Έξι ηφαίστεια απειλούν τον πλανήτη – Κοχλάζει ο πυρήνας της Γης

0
355

Κάθε εβδομάδα, όλο και περισσότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις επιστημόνων για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη δημιουργούν φόβους για μέγα εκρήξεις που θα επηρεάσουν καταλυτικά την ζωή στην πλανήτη μας.

Μεγάλη ομάδα γεωλόγων και ηφαιστειολόγων ανέλυσε όσα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή τους από τις μετρήσεις των μηχανημάτων, αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται κοντά στα γνωστά ηφαίστεια ανά τον πλανήτη, καταρτίζοντας μία λίστα με έξι ενεργά ηφαίστεια, τα οποία είναι πιθανόν να εκραγούν εντός του 2018, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η λίστα με τα «επικίνδυνα» ηφαίστεια που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να εκραγούν περιλαμβάνει

  • το Kirishima στην Ιαπωνία,
  • το Merapi, στην Ινδονησία,
  • το Öræfajökull στην Ισλανδία,
  • το Popocatépetl στο Μεξικό,
  • το Villarrica στη Χιλή και
  • το Kilauea στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός από τα ηφαίστεια που βρίσκονται στην επιφάνεια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποθαλάσσιων ηφαιστείων, ιδιαίτερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία παρουσιάζουν εξίσου αυξημένη δραστηριότητα.

Μία πιθανή μεγάλη έκρηξη στη συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το γεωλογικό τοπίο, ακόμη και το κλίμα στον πλανήτη, όπως έχει συμβεί κατ” επανάληψη πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο φόβος για το νέο big bang

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των εκρήξεων σούπερ-ηφαιστείων στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι, βάσει των ιστορικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, το… big bang στον πλανήτη μας μπορεί να συμβεί… ανά πάσα στιγμή!

Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρήσεις, η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου συνέβαινε στη Γη σε μία συχνότητα μεταξύ 45.000 και 174.000 χρόνων. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η προσέγγιση ήταν αρκετά αόριστη, καθώς το «άνοιγμα» σχεδόν 130.000 χρόνων, ήταν αδύνατον να προσδιορίσει ένα ικανό ποσοστό πιθανοτήτων, για μία ασφαλή πρόβλεψη.

Το 2014, μεγάλη ομάδα ερευνητών κατέληξε σε έναν αρκετά πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Γη συμβαίνει ένα… big bang κάθε 17.000 χρόνια, πάντα κατά προσέγγιση. Μία άλλη έρευνα το έκανε… ακόμη χειρότερο, καθώς προσδιόριζε τη συχνότητα κάθε 5.200 χρόνια. Η τελευταία ωστόσο, δεν έτυχε της αποδοχής του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα υπήρχαν συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές για τόσο μεγάλα γεγονότα.

Η έρευνα που προσδιορίζει τη συχνότητα του… big bang στα 17.000 χρόνια περίπου, αποτελεί τη νέα βάση των γεωλόγων. Αν οι υπολογισμοί της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιωθούν, αυτόματα η γενιά των ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον πλανήτη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το απόλυτο σενάριο του τρόμου. Και αυτό διότι η έκρηξη του υπερ-ηφαιστείου όχι μόνο είναι πιθανόν να συμβεί ακόμη και… τώρα, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές χιλιάδες χρόνια, καθώς η τελευταία, βάσει πάντα των στοιχείων, καταγράφηκε πριν από 20.000 χρόνια.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επιβεβαίωσε εν μέρει τα στοιχεία της έρευνας και το ακραίο σενάριο τρόμου για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα αρχεία του βρετανικού ιδρύματος, οι ηφαιστειακές υπερ-εκρήξεις συνέβησαν στη Γη πριν από ένα διάστημα μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων χρόνων. Η δε συχνότητα των υπερ-εκρήξεων αυτών, είναι πολύ μεγαλύτερη απ” ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα.

Ο καθηγητής στατιστικής Jonathan Rougier δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα γεωλογικά αρχεία, οι δύο πιο πρόσφατες υπερ-εκρήξεις ήταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ετών. Ως εκ τούτου, είμαστε λίγο τυχεροί που δεν βιώσαμε καμία υπερ-έκρηξη από τότε. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι η απουσία υπερ-εκρήξεων τα τελευταία 20.000 χρόνια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα ηφαίστεια απειλούν περισσότερο τον πολιτισμό μας, απ” ότι νομίζαμε προηγουμένως. Η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μέσου χρόνου μεταξύ των υπερ-εκρήξεων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την προσέγγιση των σεισμολόγων που εξετάζουν τους σεισμούς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ