«Γαστρονομικές κοινότητες-Γαστρονομικοί προοριοσμοί». Ενα βιβλίο προβληματισμού και δράσης για την ελληνική γαστρονομία από τον Γιώργο Πίττα.
Πώς μπορεί η Γαστρονομία να γίνει μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας; Με συνεργασία, αλληλεγγύη, αγάπη και περηφάνια για τον τόπο, νέοι άνθρωποι με μια νέα αντίληψη, μπορούν να οργανωθούν και σε κάθε τόπο να δημιουργήσουν Γαστρονομικές Κοινότητες.
Ο Γιώργος Πίττας, ξενοδόχος, συγγραφέας και ιδρυτής της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide, στο 7ο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί», θέτει προβληματισμούς και προτείνει δράσεις, ώστε ο γαστρονομικός πλούτος κάθε τόπου να αξιοποιηθεί και να γίνει, μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων, μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική γαστρονομία και την οικονομία της χώρας.
«Οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία», γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα το βράδυ 26-11-2018, στo Yoleni’s Greek Gastronomy Center από ομιλητές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του οινοτουρισμού, της παραγωγής και εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων.
Το βιβλίο παρουσίασαν η Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη της Μελισσοκομικής Εταιρείας Αττικη, ο Γιώργος Σκούρας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, o Άγις Πιστιόλας συνιδρυτής και Πρόεδρος των «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», ο Άγγελος Φιλιππίδης επίτιμος σύμβουλος της Yoleni’s, και η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά η οποία μίλησε για τον συγγραφέα και σύζυγό της Γιώργο Πίττα. «Ο Πίττας αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Και την ξέρει καλά. Ξέρει αυτά που μπορούν να την απογειώσουν, αλλά και εκείνα που είναι η τροχοπέδη της. Τα ξέρει γιατί έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος της πιάτσας, γνώρισε στο πετσί του τι σημαίνει επιχειρείν στην Ελλάδα και κυρίως τί σημαίνει επιχειρείν πιστεύοντας στην ελληνικότητα.
Έχει καταφέρει να παραμείνει έφηβος ολόκληρη ζωή, γιατί προτιμά να βλέπει τον κόσμο με την τόλμη εκείνου που θέλει να τον αλλάξει.
Ο Πίττας πιστεύει ότι η γαστρονομική ανάπτυξη ενός τόπου δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα από τις Γαστρονομικές Κοινότητες, δηλαδή τη συνεργασία των επαγγελματιών που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τα προβλήματα των κλάδων τους.
Στο βιβλίο του, αυτό το μικρό Εγχειρίδιον Δράσης, γράφει για την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία, καθώς και για όλα εκείνα που διαμορφώνουν τη στάση μας μέσα στη ζωή, τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Μέσα από γνώση και επίγνωση, μέσα από την κατανόηση, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την παραδοχή του λάθους μας, την ανάληψη της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ως επαγγελματίες και άνθρωποι και ευτυχέστεροι ως κοινωνία».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η τέως Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή επιτυχημένη δραστηριότητα του Γ. Πίττα να συνδέσει τη Γαστρονομία με τον Τουρισμό, όπως και ο Γιώργος Βερνίκος (Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ) ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και το έργο του.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας στο τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση, και αφιέρωσε το βιβλίο του σε εκείνους που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανακατεύουν την μαρμίτα της ελληνικής γαστρονομίας και την αρτίζουν με την ελπίδα της αναγέννησής της.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσίασης και το βιβλίο στο link: http://www.greekgastronomyguide.gr/gastronomikes-koinotites-gastronomiko…
Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
Σχεδιαστής επίπλων και interior designer (Νέο Κατοικείν) έκανε παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes).
Ως ξενοδόχος στην Πάρο (Lefkes Village Hotel), διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) όπου από το 2010 ως το 2017 ήταν επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου.
Βιβλία του: Σημάδια του Αιγαίου (2007), Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο (2008), Αθηναϊκή ταβέρνα (2009), Πανηγύρια στο Αιγαίο (2011), Τα καφενεία της Ελλάδας (2013), “Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας” (2015) “Γαστρονομικές κοινότητες-γαστρονομικοί προορισμοί” (2018).
Το 2016 δημιούργησε το Greekgastronomyguide.gr μια ιστοσελίδα που καταγράφει τον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας και αναδεικνύει τους γαστρονομικούς θησαυρούς κάθε τόπου.