Μαρμαρίτες
Μαρμαρίτες ή Φωτόπιτες είναι μικρές πίτες με διάμετρο περίπου πέντε εκατοστών από ανεβατό ζυμάρι μου με το νερό γίνεται πολύ τρυφερό, χυλός, κι έπειτα το ρίχνουν σε πυρακτωμένο μάρμαρο, γι΄ αυτό λέγονται μαρμαρίτες, οπότε ο χυλός αυτός απλώνει κυκλικά και ψήνεται αφήνοντας πολλές τρυπίτσες. Αφού ψηθούν τους ξεκολλούν από το ζεστό μάρμαρο με ένα μαχαιράκι, ή με το ξυστρί και τους απλώνουν πάνω σε πετσέτα ή σεντόνι για να κρυώσουν. Τρώγονται σκέτοι βουτηγμένοι σε σιρόπι από ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι όταν είναι νηστεία όπως η παραμονή των Φώτων, γι’ αυτό λέγονται και Φωτόπιτες, αλλά και γιατί γίνονται τότε! Όταν δεν είναι νηστεία τηγανίζονται μέσα σε χτυπημένα αυγά και πασπαλίζονται με ζάχαρη ή βρέχονται με σιρόπι και ροδόσταμο. Αλλά και με μπουκιές χοιρινό, οι οποίες έχουν μπει κουμπάνια από τα χοιροσφάγια, αφού της τηγάνιζαν μέσα στην γλίνα (λιωμένο λίπος)! Στην Αντιμάχεια και στην Καρδάμαινα γίνονται μικρότεροι και ψήνονται μόνο από την μια πλευρά και στην, ενώ στην Κέφαλο μεγαλύτερες όπως βλέπεται στο βίντεο.
Οι μαρμαρίτες γίνονται σε όλα τα χωριά της Κω, ιδιαίτερα στην Αντιμάχεια, Καρδάμαινα και Κέφαλο γίνονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί στέλνονται σε συγγενείς, φίλους και γείτονες.
Όταν τελειώσουν με τις μαρμαρίτες οι κοπέλες θέλοντας να δουν την τύχη τους ρίχνουν πάνω στο πυρακτωμένο μάρμαρο φύλλα ελιάς. Αν το φύλλο καεί σημαίνει ότι η τύχη δεν πάει καλά, αν το φύλλο πηδήσει ο έρωτας θα τελεσφορήσει.
*Στοιχεία του κειμένου είναι από το βιβλίο «Ιστορία των λεσπέρηδων της Κω των χρόνων της δουλείας» του Νικολάου Ζάρακα
Μπροβάλετε μπροβάλετε “Δράσεις”
Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης
Μπράβω χαιρομε που κρατάτε τα έθιμα καλή χρόνια με υγεια
σας ακουμε καθε κυριακη στις 11.00
Πολλά συγχαρητήρια,έτσι να διαφυλάξουμε τα υπέροχα έθιμα του νησιού μας. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία.