ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με ευλάβεια & κατάνυξη η Ι. Αγρυπνία για τον Άγιο τον Διονύσιο Εν Ολύμπω στους Αγ. Αποστόλους Αντιμάχειας | Ο θαυμαστός βίος του Αγίου

0
1276

Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε χτες βράδυ η Ιερά Αγρυπνία (Εσπερινός και Θεία Λειτουργία, κατά το Αγιορείτικο τυπικό) στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας για την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω.

Στις ιερές ακολουθίες συλλειτούργησαν ο εορτάζων προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος και ο νέος ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Αρχιμαδρίτης π. Ιωακείμ, που κατάγεται από τη Βέροια η οποία τιμά και ευλαβείται δεόντως τον Άγιο, αναφερόμενος με γλαφυρότητα στον θαυμαστό βίο αλλά και σύγχρονα θαύματά του, όπως η διάσωση ενός παιδιού (γνωστού και φίλου του π. Ιωακείμ) το οποίο είχε χαθεί στον Όλυμπο για μια εβδομάδα (βίντεο).

Στο χορό των ιεροψαλτών ήταν μεταξύ άλλων οι πρωτοψάλτες Ι. Πεταλάς και Μ. Ανδρέου.

Η Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε στις 8μμ και τελείωσε γύρω στις 01:15πμ.

Ενώ αμέσως μετά προσφέρθηκε στην αίθουσα του ΙΝ το κόλλυβο του Αγίου καθώς και ζεστή σούπα.

Βιογραφία
Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί επέδειξε ζήλο για την αγάπη του Χριστού και την ασκητική ζωή.

Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ.

Τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας πιο απομονωμένο τόπο και επειδή δεν του έδιναν την ευκαιρία ν’ αναχωρήσει, πήδηξε ως δια θαύματος κάτω από το βράχο των Μετεώρων και μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί γίνεται ιερεύς και μεγαλόσχημος μοναχός, μετονομασθείς σε Διονύσιο.

Αργότερα εγκαθίσταται στην σκήτη Καρακάλου όπου έζησε ερημικά για δέκα έτη με αυστηρή άσκηση, προσευχή και νηστεία, βιώνοντας πολλές θαυματουργικές ενέργειες του Θεού. Η ισάγγελη ζωή του στάθηκε αιτία της εκλογής του ως ηγουμένου της βουλγαρικής, τότε, μονής Φιλοθέου. Συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο ζωής που θέλησε να εφαρμόσει στην μονή εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε γύρω στο 1524 μ.Χ. στην μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια.

Θέλοντας ν’ αποφύγει την εκλογή του σε επίσκοπο που επεδίωκαν οι κάτοικοι της περιοχής, αναχώρησε κρυφά και μετέβη στον Όλυμπο. Εκεί ασκήτευσε σ’ ένα σπήλαιο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Συκοφαντούμενος όμως εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και αναχώρησε για το Πήλιο, όπου το 1542 μ.Χ. ίδρυσε τη μονή της Αγίας Τριάδος Σουρβίας έπειτα από θαυματουργική υπόδειξη του Θεού.

Μετά από τρία έτη και λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Με την αγγελική βιωτή του γρήγορα προσείλκυσε πλήθος μοναχών, ο ίδιος όμως χρησιμοποιούσε τα πλησιόχωρα σπήλαια για προσευχή και ησυχία, όπου ζούσε στο γνόφο της νοερής προσευχής. Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να περιέρχεται τα γύρω χωριά για να κηρύξει, να εξομολογήσει και να στηρίξει τους σκλαβωμένους Έλληνες. Είχε απέραντη αγάπη για το λαό.

Εκοιμήθη εν ειρήνη, αφήνοντάς μας για ανεκτίμητο θησαυρό τα χαριτόβρυτα λείψανά του.

Σημείωση: Στη Δρακότρυπα η εορτή του πανηγυρίζεται επίσης την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ