Πως Κάλυμνος και Λέρος βοήθησαν η Κως να ανακάμψει από σεισμό του 15ου αιώνα

2
247

Κάλυμνος, Λέρος και Κως [Lango] σε απόσπασμα χάρτη του Ortelius, Abraham, 1527-1598.
Το πρώτο στάδιο για την αντιμετώπιση μιας σεισμικής καταστροφής στον μεσαίωνα περιελάμβανε θρησκευτικές αντιδράσεις και αναζήτηση καταραμένων και αποδιοπομπαίων τράγων.
Ωστόσο, εκτός από αυτά γίνονταν και ρεαλιστικές αντιδράσεις όπως η αναζήτηση επιζώντων και η διάσωση των θυμάτων.
Oταν καταστροφικός σεισμός έπληξε την Κω το 1493 μ.Χ, η χριστιανική στρατιωτική τάξη των Ιπποτών οργάνωσε μια θεαματική επιχείρηση διάσωσης.Έστειλαν στόλο από τα νησιά της Λέρου και Καλύμνου για να μεταφέρουν γιατρούς και χειρουργούς, από παραγγελία, στο νησί μαζί με μια σημαντική παροχή ιατρικής και ξυλείας για προσωρινά καταφύγια. Έδωσαν επίσης εργαλεία για να αλέσουν το αλεύρι για να αντισταθμίσουν την έλλειψη βασικών τροφίμων κατά την αρχική φάση έκτακτης ανάγκης.
Ο σεισμός που ρήμαξε τα μεσαιωνικά κάστρα της Κω, προκλήθηκε από το Ρήγμα Κω,είχε μέγεθος τουλάχιστον 6.8 βαθμών και σκότωσε τουλάχιστον 5000 ανθρώπους μόνο στην Κω. Είναι άγνωστο αν υπήρξαν θύματα στην Κάλυμνο και Λέρο.
Η κύρια σεισμική δόνηση προξένησε κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων και σημαντικές ζημιές στα μεσαιωνικά κτίσματα της Καλύμνου. Το Κάστρο της Χώρας έπαθε μεγάλες καταστροφές από αυτό τον σεισμό όμως ανακαινίσθηκε μέσα σε 3 χρόνια.
Στην Λέρο ο σεισμός ίσως προκάλεσε κάποιες ζημιές στα νότια μεσαιωνικά κτίσματα του νησιού.
Το κύριο σεισμικό συμβάν συνοδεύτηκε από τσουνάμι. Ήταν ο πιο καταστροφικός σεισμός στην πρόσφατη ιστορία της Αλικαρνασσού.

ΠΗΓΗ: Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ