Χάος επικρατεί με τους ελέγχους Covid και στα ξενοδοχεία, καθώς οι τέσσερεις, πέντε, έξι, ίσως και περισσότεροι ελεγκτικοί φορείς, κάνουν ελέγχους και εφαρμόζουν δικά τους κριτήρια, διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από covid-19.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα, στην κατηγορία 1, που είναι οι περιοχές χαμηλού κινδύνου, τα συνέδρια με φυσική παρουσία, σε ξενοδοχεία, πραγματοποιούνται σε εσωτερικό χώρο, με χρήση μάσκας και 1 άτομο ανά 5 τ.μ. και έως 200 συμμετέχοντες, καθήμενοι. Στις περιοχές της κατηγορίας 3, που είναι υψηλού κινδύνου, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, τα συνέδρια σε ξενοδοχεία με φυσική παρουσία, πραγματοποιούνται σε εσωτερικό χώρο, με χρήση μάσκας και 1 άτομο ανά 15 τ.μ και έως 50 συμμετέχοντες, καθήμενοι.
Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία προς το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, του διευθύνοντος συμβούλου της μεγάλης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Divanis Collection Hotels Σπύρου Διβάνη, την προηγούμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στο Divani Apollo Palace Thalasso, πραγματοποιείτο μεγάλο διεθνές συνέδριο, γνωστού οίκου του εξωτερικού, με συμμετοχή μάλιστα και μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο https://covid19.gov.gr και επειδή το Καβούρι είναι στην κατηγορία 1, θα μπορούσαν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία έως 200 άτομα. Ωστόσο, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και έτσι υπήρχαν ελάχιστα -μονοψήφιου αριθμού- άτομα. Σύμφωνα με την καταγγελία λοιπόν, ελεγκτικές ομάδες του υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν ελέγχους, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, κάνοντας παρατήρηση στην διεύθυνση του ξενοδοχείου, γιατί στον χώρο του συνεδρίου υπήρχαν 12 καρέκλες (!!!) και όχι 9 όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με όσα είπαν. Και τίθεται το ερώτημα: Ισχύουν όσα αναφέρονται στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα ή όχι; Και στην περίπτωση που επιβάλλονταν κυρώσεις στο ξενοδοχείο, η διαδικασία προσβολής των κυρώσεων, ποιον θα επιβάρυνε;
Προφανώς το ξενοδοχείο. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε μια χειμαζόμενη τουριστική αγορά, με την Αθήνα “νεκρωμένη” και την συντριπτική πλειοψηφία των συνεδρίων και των εκδηλώσεων να έχουν ακυρωθεί, τέτοιου είδους τακτικές από εκπροσώπους του Δημοσίου, δημιουργούν “αχρείαστα” προβλήματα. Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” επικοινώνησε με την Αρχή Διαφάνειας, όπου η διοίκησή της επιβεβαίωσε ότι οι υπάλληλοί της δεν προέβησαν σε έλεγχο στο συγκεκριμένο συνέδριο. Από την πλευρά τους πηγές του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι ισχύουν όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα.
Καλό θα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης -λόγω του ότι υπάρχουν περισσότερες από μία υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους- να απαντήσει εάν υπήρξαν έλεγχοι από υπαλλήλους του και ποια κριτήρια εφαρμόζουν… Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μείωση 75% των εσόδων και 90% των αφίξεων από το εξωτερικό, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική έρευνα για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στα συνέδρια , στην ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων, ενώ όλοι οι φορείς του Τουρισμού έχουν ζητήσει την κατάργηση του ορίου των 50 ατόμων για τα συνέδρια που θέσπισε η κυβέρνηση, στις 31 Αυγούστου, όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Αποτέλεσμα δε της απόφασης αυτής ήταν η UEFA να αφαιρέσει από την Αθήνα, την κορυφαία της εκδήλωση, που περιελάμβανε τις κληρώσεις των κορυφαίων διοργανώσεων παγκοσμίως Champions League και Europa League και τις βραβεύσεις των κορυφαίων ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστών και να την μεταφέρει στην Ελβετία.
– Πηγή: money-tourism.gr
Και επειδή είναι το Διβάνης ασχολήθηκε και το Χρήμα και Τουρισμός και ο ΕΟΔΥ απάντησε και η Αρχή Διαφάνειας. Αν φάει το πρόστιμο κάνα εστιατόριο άντε να βρει το δίκιο του.