Eπενδύσεις «μαμούθ» για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε Ρόδο και Κω ετοιμάζει ο όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με τις οικίες δημοτικές αρχές.
Η συνεχής εξέλιξη του internet και οι αυξανόμενες ανάγκες καταναλωτών και επιχειρήσεων για πιο γρήγορες ταχύτητες και μεγαλύτερο όγκο κίνησης δεδομένων, επιβάλλουν την αναβάθμιση των υπαρχόντων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς έχουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για ανάπτυξη.
Ο Όμιλος ΟΤΕ, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές Ρόδου και Κω, αντικαθιστά σταδιακά τα παλιά καλώδια χαλκού με οπτικές ίνες και τοποθετεί στις γειτονιές των δύο νησιών νέες υπερσύγχρονες καμπίνες (τα γνωστά ΚΑΦΑΟ), παρέχοντας πλέον πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως 100 Mbps.
Έτσι, διευκολύνεται η καθημερινότητα καταναλωτών και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ ο χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα, και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές online.
Ως εκ τούτου, το γρήγορο VDSL internet αναμένεται να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα.
Οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου με δίκτυο oπτικών ινών έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πόλη της Ρόδου, ενώ έχει ζητηθεί άδεια για να γίνουν τομές στο οδικό δίκτυο από τις δύο δημοτικές αρχές για την περαιτέρω επέκταση του στην Ιαλυσό, στ’ Ασγούρου και στα Κοσκινού, στη Ρόδο και στην πόλη της Κω κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος του ΟΤΕ, με ορίζοντα το 2020, έχει στόχο να μπορεί να παρέχει 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50
Το 2020 θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι, άρα και οι Έλληνες, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις που προσφέρουν ταχύτητες άνω των 30 Mbps, ενώ ταυτόχρονα το 50% των νοικοκυριών θα πρέπει να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 100 Mbps και πάνω!
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Digital Scorecard της ΕΕ για το 2014 εκτιμάται πως η πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυα επόμενης γενιάς (κυρίως VDSL καθώς είναι περιορισμένες οι συνδέσεις οπτικών ινών) είναι στο 26,9% έναντι 61,8% που είναι στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η διείσδυση των συνδέσεων υπερ-υψηλών ταχυτήτων ανέρχεται μόλις στο 3,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. είναι στο 27%.
Ποιος ΟΤΕ. Υπαρχει ακομα?
Όσο υπάρχει θάλασσα ανάμεσα στην Κω τη Ρόδο και την Ηπειρωτική Ελλάδα θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Πάντα ο πιο αδύναμος κρίκος (καλώδιο στον πυθμένα) καθορίζει την τελική ταχύτητα του δικτύου.