremy Podeswa (ΗΠΑ/Καναδάς), και ο πολύ γνωστός παραγωγός Paul Miller που κατοικεί στην Ελλάδα την περίοδο αυτή.

Ιδιαίτερες περγαμηνές έχει η εκπαιδευτική ομάδα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, η οποία ανέλαβε να καθοδηγήσει τους δημιουργούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη του έργου τους. Στην ανάπτυξη σεναρίου και πρότζεκτ, συναντάμε τους Χριστίνα Λαζαρίδη, (διευθύντρια σπουδών, διευθύντρια του τμήματος σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, με υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της), Jan Fleischer (καθηγητή σεναρίου στην FAMU, τ. National Film and Television School του Λονδίνου), Νίκο  Παναγιωτόπουλο, συγγραφέα, σεναριογράφο (καθηγητή στο ΕΑΠ και στη Σχολή Σταυράκου), Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές), Δημήτρη Εμμανουηλίδη σκηνοθέτη-σεναριογράφο (επιμελητής σεναρίου σε συνεργασία με το Meetings on the Bridge, το Torino Film Lab κλπ), Michel Sabbe σεναριογράφο για κινηματογράφο και τηλεόραση, συνεργάτη της Βελγικής RTBF, Ove Jensen, καθοδηγητή ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, με τεράστια εμπειρία στο χώρο του ντοκιμαντέρ, συνεργάτη με το EDN, το European Film Market, Sunny Side of the Doc και το MIPDOC. Ακόμα, τους Marco Gastine, πολυβραβευμένο σκηνοθέτη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, Pavel Jech (FAMU International, πανεπιστήμιο Yale, του Berlinale Talent Campus και του MIDPOINT) και Δημήτρη Γιατζουζάκη, σκηνοθέτη-σεναριογράφο (καθηγητή στη σχολή Σταυράκου).

Στο κομμάτι της παραγωγής και της υλοποίησης, η εκπαιδευτική ομάδα αποτελείται από τους Simon de Santiago (παραγωγό ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», “REGRESSION” του Alejandro Amenábar και “BIUTIFUL” του Alejandro González Iñárritu), Martina Bleis, industry expert / συμπαραγωγές (διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale), Marjorie Bendeck, industry expert / pitching (συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus), Isabelle Fauvel (παραγωγό με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη project) και Nicolò Gallio (PHD Film Marketing & Audience Development).

Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο ζωντανά δια ζώσης και διαδικτυακά, αλλά και μαγνητοσκοπημένα, μετά τη διάρκεια των σεμιναρίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες και να έχουν στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία για να εξελίξουν τη δουλειά τους.

Τα MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe / MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τους Δήμους Νισύρου και Ρόδου, την ΕΡΤ και το Εθνικό Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΑΕ (ΕΚΟΜΕ ΑΕ).

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads,  το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Αγορά Thessaloniki Doc Market το Sofia Meetings, το Meetings On The Bridge, το Visions du Reel του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Nyon, το DOK Industry, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του DOK Leipzig, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

(από την εφημερίδα: «TA NEA»)

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ