Μαριάννα Καμπανή: Μην φοβάστε να μιλήσετε!

0
1025

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ!

 

~ Έναρξη: 00:00, 25 Νοεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, ανακήρυξε την 25η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών , με σκοπό την ανάδειξη και τον επιτονισμό ενός φαινομένου με παγκόσμια διάσταση. Βέβαια η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις  εις μνήμην των τριών αδελφών Μιραμπάλ (πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία)  , που δολοφονήθηκαν από τον δικτάτορα Τρουχίλο ( 25 Νοεμβρίου 1960).

Τα Ηνωμένα Έθνη ( ύστερα από τη γενική τους συνέλευση το 1993) ορίζουν την βία κατά των γυναικών ως « κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που προκαλεί ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική , σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιου είδους πράξεις, τον εξαναγκασμό και την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας  τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική ζωή».

     Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πιθανόν την επαίσχυντη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φυλών, θρησκειών, πολιτισμών ή πλούτου. Το CNN δημοσίευσε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα   από 33.000  περιστατικά ενδοοικογενειακής βία με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες καταγγέλθηκαν την τελευταία δεκαετία. Ακόμη το φαινόμενο αυτό τροφοδοτεί όλες τις προκαταλήψεις και τα ταμπού σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων , με αποτέλεσμα να κωλύεται η πλήρης πρόοδος των γυναικών και να εξαναγκάζονται να βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άντρες σε κοινωνικό επίπεδο.  Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται , καθώς εν μέσω της δεύτερης καραντίνας που υποβλήθηκε η χώρα φαίνεται να έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτός ο ισχυρισμός ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ως προς την ισότητα , την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Πόσο συχνά γίνεται λόγος στις ειδήσεις για φαινόμενα βίας κατά των γυναικών ή πόσο συχνά αναρτώνται στο διαδίκτυο μαρτυρίες γυναικών που ήταν θύματα βίας;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία της Ελένης Τοπαλούδη που τάραξε το Πανελλήνιο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική μελέτη, η Ελένη βιάστηκε ομαδικώς από τους Μανώλη Κούκουρα και Αλέξανδρο Λουτσάι. Εν συνεχεία δέχθηκε επίθεση με ένα σιδερένιο αντικείμενο ,καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι προκαλώντας σοβαρό κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία. Ύστερα οι δράστες πέταξαν το σώμα της κοπέλας στη θάλασσα, όπου έπειτα από τη πτώση στα βράχια έχασε τις αισθήσεις της και πνίγηκε στη θάλασσα. Η Ελένη δεν είναι η μόνη κοπέλα που έπεσε θύμα κακοποίησης. Άλλα επεισόδια αποτέλεσαν ο βιασμός της Μυρτούς το 2012 σε γνωστή παραλία της Πάρου , η ιστορία της Δήμητρας που ο σύζυγός της την κακοποιούσε μαζί με την 17χρονη κόρη της, και πόσα άλλα τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί.

Το ξέρατε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα “UNITED NATIONS” (http://www.un.org/) :

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή μέσα στη διάρκεια της ζωής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με ψυχολογική , σεξουαλική ή σωματική βία από το σύντροφό της;
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσουν θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;
  • 40%-50% των γυναικών της Ε.Ε έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους;

 

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να υπενθυμίζει στις γυναίκες ότι δεν αποτελούν αντικείμενα , αλλά είναι οντότητες με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για μία αξιοπρεπή ζωή. Η ημέρα αυτή υπάρχει για να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες ότι δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν και πως πλέον δεν είναι μόνες! Πλάι στις γυναίκες θα βρίσκονται πάντα συμβουλευτικά γραφεία και οργανώσεις που θα παρέχουν πάντοτε βοήθεια. Ας σταματήσουν αυτές οι « κραυγές» που ακούγονται μέσα στη σιωπή! Ας συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες πως έχουν και αυτές φωνή!

 

 

Μαριάννα – Παρασκευή Καμπανή

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ