Το newsit.gr εξασφάλισε και σας παρουσιάζει τη μελέτη που έστειλε η ομάδα Βαν, μέσω του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου. Η έρευνα αυτή έχει προκαλέσει πόλεμο, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Η επιτροπή, μέσω ανακοίνωσης, αλλά και συνεντεύξεων που έδωσαν τα μέλη της, χαρακτηρίζει την έρευνα γενική και αόριστη. Από την άλλη πλευρά, ο Άκης Τσελέντης, θέλοντας να υπερασπιστεί την έρευνα, έδειξε έναν χάρτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι η περιοχή είναι συγκεκριμένη (βρίσκεται μέσα σε κύκλο στον χάρτη) και ο χρόνος της σεισμικής δραστηριότητας προσδιορίζεται μέσα σε ένα διάστημα δύο έως τριών μηνών, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο χάρτη τον έχει στείλει στον πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Μακρόπουλο.
Αυτή είναι η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το newsit.gr
Μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος ο Πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος, τονίζει ότι ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κύριο Τσελέντη, δεν έχει καμία σχέση με το χάρτη που εστάλη στην επιτροπή και υπάρχει στην έρευνα της ομάδας ΒΑΝ.
“Στη μελέτη του ΒΑΝ υπάρχει ένας χάρτης με έναν κύκλο, με ακτίνα από την Πάτρα 225 χιλιομέτρων. Φτάνει ακόμα και στην Αθήνα, φτάνει πάνω από τα Γιάννενα, πιάνει όλη την Πελοπόννησο. Καλύπτει σχεδόν τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι άλλος ο χάρτης που εμφάνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και μου είχε έστειλε κάποια στιγμή, ο κύριος Τσελέντης από αυτόν που έστειλε στην επιτροπή. Δεν υπάρχει στην εργασία της ομάδας ΒΑΝ αυτός ο χάρτης, πού τον βρήκε;”, διερωτάται ο πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.
Παράλληλα, ο Κώστας Μακρόπουλος, κάνει έκκληση, μέσω του newsit.gr “να πέσουν οι τόνοι, διότι πρέπει να σκεφτούμε, τόσο την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, στον τουρισμό”.
Και συνεχίζει: “O κύριος Τσελέντης μου έστειλε ένα μήνυμα που έγραφε “αγαπητέ Κώστα, στέλνω σε σένα και στα μέλη της Επιτροπής, την παρακάτω δημοσίευση του κυρίου Βαρώτσου”. Αμέσως μετά, λοιπόν, εγώ την κοινοποίησα στα υπόλοιπα δεκαεννιά μέλη της επιτροπής, σε όλα τα μέλη, ζητώντας την επιστημονική άποψή τους και, παράλληλα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κύριο Λέκκα, έστειλα ένα εμπιστευτικό έγγραφο, προς την Αρχή που έπρεπε να το στείλω, από το νόμο. Τους επισύναψα τη μελέτη και εξέφραζα, και εγώ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τη γνώμη μας, εισηγούμενοι κάποια μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Το στείλαμε στο υπουργείο που έπρεπε, στην Αρχή που έπρεπε. Σε ποιον θα την έστελνα, αν όχι εκεί που έπρεπε να πάρουν μέτρα; Σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτων αναγκών”.
Ακόμα περιμένω απάντηση από την ομάδα ΒΑΝ
Ο Κώστας Μακρόπουλος λέει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ομάδα ΒΑΝ για να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση. “Όταν πήρα την εργασία της ομάδας ΒΑΝ προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Τους έστειλα δύο επιστολές. Δεν μου απάντησαν, τονίζοντάς τους και την κοινωνική διάσταση που υπάρχει. Επειδή η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν σαφής, τους ζητούσα να γίνουν σαφέστεροι. Και ακόμα περιμένω. Και σήμερα, που μιλάμε”.
Τέλος, ο Κώστας Μακρόπουλος αναφέρει ότι οι μελέτες που στέλνει η ομάδα ΒΑΝ αφορούν σεισμούς ίσους ή μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ και προσθέτει: «Από το ΄81 που ξεκίνησε η ομάδα ΒΑΝ, ήμουν από τους πρώτους, που ήμουν δίπλα τους. Λόγω του σεισμού των Αλκυονίδων, στην περιοχή της Κορινθίας, εμείς με τους φορητούς σεισμογράφους και οι τρεις της ομάδας, τότε, πρωτοεφάρμοζαν και τεστάριζαν τη μέθοδό τους. Άρα, από το 1981 τους ξέρω. Τη θεωρώ μια αξιόλογη επιστημονική ομάδα. Τελεία και παύλα».