Την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών (ανάμεσά τους και η Ρόδος, η Πάτμος, το Καστελλόριζο και η Σύμη) αμφισβητεί ο επιτελάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσιάμ.
Ισχυριζεται μάλιστα, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα
Πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.
Προκλητικές αναφορές
Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.
Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις. Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.
Ν.Παναγιωτόπουλος: Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το σχεδιασμό της, να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται κι αυτή σε έντονο βαθμό εξ όσων καταλαβαίνουμε το πρόβλημα από τον κορονοϊό στο εσωτερικό της. Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά έτσι, εξάγοντας – όπως έχω ξαναπεί – ένταση κυρίως προς την πλευρά της Ελλάδας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται. Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια, αλλά και συνολικότερα για την Τουρκία, είναι δυσμενής αυτή την εποχή. Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την οικονομία τους, όπως άλλωστε αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να λειτουργεί κανείς όπως λειτουργούσε πριν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ όπως λέμε, ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Περιμένουμε ή περιμέναμε, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, να δούμε κάποια κίνηση όσο μπαίνει το καλοκαίρι. Θα προτιμούσαμε να είναι διαφορετική (σ.σ. η συμπεριφορά της) δεδομένου ότι θα θέλαμε οι σχέσεις μας να είναι καλής και όχι κακής γειτονίας. Θα προτιμούσα η μόνη κίνηση που θα δούμε σε αυτή την περιοχή, να είναι κατά το δυνατόν τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει ή είναι ευσεβείς πόθοι μου, οπωσδήποτε θα είναι επηρεασμένη κίνηση και από την ασθένεια, αλλά μακάρι να αποφύγουμε αυτού του είδους τα σενάρια. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό. Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή τον κορονοϊό, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι 21 (σ.σ. από 30) σχολίασε ότι «αυτό δεν δημιουργεί καμία διάθεση για εφησυχασμό ή χαλάρωση των μέτρων, αλλά αυτός ο αριθμός μας κάνει να δηλώνουμε κάποια μερική ικανοποίηση». Προέτρεψε δε, τους μαθητές στρατιωτικών σχολών, που «κλείστηκαν μέσα και παραμένουν μέσα για λίγο ακόμα», να «κάνουν υπομονή», εκτιμώντας ότι «το γενικό αποτέλεσμα δημιουργεί αισιοδοξία».
Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., έθεσε τη διάσταση «της υγειονομικης απειλής» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με αφορμή τις συγκεχυμένες πληροφορίες ότι «ίσως έρθουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό»: «Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος ενός γενικού σχεδίου (σ.σ της Τουρκίας), μπορεί και όχι. Μπορεί να προέρχονται από τα πράγματα και τις εξελίξεις των γεγονότων. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να εξαπολύσει ένα ‘βιολογικό όπλο, δηλαδή για να το εξηγούμε, μολυσμένους με τον ιό μετανάστες, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τα Επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, Έτσι κι αλλιώς πρέπει να προσαρμοστούμε και σ’ αυτή τη διάσταση, η οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ‘Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δοθούν οι οδηγίες σε εκείνους που επιχειρούν να φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια».
Ρε!!!!! Δέστε τους μπας και ησυχάσουμε από τους Νεάντερταλ
Τα νησιά Τουρκε μογγολε δεν τα φέρατε από την Μογγολία ,κατοικούνται χιλιάδες χρόνια από Έλληνες κ η γη που πατάνε είναι Ελληνική αποδεδειγμένα, μια μέρα θα πάτε πίσω από εκεί που ήρθατε.
Δεν σας φοβομαστε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Εδώ κ τρεις χιλιάδες χρόνια τα νησιά κατοικούνται από Έλληνες ,κ το χώμα που πατάνε είναι Ελληνικό.