Μετάλλαξη Έψιλον: Πόσο αντέχει στα εμβόλια

2
1651
Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σαρώνει και να έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, ωστόσο τα νέα δείχνουν άσχημα για τη μετάλλαξη Έψιλον, ειδικά για τα εμβόλια, αλλά όχι ανησυχητικά.

Η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε και τώρα ετοιμάζόμαστε για τη μετάλλαξη Έψιλον, όπου τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο περίπλοκα. Τα εμβόλια – όπως μας λένε επίσημοι οργανισμοί – δείχνουν αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Για τη μετάλλαξη Έψιλον πάλι υπάρχουν ανησυχίες – αλλά φαίνεται να σώζει την κατάσταση η σποραδική μετάδοση και η κάλυψη από άλλες μεταλλάξεις.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ όρισαν επίσημα τη μετάλλαξη Έψιλον ως «επικίνδυνη μετάλλαξη» λόγω της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων στην Καλιφόρνια.

Μια αρχική έρευνα σχετικά με την μετάλλαξη έδειξε ότι είναι περίπου 20% πιο μεταδοτική.

Οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αφορούν την Έψιλον περιλαμβάνουν τρεις συνδέσεις στην πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να εισέλθει σε άλλα κύτταρα και έτσι να αναπαραχθεί.

Είναι η πρωτεΐνη που τα εμβόλια mRNA Covid αναδημιουργούν στο σώμα.

Επομένως, εάν η αλυσίδα της πρωτεΐνης του ιού αλλάξει λόγω μετάλλαξης, είναι πιθανό ο εμβολιασμός να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικός στην πρόληψη επακόλουθης μόλυνσης, όπως γράφουν διεθνή media.

Τον Φεβρουάριο, η Έψιλον αντιπροσώπευε το 16% όλων των κρουσμάτων Covid της Αμερικής, αλλά αυτό αποδείχθηκε το αποκορύφωμα αυτής της μετάλλαξης.

Λίγο αργότερα, η Άλφα (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ και ήταν γνωστή ως 70% πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη Covid) κατέλαβε τις ΗΠΑ και άρχισε να απομακρύνει την Έψιλον.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μόλις το 1% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αφορούσαν το στέλεχος Έψιλον.

Ποτέ δεν έγινε ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις 20 κρούσματα να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της ΕΕ έχει καταγράψει την Έψιλον ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», αλλά σημείωσε ότι μεταδίδεται σποραδικά, κυρίως από ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον τρόπο που η Έψιλον μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα εμβόλια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τρεις μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική βάση του στελέχους Έψιλον που μείωναν την ισχύ των αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα αντισώματα είχαν δημιουργηθεί είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη νόσηση κορονοϊού.

Ωστόσο, επειδή η Έψιλον δεν είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη, και παγκοσμίως και στις ΗΠΑ όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πηγή: ieidiseis.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντε βρε και στα 100….χαχα τι έχετε να πείτε εσείς οι …..αψέκαστοι;
    Αντε πάτε πάλι για ένα ακόμη μπόλι και μη μιλάτε……χαχαχα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ