Δημοσκόπηση της Καπα Research για την «δημοκρατική»: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Γιώργου Χατζημάρκου | Τι παίρνουν τα κόμματα στο Ν. Αιγαίο

2
625

Το πρώτο σκέλος έρευνας κοινής γνώμης που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, στο πλαίσιο συνδρομητικής έρευνας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2018, σε δείγμα 657 ατόμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.
Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,8% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στη μονάδα και ορισμένες απαντήσεις ενδέχεται να μην αθροίζουν στο 100%.


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Το δείγμα που εξετάστηκε από την Καπα Research στο Νότιο Αιγαίο κλήθηκε να προσδιορίσει τα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο.
Το 84% απάντησε ότι θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί», το 52% «καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά», το 44% να είναι «ανεξάρτητοι από κόμματα και συμφέροντα του παρελθόντος» και μόλις ένα 29% έκρινε ότι θα πρέπει να είναι έμπειροι και ένα 27% «νέα πρόσωπα στην πολιτική»!

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις Εθνικές Εκλογές, οι ερωτηθέντες στο Νότιο Αιγαίο, σε ποσοστό 45% κατέταξαν ως κυρίαρχο κριτήριο «την πάταξη της διαφθοράς»!
Ενα 44% επέλεξε ως κριτήριο την έξοδο από τα μνημόνια και τη βελτίωση της οικονομίας, το ίδιο ποσοστό την μείωση των φόρων, το 25% την επίλυση χρόνιων εθνικών θεμάτων, το 22% την ιδεολογική του τοποθέτηση, το 20% την αύξηση του κατώτατου μισθού και το 18% την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την μείωση του δημοσίου.

Απαντώντας στην ερώτηση σε τι θα εναντιωθούν με την ψήφο τους στις Εθνικές εκλογές το 40% απάντησε «στο παλιό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό», το 38% «στην ακροδεξιά», το 36% «στην κυβέρνηση και την Αριστερά», το 34% «στην συμφωνία με τα Σκόπια», το 28% «στην ανοχή στους μετανάστες» και «στην ανοχή στη βία» και μόλις το 25% «στο μνημόνιο και την επιτροπεία».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσε το δείγμα στην ερώτηση «Ποιος πρωθυπουργός συμφέρει περισσότερο το νοικοκυριό;» αφού το 49% έκριναν ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ των δύο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε ωστόσο 5% περισσότερες θετικές ψήφους.

Στην ερώτηση «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;», που διερευνά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,3 μονάδες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθεί με 8,8 μονάδες η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής με 6,6 μονάδες και το ΚΚΕ με 4,7.

Η διαφορά δε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ του πρώτου κόμματος με το 65% να θεωρεί ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Το έργο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες σε 6 διαφορετικούς τομείς πολιτικής δράσεως.
Το 61% αξιολόγησαν συγκεκριμένα θετικά το έργο του στην υποστήριξη του τουρισμού, το 51% στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το 50% σε έργα υποδομής όπως και στην τοπική ανάπτυξη και στήριξη των επιχειρήσεων.
Το 43% αξιολόγησαν θετικά το έργο του στην διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων και το 47% αρνητικά, αν και η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος άπτεται σχεδόν αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Αξιο μνείας είναι ωστόσο το γεγονός ότι μόλις ένα 36% αξιολόγησαν θετικά και μάλλον θετικά το έργο του περιφερειάρχη για την στήριξη των αδυνάτων και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Με βάση τα αποτελέσματα των απαντήσεων των ερωτηθέντων και την αξιολόγησή τους στους έξι τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν, η Καπα Research, υπολόγισε στατιστικά τον μέσο όρο των θετικών έναντι των αρνητικών απαντήσεων.
Θετική και μάλλον θετική άποψη για το έργο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου έδωσε το 53% του δείγματος έναντι ενός 4% που έδωσαν μάλλον αρνητική και αρνητική άποψη.

Σημειώνεται ότι στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο» στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιοποίησε η «δημοκρατική» τον Δεκέμβριο του 2017 το 50% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει θετικά. Πιο συγκεκριμένα το 25,5% απάντησε θετική και το 24,5% μάλλον θετική. Η έκφραση αρνητικής άποψης για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου περιορίστηκε τότε στο 30% με το 12% μόνο να εκφράζει αρνητική γνώμη και το 18% μάλλον αρνητική. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Τον Μάρτιο του 2018 απαντώντας στην ίδια ερώτηση το 51% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει θετικά. Πιο συγκεκριμένα το 26% απάντησε θετική και το 25% μάλλον θετική. Το 21% εξέφρασε αρνητική γνώμη και το 18% μάλλον αρνητική. Το 10% των ερωτηθέντων είχαν απαντήσει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Συνοπτικά συμπεράσματα από την έρευνα της Κάπα Research στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Γενικού Διευθυντή της Κάπα Research

Η έρευνα της Καπα Research  επιχειρεί να διερευνήσει τα βασικά θέματα της επικαιρότητας, τους πολιτικους συσχετισμούς σε επίπεδο περιφέρειας, και την αξιολόγηση του έργου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε έξι βσικούς τομείς πολιτικής της Περιφέρειας.


Η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών αναδεικνύεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δεύτερο το εθνικό θέμα της συμφωνίας με τη ΠΓΔΜ και τρίτο το θέμα της ανεργίας.
Σε μια περιφέρεια με έντονη τουριστική δραστηριότητα, είναι λογικό το θέμα της ανεργίας να βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας όπου η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το μεγάλο θέμα των ημερών (Σκοπιανό) δεν καταγράφει πρωτιά στο Νότιο Αιγαίο παρά την ευαισθησία των κατοίκων στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Στο θέμα αυτό, το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει ομοιότητα με τις υπόλοιπες περιφέρειες της νότιας Ελλάδας (μόνο στις 3 περιφέρειες της Μακεδονίας το θέμα αναδεικνύεται πρώτο σε προτεραιότητα).
Να σημειωθεί τέλος πως στο Νότιο Αιγαίο η ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών υποδομών αναφέρεται σε σημαντικό βαθμό στις υποδομές υγείας δεδομένου ότι αναγνωρίζεται πως σε μια περιφέρεια που τους μήνες της τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται, οι δομές υγείας μάλλον θεωρούνται ως μη επαρκείς.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία και το αποτέλεσμα των εκλογών εκεί κρίνεται αρνητικά, η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων κρίνεται επίσης αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής. Ανεξαρτήτως όμως των κρίσεων αυτών προκρίνεται στα λεγόμενα εθνικά θέματα η πολιτική της ενεργητικής διπλωματίας έναντι της λεγόμενης σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό. Είναι προφανές πως η κοινή γνώμη της περιοχής κατανοεί πως με εντάσεις η περιοχή μάλλον ζημιώνεται παρά οφελείται δεδομένου ότι αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον βασικό οικονομικό τομέα της περιοχής που είναι ο τουρισμός.
Αναφορικά με τα θέματα της αξιολόγησης και της συμφωνίας στο eurogroup ένας στους τρείς πολίτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διατηρούν ενα βαθμό αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο μετά τη συμφωνία στο eurogroup.
Σε μια σειρά θέματα που φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση όπως η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τα θέματα του κατώτατου μισθού και της κοινωνικής δικαιοσύνης (επιδόματα, στήριξη φτωχών νοικοκυριών) φαίνεται πως συγκεντρώνουν τη θετική κρίση σημαντικού ποσοστού πολιτών που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. κατώτατος μισθός ή συνταγματικές αλλαγές) φθάνει στο 80%.
Στο παραπάνω πλαίσιο ως αποτέλεσμα στους πολιτικούς συσχετισμούς της περιοχής καταγράφεται μια διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 9,3% στην απλή πρόθεση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στο Νότιο Αιγαίο.
Παραμένει όμως σημαντικά υψηλό ακόμη το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24,7%) δεν τοποθετείται στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κριτήρια των πολιτών στην επιλογή εκπροσώπων στις τριπλές εκλογές που έρχονται (Βουλευτικές, Ευρωεκλογές και εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Το 84% έχουν βασικό κριτήριο να τους χαρακτηρίζει «αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα», 52% τους θέλει καταξιωμένους κοινωνικά και επαγγελματικά και 44% δηλώνει πως θα προτιμήσει ανεξάρτητους από κόμματα και συμφέροντα του παρελθόντος.
Αποτελεσματική λοιπόν και αποφασιστική ηγεσία αναζητούν οι πολίτες στο Νότιο Αιγαίο. Επομένως είναι απολύτως λογικά τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που κατέγραφαν επιθυμία επανεκλογής του σημερινού περιφερειάρχη σε ποσοστά άνω του 50%.
Στην παρούσα έρευνα επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε την αξιολόγηση του έργου του περιφερειάρχη σε έξι τομείς (Υποστήριξη τουρισμού, Αξιοποίηση ΕΣΠΑ, Έργα Υποδομής, Τοπική Αναπτυξη/Στήριξη επιχειρήσεων, Διαχείριση προβληματος απορριμμάτων και αντιμετώπιση της φτώχειας).
Οι επιδόσεις του περιφερειάρχη επιβεβαιώνουν πλήρως τον χαρακτηρισμό «ικανός και αποφασιστικός» περιφερειάρχης αφού τα ποσοστά θετικής αξιολόγησης του έργου του κινούνται πάνω από 50%.
Είναι σημαντικό να τονιστεί η πολύ θετική αξιολόγηση του έργου του περιφερειάρχη στο θέμα της στήριξης του τουρισμού που καταγράφει ποσοστό άνω του 60% δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή της τοπικής οικονομίας.
Μόνη εξαίρεση είναι το θέμα των δράσεων κατά της φτώχειας που και εδώ το ποσοστό ικανοποίησης (36%) υπερβαίνει κατά πολύ τις επιδόσεις άλλων περιφερειαρχών που τα ποσοστά τους στο θέμα κινούνται στην περιοχή τους στο 25%.
Συνολικά το έργο του περιφερειάρχη κρίνεται θετικά από το 53% των πολιτών (51% τον Μάρτιο) που είναι από τα υψηλότερα στη χώρα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ