Ανακοίνωση Μαξίμου: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου»
Με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε την υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.
Επί της ουσίας, πρόκειται για εκπαραθύρωση της κυρίας Αντωνοπούλου, αφού η εξωκοινοβουλευτική υπουργός αρνήθηκε να υποβάλλει την παραίτησή της.
Είχε προηγηθεί μια κυνική δήλωση της Ράνιας Αντωνοπούλου με την οποία η τέως-πλέον- υπουργός έλεγε ότι θεωρούσε πως η επιδότηση ενοικίου των 1.000 ευρώ μηνιαίως είναι μέρος του υπουργικού μισθού, δήλωνε ότι δεν παραιτείται προσθέτοντας ότι παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού και υποσχόταν να επιστρέψει στο δημόσιο τα χρήματα που εισέπραξε σαν… επιδοματούχος.
Στη μεσημεριανή δήλωσή της, σχεδόν 48 ώρες αφού έγινε γνωστό ότι έπαιρνε από τα δημόσια ταμεία επίδομα ενοικίου, η κυρία Αντωνοπούλου παραδεχόταν ότι έχει λάβει 23.000 ευρώ -αν και στο πόθεν έσχες δηλώνει ότι έχει άλλη κατοικία στην Αττική- αν και ψευδώς υποστήριζε ότι ουδέποτε είχε υποβάλει αίτηση για να εισπράξει το επίδομα. Οπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα από το protothema.gr, η κυρία Αντωνοπούλου είχε κάνει αίτηση για να πάρει το επίδομα ενοικίου στις 11 Απριλίου του 2016. Λίγο μετά την αποκάλυψη της νέας αναληθούς δήλωσής της, η Ράνια Αντωνοπούλου υποχρεώθηκε σε παραίτηση, επί της ουσίας εκπαραθυρώθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ανασχηματισμός προ των πυλών: Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
Η απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου επισπεύδει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Ποιοι μαζεύουν ήδη πράγματα και ποιοι «ράβουν κοστούμια»
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει βγάλει ήδη το μπλοκάκι του γράφοντας και σβήνοντας ονόματα υπουργών.
Ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» το μείζον θέμα που προέκυψε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και μετά την επιστολή της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, με την οποία ουσιαστικά του «πετούσε το μπαλάκι» θέτοντας την παραίτησή της στη διάθεσή του, αποφάσισε την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση.
Το τέλος της κ. Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα, σε συνδυασμό με την «ορφανή» θέση του υφυπουργού Παιδείας (μετά την παραίτηση Ζουράρι), αλλά και η δυσαρέσκεια για το έργο ορισμένων υπουργών, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τον ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει οι αλλαγές να μην είναι δομικές. Θα είναι μικρές και σε συγκεκριμένες θέσεις, κρατώντας ουσιαστικά το «χαρτί» ενός δομικού ανασχηματισμού για μια ενδεχομένως δύσκολη κατάσταση για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τετάρτη και ακριβώς την επόμενη μέρα θα γίνει η ορκωμοσία.
Οι «σίγουρες» αλλαγές
Με τα έως τώρα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε τρεις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος:
- Την αντικατάσταση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.
- Την αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
- Την πλήρωση της θέσης του Κώστα Ζουράρι, τα καθήκοντα του οποίου μέχρι στιγμής έχει αναλάβει ο Κώστας Γαβρόγλου.
Η πρώτη και η τρίτη αλλαγή είναι προφανείς, μιας και οι θέσεις είναι ήδη «ορφανές». Όσο για τον κ. Μουζάλα, ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα ότι έχει κουραστεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ θυμίζουμε ότι προ ημερών εισήχθη στο νοσοκομείο με υπερκόπωση.
Θέμα, επίσης, υπάρχει με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ παράπονα ακούγονται και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Πιθανό θεωρείται ότι εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί και ο σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ωστόσο, οι καλές του σχέσεις με το λεγόμενο αμερικανικό λόμπι και το ΔΝΤ, ενδεχομένως να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να τον κρατήσει τελικά στο κυβερνητικό σχήμα.
Ποιοι κρατούν «σίγουρα» τις υπουργικές καρέκλες
Πέρυσι, τέτοιο καιρό, ακούγονταν έντονα ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν πρώτος υποψήφιος για να τεθεί εκτός κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε ανασχηματισμό.
Ένα χρόνο μετά, ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται ο πιο σίγουρος από τους υπουργούς. Κατ’ αρχάς οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, που δοκιμάστηκαν αρκετές φορές, έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ οι δανειστές πλέον τον εμπιστεύονται.
Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι και είναι προφανές ότι επιθυμεί να σηκώσει το… τρόπαιο ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει ένταση στο στρατόπεδο των «53+» των οποίων ηγείται ο κ. Τσακαλώτος.
Σίγουρος θεωρείται και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Ο καθηγητής θεωρείται από τα πολύ βαριά «χαρτιά» της κυβέρνησης. Έχει χειριστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα εθνικά θέματα και χαίρει της εμπιστοσύνης όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Συν τοις άλλοις, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για Σκοπιανό και υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Αυτονόητη θεωρείται η παραμονή Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τζανακόπουλος, Παππάς, Αχτσιόγλου και Βασιλειάδης έχουν θετικό πρόσημο στο έργο τους και θεωρούνται «αμετακίνητοι».