Ποιος ο λόγος της απόφασης να έχει η Κύπρος δύο διαφορετικές ώρες;
Στις 8 Σεπτέμβριου η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε πως η Τουρκία δεν θα μπει σε χειμερινή ώρα. Η επίσημη απόφαση έλεγε πως έτσι η Τουρκία «Θα έχει περισσότερο ήλιο όλο το χρόνο».
«Καταργήσαμε τη διαφορά ώρας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, σε μια του ομιλία.
«Δεν θα υπάρχει καμία σύγχυση τώρα. Οι ώρες θα είναι το ίδιο και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Θα αλλάζετε εσείς, όχι οι ώρες», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Από σήμερα και για πρώτη φορά η Τουρκία δεν αλλάζει ώρα, αρά παραμένει στην καλοκαιρινή ώρα.
Η τουλάχιστον παράξενη απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης, είχε και ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν περίμενε.
Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος γίνεται από σήμερα (30/10) νησί με 2 διαφορετικές ώρες, και η Λευκωσία μια πρωτεύουσα με 2 διαφορετικές ώρες.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει πως τα κατεχόμενα «για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους» έπρεπε να ακολουθήσουν την ώρα της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ότι ήθελαν να αποφύγουν τα προβλήματα με τα δρομολόγια των πτήσεων, ειδικά των πτήσεων από την Τουρκία, «Αν με ρωτήσετε εγώ σίγουρα δεν επιθυμώ διαφορετικές χρονικές ζώνες στο νησί μας», κατέληξε.
Η καινούργια αυτή πραγματικότητα αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα πρακτικής φύσεως. Πέρα από αυτό όμως, η νέα αυτή διχοτόμηση, προσθέτει μια σουρεαλιστική νότα σε μια ήδη εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την επίλυση του Κυπριακού.
Και η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σε ότι αφορά την ισχύ των Ενόπλων της Δυνάμεων, μετά από οκτώ χρόνια δραστικής μείωσης των αμυντικών δαπανών (ξεκίνησε από τον προϋπολογισμό του 2009 με την μείωση κατά 15% των δαπανών για τη άμυνα).
Αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό που δείχνουν οι χάρτες είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί.
Κάνοντας σαφή και ονομαστική αναφορά στον «Εθνικό Όρκο» (Misakı Millî), ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία διατηρεί… παρεμβατικά δικαιώματα στα εδάφη της άλλοτε οθωμανικής αυτοκρατορίας: Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, τη Συρία, την Γεωργία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τα Βαλκάνια κλπ.http://www.pronews.gr/portal/20161031/defencenet/ellinotoyrkika/40/arhisan-na-dimosieyoyn-neoys-hartes-stin-toyrkia-thessaloniki
«Γίνεται να φανταστεί κανείς την Αδριανούπολη χωριστά από τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη των προγόνων μας σε κάθε βήμα της γεωγραφίας που εκτείνεται από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη», ήταν οι ακριβείς του δηλώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν στο ίδιο πνεύμα λέγοντας «Τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας.
Η Τουρκία πάντοτε αγκάλιαζε όλους τους καταπιεσμένους πληθυσμούς και τα θύματα και ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τους ομοεθνείς μας μόνους».http://www.pronews.gr/portal/20161031/defencenet/ellinotoyrkika/40/arhisan-na-dimosieyoyn-neoys-hartes-stin-toyrkia-thessaloniki