Πανελλήνιες: Πόσο σημαντικό είναι να μπεις στην πρώτη σου επιλογή;
Ένα ερώτημα που ταλανίζει νέους και νέους κάθε χρόνο ίδια εποχή. Ή καλύτερα ένα ερώτημα ελαφρώς παραλλαγμένο που αντιμετωπίζουν οι γονείς περίπου για 18 χρόνια και 9 μήνες, δηλαδή: Τι θα γίνει το παιδί μου όταν μεγαλώσει ; Θα πετύχει ; Γιατρός; Δικηγόρος;
Η σημερινή κοινωνία έχει δημιουργήσει αγχωμένους νέους με αυτοσκοπό την επιτυχία τους ως επιβράβευση των γονιών και όχι τη δίκη τους για το μέλλον τους .
Οξύμωρο!
Θυμάμαι όταν βγήκαν τα αποτελέσματα το 2010 και έμαθα ότι θα σπουδάσω οικονομικά περισσότερο χάρηκαν οι γονείς μου παρά εγώ .Ήθελα να γράφει το όνομα μου δίπλα σε μια μαθηματική σχολή, παρόλο που δεν την δήλωσα, παρά σε ένα απλό ,τότε για εμένα, «οικονομικών επιστημών». Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μαθηματικός μου όπου στα μάτια του είδα το «κάτι» και ήθελα να το μιμηθώ . Πάντα τα καλά να τα μιμείστε. 9 χρόνια μετά μπορώ με ειλικρίνεια να πω πως αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα είχα χαρεί όσο και εκείνοι, και λίγο περισσότερο. Αλλάζουν τα πράγματα. Ίσως προσπάθησα να τα αλλάξω εγώ, ίσως όχι. 2 άτομα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω ιστορία και ίσως τους ευγνωμονώ για πάντα . Ο μαθηματικός μου και ο μέντορας μου όπως τον αποκαλώ (δεν χρειάζεται να αποκαλύψω ποιος είναι). Ο ένας με έμαθε το πως είναι να είσαι καλός και ο άλλος πως να φτάσω σε αυτό .
Το τι επάγγελμα θα ακολουθήσει ο καθείς ώστε να πετύχει είναι ένα περίπλοκο μείγμα αστάθμιστων γεγονότων, όπως και το πότε θεωρείσαι πετυχημένος. Ο καθένας έχει το δικό του ταβάνι, τον δικό του προορισμό. Σίγουρα το που και το αν πέρασες σε μια σχολή δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.
Δεν υπάρχει πλασμένος άνθρωπος για να κάνει κάτι . Έπειτα όμως από διαρκή δουλειά μπορεί να πετύχει τα πάντα ….Τα πάντα!
Σας γράφω αυτές τις γραμμές όντας ένας άνθρωπος που δεν πιστεύω τόσο στην τύχη όσο στη σωστή τοποθέτηση του καθενός μας ώστε να μας βρει η τύχη και όχι να κυνηγάμε εμείς αυτήν, όπως και αν ορίζει ο καθένας την τύχη. Η τύχη δεν ευνοεί απαραίτητα μόνο τους τολμηρούς αλλά παραδίδεται απλόχερα στους πεισματάρηδες και σίγουρα όχι στους τεμπέληδες.
Πάμε λοιπόν σε αυτούς που είτε δεν πέρασαν εκεί που ήθελαν αυτοί ή οι γονείς τους είτε δεν πέρασαν πουθενά . Μην το βάλετε ποτέ κάτω. Δεν σημαίνει ότι αποτύχατε και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι δεν αξίζετε . Σε αυτή τη σύντομη πορεία ως τώρα που έχω καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι σπουδαγμένος για να πετύχεις, για να έχεις κύρος ,για να βγάλεις χρήματα . Τρόπους να πετύχεις έχεις πάντα ανεξαρτήτως ηλικίας, ετών προϋπηρεσίας και σπουδών .Συνταγή δεν ξέρω αν υπάρχει αυτούσια ως συνταγή επιτυχίας . Ο καθένας έχει την δίκη του την οποία βαφτίζει ως συνταγή αφού καταχωρηθεί ως πετυχημένος .
Για να καταλάβαινε αν είστε στο σωστό δρόμο αναρωτηθείτε : «Όταν κάποιος λέει το όνομα μου το συνδέει με κάτι το οποίο κάνω;» Αν ναι τότε κάτι κάνετε σωστά και συνεχίστε ακάθεκτοι με περισσότερη όρεξη. Αν όχι είναι νωρίς για να το αλλάξετε και να βρεθείτε στο πρώτο σκέλος απάντησης στο ερώτημα που θέσατε στον εαυτό σας .
Υπάρχει πάντα λίγος χώρος ακόμα στην κορυφή!
Γεροβασίλης Β. Γιώργος
Μπραβο ! Μπραβο ! Μπραβο !
Συγχαρητηρια!!! Ακριβως ετσι αγχωνομαστε να μην ταλαιπωρηθουνε τα παιδια μας και τους επιβαλουμε τα ονειρα μας!!