Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα – Εξιτήριο στη σύζυγό του που νοσηλευόταν επίσης με Covid-19
Απέραντη θλίψη σκόρπισε στη Βουλη η είδηση του θανάτου του ιατρού του κοινοβουλίου Ιωάννη Μητρόπουλου, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταιο διάστημα στην εντατική του νοσοκομείου Σωτηρία «χτυπημένος» από κορωνοϊό και έχοντας υποκείμενο νόσημα.
Ο 52χρονος ιατρός παρείχε επι χρόνια τις ιατρικές υπηρεσίες στη Βουλή και ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στους βουλευτές, εργαζόμενους και δημοσιογράφους.
Για την απωλεια του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε τα θερμα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και δήλωσε πως:
«Ο γιατρός Γιάννης Μητρόπουλος υπήρξε διακεκριμένος επιστήμων, καλός οικογενειάρχης και άξιος συνεργάτης στην Υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής, έχοντας επί σειρά ετών προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε υπαλλήλους και βουλευτές. Η απώλειά του μας συγκλονίζει όλους -τόνισε ο κ. Τασούλας- καθώς ήταν πάντα δίπλα σε όποιον τον χρειάστηκε και ανθρώπινα και επιστημονικά».
Η σύζυγος του Ιωάννη Μητρόπουλου νοσηλευόταν επίσης με Covid-19 και κατάφερε να ξεπεράσει τη σκληρή δοκιμασία για την υγεία της, παίρνοντας εξιτήριο για το Σάββατο.
Ο συνάδελφος του Γιάννη Μητρόπουλου, Παναγιώτης Χούπας, με μια συγκλονιστική του ανάρτηση αποχαιρέτισε έναν εξαιρετικό επιστήμονα και άνθρωπο, με τον οποίο ήταν πολύ στενοί φίλοι.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Γιάννη, η είδηση είχε τίτλο «Πέθανε ο γιατρός της Βουλής».
Μες στα μαύρα μεσάνυχτα, μ’ έκοψε κρύος ιδρώτας. Ένιωσα αμέσως το ίδιο αίσθημα που είχα νιώσει το 2001, όταν είχα διαβάσει «Αγνοείται ελικόπτερο του ΕΚΑΒ». Παρόλο που δεν ήταν βέβαιο ότι μέσα στο ελικόπτερο ήταν και γιατρός, εγώ ήμουν εξαρχής βέβαιος ότι όχι μόνο επέβαινε γιατρός, αλλά και ότι επρόκειτο για το πιο αξιολάτρευτο πλάσμα που είχα συναντήσει ποτέ. Το αγγελούδι που λεγόταν Σοφία Μπεφόν.
Έτσι και τώρα ήμουνα βέβαιος ότι ήσουνα εσύ. Παρόλο που η Βουλή έχει κι άλλους γιατρούς και το «ο» γιατρός δεν έλεγε απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω τι σιγουριά είναι αυτή που έχω ώρες ώρες (μαύρες ώρες), αλλά με διαλύει κυριολεκτικά.
Γιάννη, δεν είναι νεκρολογία τούτο εδώ και θα στο αποδείξω. Για τις 1000 και μία ικανότητές σου, για τη λαμπρή καριέρα σου, για το ήθος και την εργατικότητά σου δεν θα πω τίποτα. Θα ‘ναι σαν να ‘λεγα ότι ο ωκεανός έχει πολύ νερό. Δεν τα ‘χω και καλά με δαύτους στη Βουλή, ούτε να τους αναφέρω δεν θέλω.
Θα πληροφορήσω μόνο όποιον διαβάζει, ότι ήσουν το χιούμορ προσωποποιημένο. Μια κινούμενη φοβερή ατάκα. Ένα πανέξυπνο, εύστοχο και ετοιμόλογο πολυβόλο.
Παρόλο που κεραυνοβολήθηκα από το χαμό σου, παρόλο που τα ‘χω χαμένα, έχω χίλια αστεία σου να θυμηθώ από την κοινή μας θητεία στο νοσοκομείο τη μακρινή πια δεκαετία του ’90. Ένα ταιριάζει απόλυτα σε τούτη την τραγωδία.
Μεσημεράκι, που λες, βρισκόμουνα στο ισόγειο του νοσοκομείου, μπροστά στην κεντρική είσοδο, στο γραφείο Προέδρου κτλ, καθοδόν προς την Αιμοδοσία. Ο άνθρωπος που με φώναξε μόλις είχε μπει. Μου ‘πε «ευτυχώς που σε βρίσκω εδώ γιατρέ μου, για να μην τρέχω».
Ένας ευγνώμων ασθενής ήταν, που επέστρεψε λίγες μέρες μετά την έξοδο, για μια κίνηση αγάπης προς τον θεράποντα (την αφεντιά μου). Κάτι είχα μυριστεί όταν του ‘δινα το εξιτήριο. Με είχε ρωτήσει «γιατρέ πίνεις;». Τι να του πω Γιάννη που δεν έπινα (και δεν πίνω); Του ‘πα «ε, καμιά φορά…» και μετά το ξέχασα.
Εκείνος όμως το θυμήθηκε και στα χέρια του τώρα είχε το πιο μεγάλο μπουκάλι κρασί που είχα δει ποτέ. Μια πεντόλιτρη νταμιτζάνα με κοκκινέλι. Αφού χωρίσαμε, εκείνος ικανοποιημένος κι εγώ αμήχανος (τι να το ‘κανα τόσο κρασί;), ξαφνικά τα χρειάστηκα.
Συνειδητοποίησα ότι μέρα μεσημέρι, σε κεντρικό δημόσιο νοσοκομείο, φάτσα-κάρτα στην είσοδο, ένας τύπος με άσπρη ποδιά (προφανώς γιατρός, ακουστικά στην τσέπη και τέτοια), κρατούσε με τα δύο χέρια μια τεράστια νταμιτζάνα με κρασί, δεν μπορούσε να την κρύψει, δεν μπορούσε καλά καλά να την κρατήσει.
Το ‘βαλα στα πόδια Γιάννη. Τσακίστηκα να φτάσω στο ασανσέρ στην άκρη του διαδρόμου, να εξαφανιστώ. Τα κατάφερα πάντως. Στο ασανσέρ κανένας, στο διάδρομο του δεύτερου κανένας. Ωραία.
Άφησα τη μπουκάλα, έβγαλα τα κλειδιά, άνοιξα το ερμάρι, βούτηξα πάλι τη μπουκάλα και πριν προλάβω να την καταχωνιάσω, να ησυχάσω, να μην εκτίθεμαι άλλο (να την πάρω μετά βρε αδερφέ, όταν θα ‘φευγα, χωρίς ποδιά), άνοιξες την πόρτα του γραφείου. Έκλεισες το ένα μάτι, σήκωσες το άλλο φρύδι και είπες πονηρά «και δεν σου φαινότανε!».
Και βέβαια δεν μου φαινότανε Γιάννη, αφού δεν έπινα (και δεν πίνω).
Και τώρα έφυγες Γιάννη κι εγώ μετάνιωσα που δεν έπινα (και δεν ήπιαμε μαζί τη νταμιτζάνα) και μετανιώνω που δεν πίνω, να ξεχνάω τουλάχιστον ότι έφυγε η Σοφία, ότι έφυγες εσύ, να μην αγωνιώ ποιος άλλος θα φύγει.
Και τώρα έφυγες Γιάννη, ανάθεμα την ώρα, ανάθεμα και τον ιό που σε πήρε και ούτε στην κηδεία σου δεν επιτρέπει να παραβρεθώ.
Όμως Γιάννη εκεί που πας, να περιμένεις.
Διότι μπορεί να μην έπινα και να μην πίνω, αλλά θα πιω.
Κανείς δεν την γλυτώνει Γιάννη, όλοι θα πιούμε.
Αυτή τη φορά όμως θα πιούμε μαζί. Στο χρωστάω».
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής
Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κώστας Τασούλας, προς την οικογένεια του Γιάννη Μητρόπουλου, γιατρού καρδιολόγου, στελέχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Βουλής, που απεβίωσε το απόγευμα της Παρασκευής νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
«Ο γιατρός Γιάννης Μητρόπουλος υπήρξε διακεκριμένος επιστήμων, καλός οικογενειάρχης και άξιος συνεργάτης στην Υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής, έχοντας επί σειρά ετών προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε υπαλλήλους και βουλευτές. Η απώλειά του μας συγκλονίζει όλους -τόνισε ο κ. Τασούλας- καθώς ήταν πάντα δίπλα σε όποιον τον χρειάστηκε και ανθρώπινα και επιστημονικά».
Κορωνοϊός και lockdown οι πρωταγωνιστές του χειμώνα – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνώσεις, πιέζονται οι εντατικές- Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Αττική, στα «κόκκινα» η Βόρεια Ελλάδα – Η συγκομιδή ελιάς προκάλεσε διασπορά σε κάποιες περιοχές
Σε πρωταγωνιστή αυτού του χειμώνα εξελίσσεται, εκτός από τον κορωνοϊό, και το απαγορευτικό (lockdown). Τα επιμέρους σκληρά μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια ισχύος του δεύτερου, ηπιότερου σε σύγκριση με το πρώτο, απαγορευτικού (lockdown), χαρακτήρισαν την πρώτη εβδομάδα ισχύος του.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9μμ ως τις 5πμ – εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι σοβαροί λόγοι – που εφαρμόστηκε απο χθες και το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η υπουργός Παιδείας, δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Παράλληλα, τα απαγορευτικά τύπου «ακορντεόν», δηλαδή τα σύντομα lockdown που θα διαδέχονται επίσης σύντομα διαστήματα κανονικότητας, παραπέμποντας αντίστοιχα στο κλείσιμο και το άνοιγμα του φερώνυμου μουσικού οργάνου, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος για τους επόμενους τρεις μήνες. Το μοντέλο των επαναλαμβανόμενων απαγορευτικών έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαίωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σε ό,τι αφορά το τωρινό, πρώτο για τη χειμερινή περίοδο, lockdown, στη χώρα η ειδικός ανέφερε πως υπάρχουν καποιες πρώιμες ενδείξεις ότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του (peak), ωστόσο θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ακόμη κι αν ισχύσει το καλό αυτο σενάριο που θα οδηγήςει στη μείωση των κρουσμάτων, στην παρούσα φάση δεν θα ανακοπεί η εκθετική πορεία εισαγωγών νέων ασθενών στις κλινικές Covid για τις επόμενες δέκα ημέρες. Ενώ θα χρειαςτούν άλλες 10-15 ημέρες για να φανεί και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πόσες εισαγωγές έγιναν χθες
Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν χθες βράδυ 3.023 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 με βάση την τελική καταγραφή. Οι 2.405 βρίσκονταν σε απλές κλινικές και οι 618 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και άλλες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου. Σύμφωνα με αυτό παραχωρούν κλίνες των κλινικών και τμημάτων τους για τις ανάγκες της επιδημίας, ενώ οι ανάγκες των ασθενών με άλλες παθήσεις πλην Covid-19 καλύπτονται με τη στήριξη των ιδιωτικών κλινικών που ειτε διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ είτε συνεπικουρούν τα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία τους.
Στην Αττική νοσηλεύονταν περίπου 650 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 117 σε ειδικές Μονάδες.
«Πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία μολύνθηκαν ακόμη και ένα μήνα πριν» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κρίσιμη καθώς θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, όταν ανακοινώθηκαν τα 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 336. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα ως το βράδυ της Πέμπτης, οι διασωληνωμένοι ήταν 364! Στις δε Εντατικές οι νοσηλευόμενοι άγγιζαν τους 400. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.
Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, με διαφορά από εκείνον άλλων «μαύρων» ημερών. Για την ακρίβεια δηλώθηκαν 545 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό, με τις 200 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τις περιπου 120 στην Αττική.
Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ημερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων εχει ξεπεράσει τους 1.000.
Μόλις 7% κενές κλίνες επί του συνόλου των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η πίεση που δέχεται πλέον το ΕΣΥ είναι τεράστια. Όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται “στην καρδιά” της επιδημίας, ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορονοϊό. Σημειωτέον, ότι στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Θεςςαλονικης συνυπολογίζονται και εκείνες των νοσοκομείων Κατερίνης, Χαλκιδικής και Καβάλας.
Πανελλαδικά χθες ήταν κενό το 27% των διαθέσιμων για Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη, καθώς ήταν κενές 66 κλίνες (ποσοστό 32%).
Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. Ηδη δημιουργούνται εφεδρείες, όπως η αξιοποίηση εξοπλισμού (έχει συγκεντρωθεί από δωρεές) και χώρων κλινικών των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατωτικά. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν εάν απαιτηθεί αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές, όχι όμως προς τα νησιά.
Η συγκομιδή της ελιάς προκάλεσε διασπορά
Σχετιζόμενη με τη συγκομιδή της ελιάς φαίνεται να είναι η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε μια σειρά απο περιοχές με ελαιοπαραγωγή και συνεπώς με εργάτες γης. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκομιδή της ελιάς έχει δοθεί ειδική άδεια για μετακίνηση λαι στη διάρκεια του lockdown.
Πάντως περιοχές όπως η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη έχουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και μετρούν δεκάδες κρούσματα κάθε ημέρα, όπως ανέφερε η κυρια Παπαευγγέλου.
Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 725 κρούσματα και στην Αττική 697. Η Αττική, μάλιστα, εμφανίζει ήπια αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, με μέση εβδομαδιαία αύξηση των νέων διαγνώσεων κατά 20%, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που σημείωσε μια έκρηξη η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους ειδικούς, όπως είπε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η Λάρισα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλά στον αριθμό κρουςμάτων, με 197 περιστατικά χθες. Εκτός της Λάρισας, υψηλό φορτίο συγκέντρωσαν χθες η Πέλλα (148 περιστατικά) και η Μαγνησία (103 κρούσματα).