«Σαφάρι» ελέγχων σε νησιά και τουριστικές περιοχές-Το σχέδιο της ΑΑΔΕ

0
451

«Σαφάρι» φορολογικών ελέγχων σε νησιά και τουριστικές ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, μέσω μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά, τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες, από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων  με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

Στο μικροσκόπιο θα τεθεί η έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων για την πώληση και διακίνηση αγαθών καθώς και την παροχή υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή του πραγματικού τζίρου και της απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Μέχρι το τέλος του 2021 σχεδιάζεται να διενεργηθούν 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής, κλοπής και απάτης.

Για την υλοποίηση των ελέγχων θα ενισχυθούν με προσωπικό οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι Δ.Ο.Υ.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..

-Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

-Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

-Υποθέσεις που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

-Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

-Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

-Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί το 2021 και στην πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του Covid-19).

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό:

-φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα

-διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019

-υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 Νομικών Προσώπων.

-υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές.

-εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

-αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Τέλος, βαρύτητα αποδίδεται στην εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου κατά τη διαδικασία προσδιορισμού φορολογητέας ύλης με την εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Πηγή: Reporter.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ