Αυτές οι κατηγορίες πολιτών ζητούν ψυχολογική υποστήριξη για την πανδημία

0
473

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου, για την πανδημία και τις σοβαρές αλλαγές που επέβαλε στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τις συνέπειες στην ψυχική τους υγεία.

Αποκαλύπτει ποιοι έχουν πληγεί περισσότερο, άντρες ή γυναίκες, σε ποιες ηλικίες και γιατί. Μιλάει για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη των ατόμων με ψυχικές παθήσεις στην περίοδο της πανδημίας. Εξηγεί,  πότε θα έχουμε την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Θα μπορέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελέσει λύση για τον τουρισμό και την αγορά; Τέλος, η ζωή Ράπτη αποκαλύπτει πως θα περάσουμε την 25η Μαρτίου αλλά και το Πάσχα.

Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που φτάσαμε να έχουμε  2.700 κρούσματα την ημέρα

«Αυτό το οποίο δεν πάει καλά, είναι το δεδομένο της μεταλλάξεις του ιού το οποίο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το βρετανικό στέλεχος, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, πιο μεταδοτικό από το πρώτο που βιώσαμε πέρυσι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά και εύκολη διασπορά. Γινόταν μία κατάχρηση των μέτρων και των SMS και καταγράφηκε και από την αστυνομία, ότι υπήρχε κατάχρηση ειδικά του SMS 6, για να πάμε να συναντήσουμε συγγενείς μας και φίλους μας σε διαφορετικούς δήμους. Αυτή η πολύ μεγάλη μετακίνηση, έφερε την διασπορά του ιού. Γι’ αυτό και από σήμερα, αν κάποιος θέλει να αθληθεί και να βγάλει το κατοικίδιό του έξω, μπορεί να το κάνει πεζή ή να αθληθεί με ποδήλατο. Πολλοί, χρησιμοποιούσαν το SMS 2, ούτως ώστε να πάνε επίσης σε άλλο Δήμο, να πάει να ψωνίσουν, να δούνε κάποιο γνωστό τους και αυτό περιορίστηκε. Από σήμερα, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το SMS, μόνο για να πάμε εντός του Δήμου μας και για τα απαραίτητα».

Πότε θα πρέπει να πάμε σε πιο σκληρά

«Θα πρέπει να δούμε την πορεία της νόσου, το επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα. Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αυτό δεν θα γίνει τώρα. Θα δούμε πως πηγαίνει η πανδημία αυτή τη στιγμή το έθνικό σύστημα υγείας θωρακίζεται ακόμα περισσότερο, προστίθενται διαρκώς καινούργιες κλίνες COVID σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Θα δούμε φως στο τούνελ μετά το τρίτο  lockdown;

«Η κόπωση όλων μας, είναι πραγματικότητα. Όλοι μπορώ να πω, από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι βιώνουν βαριά την πανδημία, γιατί είναι απομονωμένοι, μέχρι και τους νεότερους και ειδικά τους έφηβους, οι οποίοι είναι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, έχουν φτάσει στα όρια τους. Όμως, όλοι, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε, ότι αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα, όπως ήταν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα. Και το λέω αυτό, γιατί αν δούμε μία χώρα ή αντίστοιχη σαν την Ελλάδα σε πληθυσμό, όπως είναι η Πορτογαλία, μπορούμε να δούμε εκεί πως μεταφερόταν σε άλλες χώρες περιστατικά για νοσηλεία. Τώρα έχουμε φτάσει να αντιμετωπίζουμε το τρίτο και τελευταίο κύμα της πανδημίας και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Η γραμμή 10306, την οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών

«Το Υπουργείο για την ψυχική  υγεία για το συμπολιτών μας, ενισχύει με συγκεκριμένες δράσεις αυτή την υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη που απαιτείται. Μία είναι η γραμμή 10306, την οποία λειτουργούμε σε 24ωρη βάση και με την βοήθεια και την επικούρεια της Πανεπιστημιακής μας κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Χαμόγελο Του Παιδιού. Μπορεί οποιοσδήποτε να τηλεφωνήσει ανώνυμα και φυσικά, να λάβει την ψυχολογική υποστήριξη όλο το εικοσιτετράωρο και για τα παιδιά του, καθώς έχουμε συνεργασία και με το Χαμόγελο του Παιδιού. Επίσης, λειτουργούν προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά και εφήβους, αλλά και τους ασθενείς μας, οι οποίοι είτε βρίσκεται στο σπίτι σε καραντίνα κατοίκων, είτε είναι στο νοσοκομείο, δίνουμε την δυνατότητα με τηλεσυμβουλευτική και με ειδικούς ψυχολόγους που εργάζονται γι’ αυτό το σκοπό. Παρέχεται υποστήριξη ακόμη και στους γιατρούς και νοσηλευτές, που ζητούν βοήθεια, γιατί είναι σε πλήρη εγρήγορση όλο το εικοσιτετράωρο».

Ζητούν ψυχολογική υποστήριξη υπερήλικες, γυναίκες και φοιτητές

«Το κοινό το οποίο καταγράφεται και θέλει βοήθεια, είναι οι υπερήλικες οι οποίοι βιώνουν πιο βαριά αυτή την πανδημία και κυρίως το lockdown γιατί οι πολίτες μέχρι και τον εμβολιασμό τους ήταν απόλυτα κλεισμένοι στο σπίτι, με την έννοια ότι δεν είχαν την δυνατότητα να δούνε τα παιδιά ούτε εγγόνια. Σε αυτούς λοιπόν παρέχουμε υποστήριξη όπως επίσης καταγράφεται ότι ως φύλο, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Τα ποσοστά κατάθλιψης τα οποία καταγράφουν οι γυναίκες, είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με τους άντρες. Δηλαδή, υπάρχουν ποσοστά της τάξης του 16-18% στις γυναίκες, που είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.Είναι τα παιδιά που είναι από 17 ως 28 χρονών, τα οποία, είτε είναι στο πανεπιστήμιο και έχει διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση, είτε έχουν ολοκληρώσει το πανεπιστήμιο και φυσικά δεν μπορούν να βρουν δουλειά, είναι σε αναστολή ας πούμε τα πρώτα τους βήματα στη νέα τους ζωή. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στους μαθητές μας, διότι αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες τα παιδιά της τρίτης λυκείου και στις περιοχές που είναι «βαθύ κόκκινο» όπως και στις άλλες όμως περιοχές, τα παιδιά του λυκείου, δεν πηγαίνουν σχολείο και η πίεση των πανελληνίων σε συνδυασμό με την πίεση του lockdown, έχουν επιφέρει πολλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ελπίζουμε να μπορέσουμε όσο γίνεται καλύτερα να τους περάσουμε αυτή την βοήθεια μέσω των γραμμών μας».

 Ξεκινούν σύντομα οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας από 65 -70  ετών

«Προχωρά απρόσκοπτα η «επιχείρηση ελευθερία» ,όπως το λέμε, με βάση πάντα τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδονται. Αυτή τη στιγμή ενώ ξεκινήσαμε περισσότερες ποσότητες, έχουν παραδοθεί πολλά εμβόλια. Σε 800 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, διενεργούνται σήμερα εμβολιασμοί και πιστεύω σήμερα θα ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Ευελπιστούμε, μέσα στο Μάρτιο, να φτάσουμε σχεδόν στο ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες εμβολιασμούς και ήδη η εταιρεία Pfizer , ανήγγειλε ότι θα παραδώσει ένα εκατομμύριο εμβόλια τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να επιταχύνουμε αυτούς τους εμβολιασμούς έτσι όπως το θέλουμε. Μπήκε στο παιχνίδι και η AstraZeneca και ήδη εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας. Ευελπιστούμε να ξεκινήσουν με την σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών και να γίνουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας από 65 μέχρι 70 το αμέσως επόμενο διάστημα».

Πότε θα έχουμε ανοσία στη χώρα μας

«Στην χώρα μας, θα πρέπει να γίνουν περίπου από 5 έως 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δίνει τόσο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Όταν φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο του 60-70% του πληθυσμού, να έχει εμβολιαστεί, τότε μιλάμε για επίπεδο ανοσίας. Αυτό βέβαια, είναι και σε συνάρτηση με τα εμβόλια που παραδίδονται και ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι ότι θα έχουμε προχωρήσει σε αυτό τον αριθμό..»

Έτσι θα περάσουμε την 25η Μαρτίου και το Πάσχα

«Εγώ θα έλεγα να είμαστε συγκρατημένοι και ευελπιστώ ότι το Πάσχα θα το κάνουμε με τις οικογένειές μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα δείξουν την πορεία και τυχόν ανάγκες λήψης άλλων μέτρων, αλλά κατά την άποψή μου και την πορεία του πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μίας μορφής κανονικότητα. Θα έλεγα, ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Κι αν τηρήσουμε τα μέτρα μέχρι την καθαρά Δευτέρα, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την διασπορά του ιού. Είναι ο μόνος τρόπος, να βαδίσουμε προς την ελευθερία μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ