Η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα θα φανεί από το β’ εξάμηνο του 2021, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός δίνει αγώνα επιβίωσης, την ώρα που έχει ουσιαστικά χαθεί το 80% των εσόδων που είχε το 2019.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 είναι εντελώς χαμένα και θα χρειαστεί επέκταση των μέτρων μέχρι το Μάρτιο του 2021.
Στο καλό σενάριο, τόνισε, η ανάκαμψη δεν θα έρθει στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ως εκ τούτου, η αγορά εργασίας και όλοι οι κλάδοι, καθώς ο τουρισμός έχει μεγάλη διασύνδεση στην παραγωγή, θα χρειαστούν στήριξη όλο το πρώτο εξάμηνο. Έκρινε δε απαραίτητη την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων εν όψει του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο όταν ανοίξει η αγορά και ο ανταγωνισμός θα κορυφωθεί, ώστε να υπάρχει για την Ελλάδα το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας. Εκτός από την ανταγωνιστικότητα, είπε, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι ένας προορισμός που ξέρει να διαχειρίζεται πρωτόκολλα και να λειτουργεί με ασφάλεια.
Για το πότε θα έρθει η ανάκαμψη του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις αυτή την ώρα είναι δύσκολες, όμως τα στοιχεία από τη βιομηχανία αερομεταφορών, από την οποία εξαρτάται το μεγαλύτερο κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι πτήσεις λειτουργήσουν κανονικά, δε θα μπορούσαν παρά να ανακτήσουν το 60% της δυνατότητας που είχαν το 2019.
Η Ελλάδα είναι στους προορισμούς που ενδείκνυνται για τη νέα τάση ταξιδίων, τα ταξίδια για εξ αποστάσεως εργασία, και αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει και μελλοντικά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ και η Marketing Greece θα στοχεύσει σε αυτού του είδους ταξιδίων μέσω ειδικής καμπάνιας.
Ελπίζουμε, είπε, η ΕΕ να τηρήσει ενιαία πολιτική στον τουρισμό, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Προέβλεψε ότι θα υπάρξει πίεση από τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) ενώ, επειδή τα ταξίδια δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους, όπως οι μεταφορές, το πλήγμα αφορά όλη την οικονομία.
Ο κ. Ρέστος υπογράμμισε τα εξής σημεία:
«Η χρονική επέκταση των μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ»
•Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό. Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας. Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων.
•Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του ΦΠΑ έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021.
•Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
•Το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή. Όταν επανέλθουν θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα.
«Άνοιξε η αγορά το 2020 και καλώς κάναμε»
•Ο τουρισμός «άνοιξε» και απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.
•Όμως βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν, για παράδειγμα η Βρετανία τέλος Ιουλίου και άλλες εισοδηματικά σημαντικές να μην ανοίξουν καθόλου όπως Αμερική και Ρωσία, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικά και ο Ιούλιος
•Ο τουρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ο ρόλος που έπαιξε στη διασπορά της νόσου, ήταν από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Αυτό δεν έγινε από τύχη, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως -το PLF- αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί.
•Βασικό μας εργαλείο: η καλή φήμη που έχει η χώρα μας ως προορισμός για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων και τη σωστή λειτουργία της τη δεδομένη στιγμή.
«Στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού οφείλω ένα τεράστιο Μπράβο»
•Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι προσπάθειες όλων των ανθρώπων του τουρισμού. Από την μία, των επιχειρηματιών οι οποίοι χωρίς να έχουν έσοδα, επένδυσαν, αύξησαν τα έξοδά τους για να κρατήσουν ασφαλείς τις επιχειρήσεις τους και από την άλλη των εργαζομένων, οι οποίοι εργάστηκαν το καλοκαίρι, οι οποίοι βγήκαν από την ασφάλεια του σπιτιού και μέσα σε ένα τελείως ανασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον, μπόρεσαν, λειτούργησαν, παρείχαν υπηρεσία σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά.
«Το δεδομένο είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2020 έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων που είχε το 2019»
•Τον Μάιο τοποθετήσαμε τον πήχη για το 2020 με έσοδα 4-5 δισ. (ακραίο σενάριο με τα έως τότε δεδομένα).
•Αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας τον Αύγουστο στα 3-3,5 δισ. αν υπήρχε μια καλή υγειονομική εξέλιξη.
•Το 2021 προβλέπουμε το 50% των εσόδων του 2019 και το τεκμηριώνουμε από τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών με δεδομένο ότι η υγειονομική κατάσταση θα εξελιχθεί καλά.
«Για το 2021 να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες»
• Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021.
• Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Ακόμα πιο δύσκολα θα έλεγα, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα.