«Καμπανάκι» των μετεωρολόγων για τους πάγους στη Γροιλανδία
Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ιστορικός καύσωνας που σάρωσε την Ευρώπη μετακινείται προς τον ευρωπαϊκό βορρά, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες», ανακοίνωσε σήμερα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας.
Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.
«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.
Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.
Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.
Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Εφιαλτικές προβλέψεις! Πιο συχνοί και πιο ακραίοι καύσωνες τα επόμενα χρόνια
Η φράση «εφιαλτικές προβλέψεις» μάλλον είναι «αδύναμη» για να εκφράσει τον τρόμο που προκαλούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι καύσωνες στο μέλλον δεν θα είναι μόνο πιο συχνοί αλλά και πιο ακραίοι, τονίζουν γνωστοί επιστήμονες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ!
Θα φτάσουν αυτοί οι ακραίοι καύσωνες και στην Ελλάδα; Το πιθανότερο είναι πως ναι. Και όχι μόνο θα φτάσουν, αλλά το κλίμα στη χώρα μας θα γίνει όπως εκείνο της Λιβύης. Ακόμη μια εφιαλτική πρόβλεψη είναι πως σε 20 χρόνια, στο Αιγαίο δεν θα υπάρχουν ψάρια. Γι’ αυτό (και για πολλά πολλά άλλα) είναι πιο αναγκαία από ποτέ η δράση για την κλιματική αλλαγή.
Τις τελευταίες μέρες κύμα καύσωνα σαρώνει, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, όλη την Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν μόνο για την ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης (οι καύσωνες έφτασαν ακόμη και στη Σκανδιναβία και κατευθύνονται στη Γροιλανδία). Ανησυχούν και για το εύρος του φαινομένου.
Αν και υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας Γάλλων παλαιοκλιματολόγων, οι οποίοι, με βάση τη μελέτη 700 κλιματικών δεικτών, συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2.000 χρόνια. «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή» σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καύσωνας που πλήττει τώρα την Ευρώπη είναι ανάλογος με εκείνον του 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010. «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται» προσθέτει ο Χρ. Ζερεφός, υπενθυμίζοντας πως στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι.
Σε αυτήν την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2.000 χρόνων, ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Παρίσι η θερμοκρασία μετρήθηκε στους 42 βαθμούς σπάζοντας το ρεκόρ των 40,4 βαθμών που κρατούσε από το μακρινό 1947.
Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα» σημειώνει.
Η Ελλάδα θα γίνει Λιβύη
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, επισημαίνει πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του φαινομένου και στη δική μας περιοχή. «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε – έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο» εξηγεί.
Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45; «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα» απαντά.
«Οι πόλεις» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης «έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μετέλμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει». Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. «Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα» προσθέτει.
Ο ίδιος σημειώνει πως σε ποσοστό που φτάνει το 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων» λέει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση» συμπληρώνει.