ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλούς προσκυνητές και παραδοσιακό πανηγύρι ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στη Μινιέρα

3
3626

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη στη Μινιέρα (μεσόβουνο) εψάλη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του αρχικά στο γεροντικό (ποιος είναι ο άνθρωπος που δεν γεννήθηκε αλλά πέθανε; Ο Αδάμ, ο οποίος πλάστηκε από το Θεό. Και ποιος είναι ο άνθρωπος εκείνος που γεννήθηκε αλλά δεν πέθανε; ο Προφήτης Ηλίας) και στην συνέχεια σε δύο χαρακτηριστικά θαύματα του Προφήτη Ηλία από τα αναγνώσματα που διαβάστηκαν νωρίτερα:

Όταν έβλεπε ο Προφήτης Ηλίας ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης πίστευαν στα είδωλα, ήταν άδικοι και σκληροί, προσευχήθηκε θερμά στο Θεό και ζήτησε να τους δείξει ένα σημάδι. Από την προσευχή του Προφήτη Ηλία έκλεισαν οι ουρανοί και δεν έβρεχε για τρία ολόκληρα χρόνια. Άρχισαν τότε να στερεύουν οι πηγές και να πέφτει λιμός. Τότε συμφώνησαν να απευθυνθούν οι μεν ιερείς των ειδώλων στα είδωλα και ο Ηλίας στον αληθινό Θεό ώστε να δουν ποιος θα εισακούσει το αίτημά τους.

Τότε μαζεύτηκαν οι ιερείς των ειδώλων και ο Ηλίας κι έστησαν πάνω στο βουνό δύο θυσιαστήρια. Πρώτοι θυσίασαν οι ιερείς των ειδώλων το μοσχάρι στα είδωλα το διαμέλισαν, προσευχήθηκαν αλλά σταγόνα δεν έπεφτε.

Οπότε, ο βασιλιάς στράφηκε προς τον Ηλία. Ο Ηλίας ζήτησε τότε από το λαό να του φέρουν δώδεκα πέτρες, όσες και οι φυλές του Ισραήλ. Τις στερέωσε στη γη και είπε να σκάψουν γύρω στις πέτρες ένα βαθύ χαντάκι. Τους είπε να βάλουν πάνω στις πέτρες τα ξύλα και ζήτησε δύο στάμνες νερό.

Ο μόνος που είχε τη δυνατότητα να φέρει νερό ήταν ο βασιλιάς, οπότε  ο Ηλίας του ζήτησε  για δεύτερη και τρίτη φορά από δύο στάμνες νερό γεμίζοντας το χαντάκι που είχαν σκάψει. Τότε, έπεσε φωτιά από τον ουρανό και κατέκαψε τα ξύλα εξατμίζοντας το νερό που ήταν στο χαντάκι.

Στην συνέχεια, ο Προφήτης Ηλίας βλέποντας το λαό που πίστεψε στο θαύμα, τους είπε «έρχεται βροχή, φύγετε μην πνιγείτε…» Έπεσε στα γόνατα προσευχήθηκε και μετά τη βροχή πνίγηκαν πολλοί και κυρίως οι ιερείς των ειδώλων.

«Ο Προφήτης που με την προσευχή του έκλεισε και άνοιξε τους ουρανούς είναι εδώ παρών. Είναι παρών όπου υπάρχουν άνθρωποι που τον σκέπτονται και τον τιμούν. Παντού όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Ας τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε το καλό και το κακό. Είναι μεγάλη αμαρτία να μην προσευχόμαστε για το καλό όλων», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, συνοδευόμενος από τον Μ. Γιωργαλλοί, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Κιαπόκα και Σ. Πης, εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ κ.α.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με άφθονο φαγητό από την ενορία Λινοποτίου και στην συνέχεια ανέλαβαν οι μερακλήδες με χορό από την ορχήστρα των: Λιοντή Ντινώρη (βιολί), Σάββα Κεφαλιανού (λαούτο-τραγούδι) και Γιώργου Ξενίκα (λαούτο).

 

 

*Ο προφήτης Ηλίας (Ηλιού) ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (Θισβέ) της περιοχής Γαλαάδ, που βρίσκεται  δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Ανήκε στην φυλή του Ααρών και το όνομά του σημαίνει «ο Γιαχβέ είναι Θεός». Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα. Είναι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ.

Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

* Βασιλιάς την εποχή εκείνη ήταν ο Αχαάβ. Ή βασίλισσα Ιεζάβελ, βρέθηκε δίπλα στον Αχαάβ και τον διέφθειρε ψυχι­κα και ηθικά· τον έσπρωξε να λατρεύη τα ει­δωλα, να είνε άδικος, πλεονέκτης και βίαιος.

Πιο κάτω απ᾽ το παλάτι ήταν ένα αμπέλι, που ο νοικοκύρης του, ο φτωχός Ναβουθαί, το ᾽χε κληρονομιά απ᾽ τον πατέρα του. Και ξέρε­τε πόσο οι χωρικοί αγαπούν τα κτήματά τους, μάλιστα αυτά που ο πατέρας τους τα ᾽χει ποτίσει με τον ιδρώτα του. Ο Ναβουθαί το ᾽σκαβε, το κλάδευε, το καλλιεργούσε· το αγαπού­σε πολύ. Μα να που το ᾽βαλε στο μάτι ο βασι­λιάς και ήθελε να το κάνη δικό του. Του το ζήτησε, του πρότεινε να του δώση αλ­λο καλύτερο η χρήματα πολλά. Ο Βαβουθαί δεν δέχτηκε. Το αμ­πέλι του πατέρα μου δεν το που­λω, είπε. Τότε η βασίλισσα έδωσε εντο­λη να ε­νοχοποι­ήσουν με συκοφαντία το Ναβουθαί και να τον λιθοβολήσουν. Έτσι πήρε το αμ­πελά­κι και το ᾽κανε κτήμα των ανακτόρων.

Αυτό ήταν μια αδικία. Ποιος τ να ελέγξη την αδικία; Τα δικαστήρια μικρά αδικήματα τιμωρούν· οι μεγάλοι εγκληματίες μένουν ατιμώρητοι. Κάποιος όμως ήλεγξε και τον Α­χαάβ και την Ιεζάβελ. Ποιος; Ο Ηλίας ο Θεσβίτης. Κατ᾽ εντολήν του Θεού πήγε στα ανάκτορα και λέει· Βασιλιά, σκότωσες και έτσι πήρες το αμ­πέλι· θα τιμωρηθής· θα σκοτω­θης, και όπου τα σκυλιά έγλειψαν το αίμα του Ναβου­θαί, ε­κεί θα γλείψουν και δικά σας αι­ματα… Και πρα­γματι έτσι έγινε (βλ. Γ΄ Βασ. κεφ. 20).
Βλέπετε, τι κακό είναι η αδικία; Είναι φωτιά που καίει. Λέει ένας άγιος· Ε­χεις εκατό πρόβατα· θέλεις να τα χάσης όλα; Κλέψε ένα και βαλ᾽ το μεσ᾽ στο κοπάδι σου. Ε­κείνο θα γίνη αιτία να χαθούν και όλα τ᾽ άλ­λα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ? ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ. ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΝΙΓΥΡΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ!

  2. ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΟΠ. ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ….

  3. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, η Χάρη του Προφήτη Ηλία να σκεπάζει όλο τον κόσμο και να χαρίζει σε όλους υγεία.Ιδιαιτερες ευχές στον Ηλία κ Ηλιάνα που γιορτάζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ