1.251 νέα κρούσματα -3 στην ΠΕ Καλύμνου- στην ΠΕ Ρόδου – 600 διασωληνωμένοι, 89 νεκροί

0
1851

600 διασωληνωμένοι, 89 νεκροί- 250 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική – 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς – Εισηγηθήκαμε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα γιατί η αύξηση της κινητικότητας θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου – Κάτω από τη Μονάδα παραμένει ο δείκτης Rt  σε Αττική και Θεσσαλονίκη ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.251 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. Ωστόσο αυτό που προκαλεί δυσμενή εντύπωση είναι ότι το σύνολο των μοριακών τεστ που έγιναν ήταν 6.105 , εκ των οποίων θετικά αποδείχθηκαν τα 1.251, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών επί του συνόλου) έφτασε το 20,4%!  Το ερώτημα που προκύπτει βεβαίως, είναι γιατί έγιναν τόσα λίγα τεστ και αν ελέγχθησαν μόνο άνθρωποι που προσήλθαν σε μονάδες υγείας έχοντας ύποπτα συμπτώματα.

Αναλυτικότερα:

– 20 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis7_12

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

hlikia7_12

Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν οι επιστήμονες, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει», όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Βάνα Παπαευαγγέλου 7/12

Όπως είπε παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα σχολεία αποφασίσαμε να μην ανοίξουν γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα και γιατί κρίναμε ότι με 7 ημέρες με ανοιχτά σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τέλος, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται πλέον στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.

Γκίκας Μαγιορκίνης 7/12

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

«Είναι επίπονη η διαδικασία υποχώρησης της covid τον χειμώνα και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων» παρατήρησε.

Η κα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι κάθετα αντίθετη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η ρύθμιση αυτή είναι και αντισυνταγματική σημείωσε και υπογράμμισε ότι στην Επιτροπή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και για «πιθανά άτυπα απαγορευτικά» για τους πολίτες που δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ