Το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ σε συνεργασία με το ΙΔΙΣΜΕ, σας προσκαλεί σ’ ένα διήμερο που αφορά την προβολή ντοκιμαντερ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 21:00, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι).
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 21:00
The Legend of the Ugly King, Hüseyin Tabak | Γερμανία, Αυστρία, 122’
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2018
Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σκηνοθέτης; Ένας επαναστάτης; Ένας δολοφόνος; Μια ιδιοφυία ή ένας τρελός; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL («Ο δρόμος») κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982. Ο Ταμπάκ επισκέπτεται διάφορες χώρες όπου συναντά την οικογένεια του Γκιουνέι, τους ηθοποιούς του, κινηματογραφιστές με κύρος όπως ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Κώστας Γαβράς, πρώην συγκρατούμενούς του και ανθρώπους στον δρόμο για τους οποίους ο Γκιουνέι εξακολουθεί να παραμένει ένας ήρωας. Όσο πιο βαθιά όμως προχωράει η αναζήτηση του Χουσεϊν, τόσο πιο ανθρώπινος και ευάλωτος παρουσιάζεται ο «Αποκρουστικός βασιλιάς».
Πέμπτη 8 Αυγούστου 21:00
«Γεγονότα στη Φώκαια 1914», Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης | Ελλάδα, 50’
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2016
Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές στην περιοχή αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια, μητρόπολη της Μασσαλίας. Τα γεγονότα που συμβαίνουν τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός του ελληνικού στοιχείου το 1914 από την περιοχή των αρχαίων ιωνικών αποικιών οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ και οι συνεχείς προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.
«Η Ανατολή Έδυσε», Αλέξανδρος Παπαηλιού | Ελλάδα, 72’
Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών
Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.
Γραφείο Ενημέρωσης
Τμήματος Πολιτισμού Κω
Γραφείο Ενημέρωσης
Τμήματος Πολιτισμού Κω