IKOS Aria Resort: Η νέα μονάδα φέρνει στην Κω νέα δρομολόγια της British Airways (15 Μαΐου-26 Οκτωβρίου 3 φορές την εβδομάδα)

0
742

Νέες Επενδύσεις στον Τουρισμό

του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Τα επόμενα βήματα για Aldemar, Ikos Resort, Ομίλου Μεταξα, Zeus International.

Το κάρο της ανάπτυξης σέρνει για ακόμη μια φορά ο τουρισμός. Ο κλάδος που αποτελεί εδώ και αρκετά έτη τον σηματωρό στο χώρο τον επενδύσεων όπου η ανέγερση νέων ξενοδοχείων και η δημιουργία projects που κινούνται στο χώρο της υποδομής φιλοξενίας δείχνουν να κυριαρχούν ακόμη και σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς.

Στο πλαίσιο αυτό ξενοδοχειακές αλυσίδες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο αναδιαμορφώνοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής ο όμιλος ALDEMAR της Οικογένειας Ν. Αγγελόπουλου δρομολογεί την ανέγερση 2 πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στο νομό Ηλείας συνολικής δαπάνης άνω των 60 εκατ. ευρώ, πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Aldemar Olympian Village.

Πρόκειται για ξενοδοχεία νέας γενιάς, μια μονάδα 228 κλινών που θα επιμερίζεται σε σουίτες και αναβαθμισμένα δωμάτια και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 750 κλινών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή δημιουργίας των 2 νέων πολυτελών ξενοδοχείων της ALDEMAR εδράζεται στην υψηλή ζήτηση που έχει πλέον ο προορισμός της Δυτικής Πελοποννήσου αλλά και την συνδυαστική άνοδο των προσφερόμενων τιμών σε σχέση με άλλους κλασσικού τύπου προορισμούς της χώρας.

Μία άλλη επένδυση μπαίνει μπροστά στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κω. Η αλυσίδα φιλοξενίας Ikos της οικογένειας Ανδρεάδη ετοιμάζει το νέο resort της.
Με μία επένδυση 90 εκατ, ευρώ, μετατρέπει την υφιστάμενη μονάδα πρώην Club Med 4* που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Κω -Κεφαλου, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Το νέο resort Ikos Aria -που ήδη έχει ξεκινήσει να δέχεται κρατήσεις για την επόμενη σεζόν- εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2019 και θα διαθέτει 410 δωμάτια.

Βασικοί μέτοχοι είναι η οικογένεια Ανδρεάδη και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management, καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Hermes GPE καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού.

Η νέα μονάδα φέρνει στην Κω και νέα δρομολόγια της British Airways. Η αεροπορική εταιρεία θα ξεκινήσει πτήσεις κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο από τις 15 Μαΐου έως τις 26 Οκτωβρίου 2019 τις ημέρες έναρξης και λήξης λειτουργίας του Ikos Aria, μία συμφωνία που φέρεται να πέτυχε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SANI/IKOS κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Στην Κρήτη υψηλού βεληνεκές ξενοδοχειακή επένδυση σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον ο Όμιλος Μεταξά.

Πρόκειται για επιχειρηματικό σχέδιο ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων στον Κόλπο του Μιραμπέλου στον Άγιο Νικόλαο και θα περιλαμβάνει δυο ξενοδοχεία πολυτελείας -300 κλινών το καθένα- και ένα μικρό χωριό με 208 τουριστικές κατοικίες.

Η επένδυση αναμένεται να εγκριθεί ως στρατηγικής σημασίας, λόγω του ύψους της και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί το επενδυτικό σχήμα, που θα την υλοποιήσει.

Στην Μεγαλόνησο πραγματοποιείται και η νέα επένδυση της Wyndham Hotels & Resorts, με το άνοιγμα ξενοδοχείου πέντε αστέρων, σε συνεργασία με την Zeus International.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος -που μέσα σε ενάμιση χρόνο παρουσία στην χώρα μας έχει επτά ακίνητα- συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και σχεδιάζει την επέκταση του brand Wyndham Grand στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο το Mirabello Beach & Village Hotel, ιδιοκτησίας του ομίλου Μαμιδάκη, θα μετατραπεί από την ερχόμενη τουριστική σεζόν σε Wyndham Grand Hotel.
«Ζόμπι» το 25% των ελληνικών ξενοδοχείων

Κι ενώ η ζήτηση για την Ελλάδα, «γεννά πεντάστερα», μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ και της PricewaterhouseCoopers (PWC) χαρακτηρίζει ζόμπι το ένα στα τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία (το 25%) καθώς με κριτήριο τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη τους δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης με τα σημερινά δεδομένα.

Τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία θεωρούνται διεθνώς ανταγωνιστικά (stars) και η PWC χαρακτηρίζει καλές τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια αν και καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης.

Στην μελέτη καταγράφεται η ανάγκη 24.000 πρόσθετων κλινών σε ξενοδοχεία που θα προέλθουν από επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και αρκετές από αυτές βρίσκονται σε φάση προ-αδειοδότησης.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων που χαρακτηρίζονται ζόμπι βρίσκεται, όπως αναφέρει η μελέτη, σε δευτερεύοντες προορισμούς και είναι κυρίως μονάδες μεγάλης δυναμικότητας σε κλίνες.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μελέτη παράγει κύκλο εργασιών της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ενώ εν μέσω κρίσης, έχει απορροφήσει μικτές επενδύσεις άνω του 1,75 δισ. ευρώ, οι οποίες μεταφράστηκαν σε καθαρές επενδύσεις 755 εκατ. ευρώ.

Η δραστηριότητα ψηφιακών πλατφόρμων κράτησης ιδιωτικών κατοικιών, όπως η Airbnb, και καταλύματα εκτιμάται ότι έχουν αυξήσει κατά 10-12% τις διαθέσιμες κλίνες, χωρίς να αλλοιώνουν τη μορφή της αγοράς.

Όπως επισημαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον που μονοπωλήθηκε στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων 5 αστέρων είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφεται μικρό ύψους επενδύσεων για μονάδες τριών αστέρων και αποεπένδυση στις κατηγορίες ενός και δύο αστεριών.

Όσον αφορά στην διανομή της τουριστικής πίτας που δημιουργείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ανισομερής καθώς τη μερίδα του λέοντος (2/3) της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου καρπώνονται τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων.

Όπως εκτιμάται οι κύριες ανάγκες των ξενοδοχείων τα επόμενα χρόνια εντοπίζονται σε επενδύσεις ανακαίνισης και όχι, κυρίως, δημιουργίας νέων μονάδων.

Μέχρι το 2021 υπολογίζεται πως η υπάρχουσα χωρητικότητα των ξενοδοχείων επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση με εξαίρεση κάποιες μικρές ελλείψεις που ενδέχεται να καταγραφούν την περίοδο αιχμής σε προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, κυρίως.

Βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία με ποσοστό 35% των αφίξεων.

Σύμφωνα με την έρευνα χάσμα έχει διαμορφωθεί μεταξύ των Περιφερειών λόγω ανισομερούς τουριστικής δραστηριότητας.

Άνω του 80% της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφεται σε μόλις πέντε από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας που είναι Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο, Κεντρική Μακεδονία και Αττική, με κύρια ωφελημένες τις Κυκλάδες.

Πηγη: tourismtoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ