Του Δρ. Στυλιανού Κογεώργου,
Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, Εξειδικευμένου στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και όλοι έχουμε ανάγκη τις καλοκαιρινές μας διακοπές για ξεκούραση και για να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα και το βαρύ πρόγραμμα των έντονων ρυθμών και των πιεστικών υποχρεώσεων που τη χαρακτηρίζουν.
Αντίστοιχα, οι εγκυμονούσες τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται λίγο μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά και φροντίδα, ώστε να περάσουν ένα ασφαλές αλλά συνάμα ευχάριστο διάστημα, σε ένα περιβάλλον που δύσκολα ωστόσο μπορεί να συγκριθεί από άποψη χρηστικότητας και ευκολίας με εκείνο του σπιτιού.
Δίνοντας λοιπόν προσοχή σε μερικά πολύ απλά πράγματα μπορούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα της εγκυμονούσας γυναίκας έτσι ώστε να περάσει ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς στερήσεις.
Εφόσον η κύηση είναι χαμηλού κινδύνου, η γυναίκα, σαφώς μπορεί να χαρεί τις διακοπές της αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις και τις εξ αυτών αναδυόμενες απορίες.
‘Ετσι, όπως είναι φυσιολογικό, στις περισσότερες γυναίκες δημιουργούνται εύλογα απορίες όπως το αν είναι ασφαλής η ηλιοθεραπεία, το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά και πολλές ακόμη που σχετίζονται με δραστηριότητες που πρέπει να αποφευχθούν αλλά και προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τί μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους (με ή χωρίς την συνδρομή των συντρόφων τους).
Μικρές συμβουλές προστασίας
Προσοχή στην ενυδάτωση! Η έγκυος οφείλει να καταναλώνει περίπου δύο λίτρα νερό ημερησίως. Με τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος η θερμοκρασία του σώματος καθώς και η εφίδρωση είναι αυξημένες συνεπώς και η αφυδάτωση του σώματος μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, λόγω της ζέστης, είναι καλύτερο να φοράει άνετα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ρούχα που δεν θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα θα αφήνουν το σώμα να «αναπνέει» και να δροσίζεται.
Η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Ωστόσο καλό θα ήταν να αποφεύγει τα πολύ κρύα νερά. Επίσης, να αποφεύγει τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία τις ώρες που η ακτινοβολία είναι πιο βλαβερή, δηλαδή μεταξύ 12-6μμ. Μπορεί δε να επιλέγει τις πρωινές ή απογευματινές ώρες αντίστοιχα, όταν οι συνθήκες είναι πιο ήπιες. Η κολύμβηση είναι η πιο κατάλληλη καλοκαιρινή άσκηση αλλά και πολύ καλή άσκηση για την έγκυο, οπότε θα πρέπει μάλλον να επιδιώκεται παρά να αποφεύγεται.
Επιτακτικό είναι να φορά πάντα καπέλο, αντηλιακό και να επιλέγει να κάθεται σε δροσερό και σκιερό μέρος. Μάλιστα η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού καλό είναι να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Κατά την έξοδο από τη θάλασσα, είναι πιο σωστό να μην παραμείνει το βρεγμένο μαγιό φορεμένο, παρά να αλλάζεται με κάποιο στεγνό ή με κάποιο εσώρουχο. Η υγρασία είναι από τους βασικότερους παράγοντες ανάπτυξης μυκήτων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι κολπίτιδες είναι συχνές το καλοκαίρι, και γι΄αυτό τον λόγο η διαχείριση και η φροντίδα της υγρής επιδερμίδας θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, εύλογο είναι πως, για αντίστοιχους λόγους, δεν καθόμαστε απευθείας στην άμμο ή σε ξαπλώστρα.
Τέλος, όσον αφορά στην πισίνα, προτού να μπούμε, καλό θα ήταν να είμαστε βέβαιοι ότι τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές τόσο σε σχέση με την πρόσβαση (τρόπος εισόδου και εξοδου, δυνατότητες στήριξης – ισορροπίας) όσο και με την ανανέωση – υγιεινή του νερού.
‘Εχοντας όλα τα παραπάνω στον νου της, η έγκυος, μπορεί να χαρεί άφοβα το διάσημο -και περιζήτητο- ελληνικό καλοκαίρι, περνώντας άφοβα και απροβλημάτιστα, ξέγνοιαστες στιγμές στον ήλιο και στη θάλασσα.
Οι 8 «χρυσοί» καλοκαιρινοί κανόνες υγιεινής για όλες τις εγκυμονούσες
- Προτιμήστε τα λευκά βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν τη διαπνοή και τον αερισμό της ευαίσθητης περιοχής.
- Χρησιμοποιήστε μόνο ειδικά καθαριστικά της ευαίσθητης περιοχής.
- Κάντε ντους αμέσως μετά την έξοδο από την πισίνα ή τη θάλασσα.
- Αλλάξτε το μαγιό σας αμέσως μετά το κολύμπι ώστε να μην μένει υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.
- Αποφύγετε να κάθεστε στην άμμο ή στην περίμετρο της πισίνας, χωρίς πετσέτα.
- Περιορίστε τη χρήση της σερβιέτας στο ελάχιστο.
- Να έχετε στη βαλίτσα σας πάντα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής.
- Να έχετε μαζί σας στην παραλία ή όταν ταξιδεύετε ένα απολυμαντικό χεριών, δεδομένου ότι αυτά έρχονται σε επαφή με την ευαίσθητη περιοχή.
Περισσότερα για την εγκυμοσύνη, τις καλές πρακτικές και προφυλάξεις κατά τη διάρκειά της, αλλά και άλλα γυναικολογικά ζητήματα στο www.kogeorgos.gr