Δ. Κρεμαστινός: «Αδιανόητο ο Κ. Σημίτης να είναι υπεύθυνος για ό,τι τον κατηγορούν»

1
343

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 247, και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου κατά την οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για το θέμα του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και για τα ενδεχόμενα συμπόρευσης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, μετά τις εκλογές.

«Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Ερώτηση για να μπούμε κατευθείαν σε αυτό που λένε στο «ψητό». Εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και με κάποιες αποχρώσεις στην ένταση και το περιεχόμενο του λόγου τους, αλλά και επισήμως η κα Γεννηματά, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με τον Καραμανλή, κατά ορισμένους, ή μαζί με κατά άλλους την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας -ένα μέρος της οποίας βρίσκεται στην κυβέρνηση – ότι στήνουν ένα νέο, «βρώμικο ΄89» εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και του Κώστα Σημίτη. Και επειδή είστε άνθρωπος που είστε παλιός στην πολιτική και δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, θέλω να μου πείτε αν κι εσείς βρίσκετε ότι υπάρχουν ομοιότητες στο 2019 με το 1989;

Δ. Κρεμαστινός: Παλιός μεν με τον Ανδρέα Παπανδρέου λόγω της ιατρικής σχέσης μου, στην πολιτική ουσιαστικά δε από το 2009.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, ακριβές, αλλά γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα από παλιά.

Δημοσιογράφος: Από παλιά και από μέσα

Δ. Κρεμαστινός: Σωστά. Κοιτάξτε να δείτε, είναι λαβωμένο αυτό το κόμμα, αυτός ο χώρος, διότι από ότι θυμόσαστε ο Ανδρέας Παπανδρέου με μια ψήφο διεσώθη από το να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός της συναλλαγής, της δωροληψίας και ό,τι άλλο θέλετε. Με μια ψήφο, ουσιαστικά. Αυτό είναι τραγικό, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή φτωχός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την τραγικότητα. Σε αυτή την ιστορία τότε είχε πρωτοστατήσει η μείζων αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και δυστυχώς και η αριστερή πλευρά της Βουλής από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, συμμετείχαν σε αυτή την ιστορία. Το λέω «δυστυχώς» διότι από όλη αυτή την ιστορία πολιτικά τουλάχιστον βγήκε χαμένη η Αριστερά, δεν βγήκε χαμένος ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου πήρε 48% τελικά, όσο ποσοστό είχε πάρει όταν για πρώτη φορά κυβέρνησε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό ήταν ένα μπούμερανγκ για τους κατηγόρους του. Μπούμερανγκ είναι διότι όταν παραπέμπεις ανθρώπους χωρίς αποδείξεις και μάλιστα υψηλά ιστάμενους, πολύ περισσότερο Πρωθυπουργό, Υπουργούς, και δεν αποδειχτεί τίποτα, αυτό επιστρέφει σε σένα.

Δημοσιογράφος: Αλλά αυτό δεν συμβαίνει όμως τώρα κ. Υπουργέ

Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να κρίνω περιπτωσιακά, αλλά μπορώ να πω ότι είναι αδιανόητο, όσο τουλάχιστον τον γνωρίζω προσωπικά, ο Κώστα Σημίτης, ο πρώην Πρωθυπουργός, να είναι υπεύθυνος για ό,τι τον κατηγορούν. Αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω και εγώ προσωπικά.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε πολύ καλά όμως, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, καμία απολύτως ένδειξη. Όμως ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι εκείνη τη χρονική περίοδο, την πολιτική περίοδο, υπήρξαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Τσοχατζόπουλο μέχρι τον Τσουκάτο και από τον Μαντέλη μέχρι τον Ανθόπουλο μετέπειτα ή τώρα έχουμε τον Γιάννο Παπαντωνίου με ένα κατηγορητήριο και υπό προσωρινή κράτηση. Ήταν πολλά στελέχη τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς. Ο Πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο δεν είχε ακούσει ποτέ τίποτε ώστε να μην νιώθει σήμερα την ανάγκη όχι να απολογηθεί, αλλά να πει ενδεχομένως ότι «δεν συνέβησαν πράγματα που τιμούν το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά εκείνη την περίοδο».

Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, ο τότε πρωθυπουργός στις κατηγορίες τις οποίες η αντιπολίτευση προσάπτει, όπως κάνουν οι αντιπολιτεύσεις γενικώς σε κάθε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα, όσον αφορά τη διαφάνεια, όσον αφορά τη διακίνηση μαύρου χρήματος ή οτιδήποτε άλλο, ο Πρωθυπουργός τότε έλεγε «φέρτε μου αποδείξεις», είχε πει το περίφημο «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα». Δηλαδή, δεν είχε αποδείξεις. Οι κατηγορίες οι οποίες είναι έωλες και σήμερα υπάρχουν – αν πάρετε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες θα το δείτε – δεν είναι δυνατόν να αποτελούν για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό αποδείξεις ενοχής. Αποδείξεις όμως τότε δεν υπήρχαν και επειδή ο Κώστας Σημίτης είναι λίγο, αν θέλετε, άνθρωπός του «1+1 κάνουν 2», είχε γι’ αυτό πει τότε «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα» και αυτό έγινε μπούμερανγκ για τον ίδιο γιατί κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι υπεκφεύγει. Τι θα πει «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα»; Η απάντηση είναι ότι το «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα» σήμαινε «φέρτε αποδείξεις ορατές να τις δούμε». Διότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τότε και σήμερα, είναι ότι ακούμε εκπομπές διαφόρων δημοσιογράφων που ενοχοποιούν τους πάντες, και τους σημερινούς κυβερνώντες. Δηλαδή π.χ. τα 50 εκ. που είπε ο κ. Καμμένος ή δεν το είπε, όλα αυτά δεν συνιστούν αποδείξεις.

Δημοσιογράφος: Πάμε λίγο στο σήμερα κ. Κρεμαστινέ.

Δ. Κρεμαστινός: Μα για το σήμερα μιλάμε …

Δημοσιογράφος: Νωρίτερα φιλοξενούσαμε τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος κλείνοντας τη συνέντευξη του εξέφρασε την ευχή να μπορέσει και η κα Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής να δουν τα πράγματα σε μεγαλύτερο εύρος και να ακολουθήσουν αν το κάνουν αυτό και την τάση που υπάρχει στην Σοσιαλδημοκρατία Ευρωπαϊκά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει χάσει την πραγματικότητα, τον χαρακτήρα του το Κίνημα Αλλαγής. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, ποιο είναι το σχόλιο σας σε αυτό και δεύτερον, εάν θεωρείτε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί, υπάρχει ένα περιθώριο συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ όπως κάποια από τα στελέχη του προτείνουν ανοικτά και δημόσια.

Δ. Κρεμαστινός: Η κυρία Γεννηματά έχει πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνει και σήμερα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι δεδομένο για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση διακομματική με οποιονδήποτε, οποιοδήποτε κι αν είναι το πρώτο κόμμα. Άλλο αν τα γκάλοπ σήμερα φέρνουν την ΝΔ πρώτο κόμμα, μπορεί οι εκλογές να δώσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν είναι δεδομένο.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ανοικτό το θέμα των εκλογών;

Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς. Κοιτάξτε, εκλογές ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα γίνουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακάμψει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, αλλά οι κάλπες είναι τελικά αυτές που απαντούν για το αποτέλεσμα. Είναι σαφές. Εκείνο που θα μπορούσατε να με ρωτήσετε είναι εάν ο τρόπος αυτός που προσπαθεί η κυβέρνηση να ανακάμψει είναι ο καλύτερος, και θα σας απαντήσω ότι δεν είναι ο καλύτερος. Δηλαδή ο καλύτερος τρόπος είναι τα επιχειρήματα, είναι οι ιδέες, είναι οι τομές.

Δημοσιογράφος: Πριν από μερικές μέρες κ. Υπουργέ φιλοξενήσαμε εδώ τον Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής τον κ. Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του και αφού έκανε σκληρή επίθεση κάνοντας λόγο για ακροδεξιούς στη Νέα Δημοκρατία και αναφερόμενος μάλιστα και σε κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει εκείνες τις ημέρες ο Μάκης Βορίδης, είπε ότι θα ήταν καταστροφικό, επί λέξει σας το λέω, καταστροφικό για το Κίνημα Αλλαγής αν συνεργαστεί εκ νέου με την ΝΔ. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Δ. Κρεμαστινός: Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία εννοώ στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν αναγκαστική, δεν ήταν θέμα επιλογής.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά βλέπετε το ίδιο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Καμμένο και τον κατηγορείτε.

Δ. Κρεμαστινός: Εγώ εδώ θα υπερασπιστώ τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και της κυρίας Γεννηματά, όχι επειδή είμαι Βουλευτής του αλλά επειδή το πιστεύω. Η μια συγκυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, ήταν αναγκαστική. Η άλλη συγκυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ήταν επιλογή. Διότι είχαν όλα τα κόμματα περίπου συνομολογήσει το 3ο μνημόνιο, οπότε ή έπρεπε όλοι μαζί να το εφαρμόσουν…

Δημοσιογράφος: Λέτε για τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δ. Κρεμαστινός: Βεβαίως για τον Σεπτέμβριο του 2015 ή να πάνε σε εκλογές και μετά τις εκλογές θα έπρεπε να δημιουργηθεί λογικά κυβέρνηση, όπως λέω, των όμορων ιδεολογικά κομμάτων. Διότι είδατε η κυβέρνηση αυτή εάν δεν ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής, δεν θα μπορούσε να περάσει κανένα κοινωνικό νομοσχέδιο. Δεν είχε πλειοψηφία.

Δημοσιογράφος: Άρα τι απαντάτε ως προς το σχόλιο του Σταμάτη Μαλέλη, ότι θα ήταν καταστροφικό το Κίνημα Αλλαγής να συνεργαστεί ξανά με την ΝΔ;

Δ. Κρεμαστινός: Να μην συνεργαστεί εγώ δεν λέω με την Νέα Δημοκρατία λέω με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα, χωρίς να γίνουν σεβαστές οι αρχές του, αυτές που σήμερα περίπου είπε και η κυρία Γεννηματά, δηλαδή η διαφοροποίησή του ως προς τα άλλα δύο κόμματα. Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Όταν μιλάμε για διαφοροποίηση από τη Νέα Δημοκρατία, εννοούμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι περισσότερο ένα κόμμα που ρέπει προς τον νεοφιλελευθερισμό. Ρέπει, -δεν το λέω νεοφιλελεύθερο-, ρέπει όμως και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ρέπει στην επιδοματική πολιτική. Και τα δύο είναι λάθος. Διότι και τα δύο οδηγούν σε αδιέξοδο. Πρέπει να έχουμε ανάπτυξη και η κατανομή του εισοδήματος που προέρχεται από την ανάπτυξη, να είναι δίκαιη σε όλες τις τάξεις και ιδιαιτέρως στους ανήμπορους οικονομικά πολίτες. Αυτή είναι βασικά η διαφορά μας, όταν ρωτάει ο κόσμος «μα σε τι διαφέρετε τελικά;». Ξεκάθαρα. Συνεπώς, όταν κληθεί να συγκυβερνήσει με οποιοδήποτε κόμμα, αυτά που σήμερα είπε η κυρία Γεννηματά θα είναι, αν θέλετε, οι κόκκινες γραμμές για να γίνει η συζήτηση. Όχι ότι είναι δεδομένη η συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Σε αντίθετη περίπτωση;

Δημοσιογράφος: Οι επόμενες θα είναι και με απλή αναλογική.

Δ. Κρεμαστινός: Εγώ προσωπικά είχα υποστηρίξει, προσωπικά όμως, ότι μετά από αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος ακόμα και από τη βάση του η συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα. Αυτό πιστεύω, όπως κάνουν τα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως κάνει το SPD. Δηλαδή, θα αποφύγουμε τις επαναλαμβανόμενες εκλογές αλλά η συνεργασία σημαίνει να λάβεις υπόψη σου και τον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο όμως – για να κλείσουμε κιόλας κ. Υπουργέ – ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει και μάλιστα με στεντόρεια φωνή οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας κυβερνητικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα το σενάριο περί μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που έχει πει αρκετές φορές η κυρία Γεννηματά, δεν βγαίνει. Φυσικά και ο κ. Τσίπρας έχει πει το ίδιο, σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Θα πάμε σε εκλογές ή θα συναινέσετε σε μια κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα για να αποφευχθούν οι εκλογές;

Δ. Κρεμαστινός: Για να μην πάμε σε εκλογές, όσον αφορά εμάς, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας. Αν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας, τότε κατ’ ανάγκη δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλά αν υπάρχει συναίνεση και γίνουν αποδεκτές τουλάχιστον οι βασικότερες θέσεις, λογικό είναι να μην πάμε σε εκλογές. Αλλά είναι δυνατόν να είναι το πρώτο κόμμα –όποιο κι αν είναι- συν το Κίνημα Αλλαγής, αυτό δεν γίνεται, δεν το θέλει κανένας, και δεν το θέλουν κυρίως οι ψηφοφόροι τους.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε !!! Ποιος μπορεί να μας μιλήσει, με ειλικρίνεια όμως ? Ποιος πίνει, ποιος κερνάει, ποιος πέταξε έξω από την ιδιοκτησία της την χήρα , ποιος κρατά σήμερα τα κλειδιά του διαμερίσματός της που εδρεύει στο ΙΟΔΡΥΜΑ ,ποιος «φτωχός» έχει σήμερα την αποκλειστική χρήση του διαμερίσματος της, ποιος δεν της παρέδωσε τα προσωπικά της πράγματα, ποιος πλαστογράφησε την υπογραφή στην δεύτερη διαθήκη και ποιος πήρε την απόφαση στην πλαστή διαθήκη να πετάξει έξω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κω-Νισύρου?
    εεεεε ?? Ποιοοοός?? Πως είπατε? Δεν ακούω καλά ! Μιλήστε δυνατά και καθαρά !!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ