Βρετανοί θα μπορέσουν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας της Covid-19 δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια ζώνη μεγάλης αβεβαιότητας για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο ιός», είπε ο Βαν-Ταμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους.
«Το αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές στο εξωτερικό, σε μέρη όπως η Ευρώπη, εξαρτάται από το τι θα πουν και θα κάνουν οι άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες» εξήγησε. «Δεν πρόκειται να σας δώσω μια σαφή απάντηση επειδή ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι θα έλεγα μόνο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, είπε από την πλευρά του ότι το σχέδιο για την έξοδο από το λοκντάουν, με την επαναλειτουργία των σχολείων από την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να προχωρήσει παρά τα έξι κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία.
Ο Χάνκοκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έκτο πρόσωπο που έφερε αυτήν την παραλλαγή έσπασε την καραντίνα. «Στην περίπτωση του έκτου κρούσματος (…) προσπαθούμε να εντοπίσουμε αυτό το πρόσωπο, όμως επίσης δεν έχουμε δει κάποια περαιτέρω μετάδοση στην κοινότητα», σημείωσε.
Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η βρετανική κυβέρνηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αφού «ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη μετάδοση (της νέας παραλλαγής) μόνο σε αυτούς τους έξι ανθρώπους», πρόσθεσε.
Δραματική προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους
Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.
«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.
Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα του πλανήτη τις πρώτες 100 ημέρες του έτους – που σημαίνει ότι απομένουν 40 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να αρχίζουν να εμβολιάζονται, αλλά είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους», είπε.
«Και είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού», είπε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά χώρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ
Κορονοϊός- Θεοδωρίδου: Το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας στη χώρα μας – Τι γίνεται αν αργήσει η 2η δόση
Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας, έναν χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρας μας. Πότε αναμένεται το τείχος προστασίας στη χώρα μας, τι δείχνουν τα στοιχεία για το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 01/03, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.
«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Η Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο στη διαχείριση εμβόλιο και σήμερα έχουμε τρία διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως τα στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, καθιστούν τα εμβόλια αποδοτικά.
«Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο και του οποίου το πλεονέκτημα είναι, ότι είναι «εύχρηστο και μονοδοσικό».
Ως προς τα τρία εμβόλια που τώρα χορηγούνται στην Ελλάδα, σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ενώ όσον αφορά στη διαφοροποίηση που αφορούσε στις ηλικίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως η υψηλή αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου διαπιστώθηκε και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
«Το σχήμα των δύο δόσεων είναι ο κανόνας. Αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση, δεν αλλάζει κάτι ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μπορεί να νοσήσουν και μετά την πρώτη και μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να εμβολιαστούν σύμφωνα με το σχήμα.
«Αναμένεται ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή γύρω στο καλοκαίρι, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά», πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.