Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας.
Η έλλειψη οποιουδήποτε από αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά θα επηρεάσει την υγεία συνολικά. Το σελήνιο είναι ένα τέτοιο σημαντικό ιχνοστοιχείο με εντυπωσιακές ιδιότητες. Είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση ορισμένων σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, ο θυρεοειδής αδένας, οι νευρολογικές και καρδιακές λειτουργίες, οι ενζυμικές λειτουργίες κλπ. Αντί να υποθέτετε πώς μπορεί να σας επηρεάσει η έλλειψη σεληνίου, διαβάστε παρακάτω.
Ποιες ομάδες κινδυνεύουν από ανεπάρκεια σεληνίου
- Άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση
- Άτομα που έχουν HIV
- Άτομα που κάνουν διατροφή χαμηλή σε σελήνιο
Σημάδια και συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης σεληνίου είναι:
- Αδυναμία
- Μυϊκοί πόνοι
- Ανησυχία
- Ψυχική σύγχυση
- Αλλαγές διάθεσης
Δείτε παρακάτω έξι προβλήματα υγείας που προκαλούνται από ανεπάρκεια σεληνίου:
Καρδιαγγειακά προβλήματα
Το σελήνιο βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκειά του θα επηρεάσει άμεσα την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου. Μια χρόνια καρδιακή νόσος, η «μυοκαρδιοπάθεια», συνδέθηκε με την ανεπάρκεια σεληνίου. Επίσης, η υπεροξείδωση των λιπιδίων μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ανεπαρκούς σεληνίου στον οργανισμό.
Ανοσία
Η έλλειψη σεληνίου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και τον θέτει σε κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης. Το προσβεβλημένο άτομο γίνεται επιρρεπές σε ασθένειες. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ανοσίας. Μπορεί επίσης η έλλειψή του να οδηγήσει σε βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό το μεταλλικό ιχνοστοιχείο, επίσης, ρυθμίζει τις λειτουργίες τριάντα τύπων σεληνοπρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για το ενδοκρινικό σύστημα.
Επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου
Η έλλειψη σεληνίου δεν περιορίζεται μόνο στα οστά και τους μυς, αλλά και στον εγκέφαλο. Ένα άτομο με χαμηλά επίπεδα σεληνίου υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα. Εάν η έλλειψη σεληνίου επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα όπως η νόσος του Alzheimer.
Επηρεάζει τις μυοσκελετικές λειτουργίες
Οι μυοσκελετικές ασθένειες, όπως η ασθένεια Kashin-Beck, προκαλούνται από την ανεπάρκεια σεληνίου. Αυτό προκαλεί βλάβες στα οστά, στις αρθρώσεις και παραμορφώσεις χόνδρου που οδηγούν σε διογκωμένες ή διευρυμένες αρθρώσεις. Γενικά, οι σεληνοπρωτεΐνες διαχειρίζονται τις μυϊκές λειτουργίες.
Φτωχό ενδοκρινολογικό σύστημα
Το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζει τις ορμόνες που εκκρίνονται από την υπόφυση, τον θυρεοειδή, τα επινεφρίδια, καθώς και το πάγκρεας, τις ωοθήκες και τους όρχεις. Η έλλειψη σεληνίου θα επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των αδένων και θα προκαλέσει περαιτέρω ορμονική ανισορροπία. Παραδόξως, ο θυρεοειδής έχει την υψηλότερη ποσότητα σεληνίου μεταξύ άλλων οργάνων. Η ανεπάρκειά του θα μπορούσε να εμποδίσει πολλές διαδικασίες ταυτόχρονα.
Μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία
Το σελήνιο είναι ένα βασικό μέταλλο για τους άνδρες, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βιοσύνθεσης τεστοστερόνης. Σε μερικούς άνδρες, η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει ακλόνητη απόδειξη γι’ αυτό και απαιτούνται να γίνουν και άλλες έρευνες.
Πηγή: iatronet.gr