Υπάρχουν τόσια νησιά και νησίδες στην Ελλάδα που δύσκολα μπορείς να πιστέψεις ότι τα γνωρίζεις όλα. Και η αλήθεια είναι ότι το Αιγαίο είναι διάσπαρτο με άγνωστους θησαυρούς και ιδιαίτερα μυστικά. Υπάρχουν νησιά, πέρα από τα γνωστά σε όλους μας, με ελάχιστους ή καθόλου κατοίκους, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, μοναδικές παραλίες αλλά και ιδιαίτερα τοπία. Υπάρχουν και κάποια με μοναδικά χαρακτηριστικά που ίσως δεν είχες ακούσει ποτέ. Όπως για παράδειγμα το νησί της ελαφρόπετρας, το Γυαλί.
Γυαλί, το νησί – «οχτώ» της ελαφρόπετρας
Πρόκειται για ένα νησί, έξι μόνο μίλια από την Τουρκία, ανάμεσα στην Κω και στη Νίσυρο. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι ένας πραγματικά ιδιαίτερος τόπος, άγνωστος στους περισσότερους. Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα του το οποίο αν δει κάποιος από ψηλά θα δει ότι μοιάζει με οκτώ. Πρόκειται για ένα μικρό νησί που διαθέτει όμως μια πλούσια ιστορία. Έχει βρεθεί εκεί αρχείο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί τα ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4000 π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. Αυτά αποδεικνύουν, μάλιστα, την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας.
Οι κάτοικοί του νησιού είναι ελάχιστοι. Μόλις καμιά 20αριά. Αυτοί που έρχονται για δουλειά, όμως, στο νησί είναι πολλοί περισσότεροι. Οι επισκέπτες εργαζόμενοι βέβαια πηγαίνουν για τα άγνωστα σε πολλούς ανοιχτά ορυχεία του νησιού που βγάζουν ελαφρόπετρα και περλίτη!
Τα ορυχεία είναι και αυτά που καθιστούν το τοπίο του Γυαλιού μοναδικό: Τα όμορφα δάση με τις κουμαριές και τα πεύκα εναλλάσσονται με τα ανοιχτά ορυχεία και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο το νησί έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους. Το αποκαλούν νησί της ελαφρότητας και όχι άδικα μιας και οι ποσότητες που υπάρχουν εκεί δεν συναντούνται εύκολα αλλού στην Ελλάδα.
Αν τώρα βρεθείς σε κοντινό νησί και φτάσεις εκεί με σκάφος θα ζήσεις και μια άλλη μοναδική εμπειρία. Το μπάνιο εκεί είναι μια πραγματικά φανταστική εμπειρία, ενώ εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές και στις νοτιοδυτικές ακτές, με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις απρόσιτες παραλίες.
Πώς λειτουργεί το ορυχείο του νησιού Γυαλί
Ιδιωτική εταιρεία εκμεταλλεύεται το ορυχείο, το οποίο ανήκει στο Δήμο Νισύρου, από το 1952. Το ορυχείο είναι υπαίθριο και η εκμετάλλευση του γίνεται με τη μέθοδο των ορθών βαθμίδων. Αρχικά γίνεται η αποκάλυψη του κοιτάσματος και στη συνέχει η εξόρυξη με προωθητές.
Έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία η οποία συνίσταται στην κοκκομετρική διαβάθμιση του υλικού σε κύκλωμα στατικών και δονητικών κοσκίνων. Στη συνέχεια γίνεται και η θραύση μικρού μέρους σε σπαστήρες.
Τα τελικά προϊόντα (ελαφρόπετρα διαφορετικής κοκκομετρίας) αποτίθενται με μεταφορικές ταινίες και φορτώνονται στα πλοία με προορισμό τους πελάτες.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Dr Petros Tzeferis
Το νησί δίπλα στο Μαραθώνα που βρήκαν καταφύγιο 96 ναυαγοί
exploringgreece.tv