Επίσκεψη Δ. Γάκη στην Κάλυμνο| Συνάντηση με Δανό Πρέσβη| Συνέντευξη στην ΕΡΑ

0
116

Δημήτρης Γάκης από Κάλυμνο: «Μαζί με τους τοπικούς φορείς μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Δωδεκάνησο. Με βασικό πυλώνα την αλιεία και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα των νησιών μας»

***

Επίσκεψη στην Κάλυμνο πραγματοποίησε στις 24 Ιανουαρίου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, συνοδεύοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην Κάλυμνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιού και των βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκη και Ηλ. Καματερού, παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου. Το κυβερνητικό κλιμάκιο και οι βουλευτές, συναντήθηκαν με τη Δημοτική Αρχή, εκπροσώπους των αλιέων, καθώς και κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του νησιού.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αλιείας και στη σημασία της έγκαιρης και σωστά σχεδιασμένης εφαρμογής του «μεταφορικού ισοδύναμου».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε την σημασία να ξεκινήσει από την Κάλυμνο και μαζί με τους επαγγελματίες αλιείς, η επί της ουσίας υλοποίηση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του κλάδου της αλιείας. Η κυβερνητική απόφαση, σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σηματοδοτεί την έναρξη ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού «επιχειρησιακού σχεδίου» πολλαπλών δράσεων (νομοθετικές πρωτοβουλίες, έργα και υποστηρικτικές ενέργειες), που διασφαλίζει τα ιχθυοαποθέματα στο Αιγαίο και δημιουργεί μακροπρόθεσμα βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον αλιευτικό κλάδο. Μια λογική που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δημήτρης Γάκης, «διέπει και το βασικό στόχο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, τεκμηριώνεται από τις επιστημονικές μελέτες, προσβλέπει στη «γαλάζια» ανάπτυξη με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και υποστηρίζεται από τις προτάσεις των ίδιων των ενδιαφερόμενων νησιωτικών φορέων και οργανώσεων των επαγγελματιών αλιέων».

«Η ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου μπαίνει σε μια δυναμική φάση. Με τη ριζική αναθεώρηση του πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, με την καινοτομία, τόσο στη χρήση θεσμικών όσο και τεχνολογικών εργαλείων που προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα από την παράνομη αλιεία και ενισχύουν την ορθή εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, χρόνια προβλήματα των αλιέων και των νησιωτών οδηγούνται προς λύση. Με σύγχρονο σχεδιασμό, μεριμνώντας για τους επαγγελματίες του κλάδου και – εν τέλει – προχωρώντας με σταθερό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία για τα νησιά που ξεδιπλώνεται δυναμικά μπροστά μας», σημείωσε ο βουλευτής.

Για το «μεταφορικό ισοδύναμο», ο Δημήτρης Γάκης, υπογράμμισε τη σημασία του κατάλληλου σχεδιασμού ώστε να μην μείνει κανένα μικρό νησί χωρίς τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση, το ρόλο των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού δικτύου αλλά και τη φροντίδα για τη βιωσιμότητα του συνολικού πακέτου, τονίζοντας, ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί θεσμικά την πορεία υλοποίησης τόσο της μελέτης όσο και της εφαρμογής, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Δημήτρη Γάκη με τον Πρέσβη της Δανίας Michael Braad

O πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας – Δανίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, συναντήθηκε, σήμερα, 25 Ιανουαρίου, με τον Πρέσβη της Δανίας κ. Michael Braad, στην Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Δανίας κ. Rasmus Bøgh Johansen.

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εγκάρδιο κλίμα, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις διαχρονικά άριστες σχέσεις Ελλάδας – Δανίας, εστιάζοντας στις δυνατότητες για περαιτέρω κοινοβουλευτική, πολιτιστική, εμπορική-οικονομική και τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης, με έμφαση τις πολιτικές Συνοχής και την από κοινού αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την ΕΕ, όπως είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Έγινε ενημέρωση εκατέρωθεν για τη λειτουργία της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον κ. Δ. Γάκη και για θέματα αρμοδιότητας του, από τον πρέσβη Michael Braad, ενώ επιβεβαιώθηκε και η βούληση για στενότερη συνεργασία. Οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν εκτενέστερα και στα θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων, τουριστικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, εκφράζοντας την προσδοκία πως η περαιτέρω ανάπτυξη των διακοινοβουλευτικών σχέσεων θα συμβάλλει δυναμικά στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ των Λαών των δύο χωρών.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αφού ευχαρίστησε τον πρέσβη για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συζήτηση, του απεύθυνε πρόσκληση – που έγινε αποδεκτή από τον κύριο Braad – να επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων και να συναντηθεί με τα μέλη της ΚΟΦ Ελλάδας – Δανίας.

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Ρόδου (23.01.18), ο Δημήτρης Γάκης, δήλωσε στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη:

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό:

Εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους. Είναι απαράδεκτη η εκμετάλλευση ενός εθνικού θέματος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η αρχαία Μακεδονία ήταν βέβαια Ελληνική και στην πορεία των αιώνων κατοικήθηκε από Σλαβικούς και Βουλγαρικούς πληθυσμούς. Το μεγαλύτερο τμήμα κατοικείται από Έλληνες. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς με προσοχή και σοβαρότητα, χωρίς αλυτρωτισμούς. Είναι ανεπίτρεπτη η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των συνόρων, που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Για τις κριτικές της αντιπολίτευσης γιατί δεν έγινε διάλογος:

Είναι πολύ νωρίς γιατί μόλις προχθές έγιναν γνωστές οι προτάσεις Νίμιτς. Η ενημέρωση λοιπόν δεν μπορεί παρά να εξαρτάται από το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Μετά από τις συνομιλίες και τις συνεννοήσεις με τις δύο πλευρές, κατατίθενται οι προτάσεις για επεξεργασία από τα δύο μέρη, που εν συνεχεία θα καταθέσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις, για να καταλήξουν έτσι σε μια σύνθεση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης:

Επρόκειτο για μια κίνηση ακραία, που δίνει λάθος μηνύματα προς τα έξω. Με τη σειρά τους βέβαια, οι ακραίες αυτές θέσεις υπονομεύουν το κύρος του συλλαλητηρίου.

Για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο:

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε ψυχραιμία για να διατηρήσει την ενότητα του ελληνικού λαού σε τέτοια ευαίσθητα θέματα. Η επίσημη Εκκλησία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, απέχει από ακραίες εκδηλώσεις και ο ίδιος συνέστησε αυτοσυγκράτηση.

Για την εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννη Ζίγδη:

Στο τέλος της συνέντευξης ο βουλευτής αναφέρθηκε στην εκδήλωση που οργανώνεται από τη Βουλή προς τιμήν του Δωδεκανήσιου πολιτικού Ι. Ζίγδη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην εθνική αλλά και στη Δωδεκανησιακή πολιτική σκηνή. «Η Δωδεκάνησος ανέδειξε πολλούς αξιόλογους και σοβαρούς πολιτικούς. Ο Γιάννης Ζίγδης ήταν ένα από αυτούς. Τον επιλέξαμε γιατί ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στην αναδιοργάνωση της ενεργειακής πολιτικής της Χώρας μας και χάραξε την αναπτυξιακή δομή της Δωδεκανήσου. Διετέλεσε αρχηγός κόμματος και φέτος συμπληρώνονται είκοσι ένα χρόνια από το θάνατό του», είπε ο Δημήτρης Γάκης. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Βουλή θα αποτίσει φόρο τιμής στον Ι. Ζίγδη και στο δεύτερο μέρος τα κόμματα θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική και για περιφερειακά αναπτυξιακά ζητήματα.

Το Γραφείο ΤΥΠΟΥ

-.-

-.-

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ