Ρόδος: Ο Αχμέτ χαμογελά και πάλι ελεύθερος!

0
1458

Ελεύθερος αφέθηκε με παρέμβαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο 19χρονος αλλοδαπός μαθητής Λυκείου της Ρόδου, Αχμέτ Σατούφ!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» η κινητοποίηση που έγινε αλλά και η ανοικτή επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επέφερε αποτέλεσμα.

Έτσι με παρέμβαση του ίδιου του κ. Μουζάλα ο 19χρονος μαθητής αφέθηκε χθες το μεσημέρι ελεύθερος και μάλιστα του χορηγήθηκε και έγγραφο εξάμηνης αναστολής της απόφασης απομάκρυνσής του, που μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση.

Όπως έχει γράψει η «Ροδιακή» ο 19χρονος Αχμέτ «βγήκε» προερχόμενος από τα τουρκικά παράλια στο Καστελλόριζο και συνελήφθη στις 20 Αυγούστου 2016 για παράνομη παραμονή στη χώρα μας.
Εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος καθώς ανήκε σε ευάλωτη ομάδα και ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία καταθέτοντας αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Ωστόσο το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε δύο φορές με αποτέλεσμα στις 30 Νοεμβρίου να συλληφθεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες, από την αστυνομία.

Ο 19χρονος Αχμέτ Σατούφ, το διάστημα της παραμονής του στη Ρόδο όπου μεταφέρθηκε από το Καστελλόριζο, δεν έμεινε αδρανής. Άρχισε να φοιτά στο 2ο Λύκειο Ρόδου, στη β΄τάξη, ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα «Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας σε Ενήλικες» την περίοδο 2016-2017 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.  Ήταν από τους πρώτους πρόσφυγες που παρακολούθησαν αυτά τα μαθήματα, με συνέπεια και φανερή πρόοδο.

Ο ίδιος επέδειξε και ενεργή δράση αλληλεγγύης προσφύγων της τοπικής ομάδας ΟΑΣΙΣ Ρόδου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τους προηγούμενους μήνες κατεβλήθησαν προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας του Αχμέτ από την νομική εκπρόσωπο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες κ. Ελπίδα Κυρμπάση η οποία και κατέθεσε αίτηση οικογενειακής επανένωσης στην υπηρεσία Ασύλου.

Ο πατέρας με την δίδυμη αδελφή του βρίσκονται σε πόλη της Γερμανίας και τελικά τον Σεπτέμβριο 2017 η οικογένεια ενώθηκε ξανά, αφού μετέβη εκεί η μητέρα και τα τέσσερα ανήλικα αγόρια που φιλοξενούνταν στη Ρόδο.

Ενώθηκαν όλοι όχι όμως και ο Αχμέτ ο οποίος ως ενήλικος πια, παρέμεινε στο νησί μας και κινδύνευε να επιστρέψει στην Τουρκία και στη πατρίδα του με ότι αυτό συνεπάγεται!
Και μπορεί για την ώρα ο 19χρονος Σύρος να κατάφερε να «διακοπεί» η απέλαση του, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, ενώ υπάρχει «ανοικτό» και το θέμα της επανασύνδεσης τους με την οικογένεια του.

Η ανοικτή επιστολή
Η ανοικτή επιστολή που εστάλη προς τους  υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Γαβρόγλου, κύριε Μουζάλα,
από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου ο μαθητής του 2ου ΓΕΛ Ρόδου Αχμέτ Σατούφ (ημ. γεν. 1 Ιουλίου 1998) αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου (ημερομηνία πρώτης συνέντευξης: 23 Νοεμβρίου 2016, αρ. υπόθεσης 45456).

Ο μαθητής Αχμέτ Σατούφ βρίσκεται μόνος του στη Ρόδο καθώς το Σεπτέμβριο του 2017 οι γονείς του με τα ανήλικα αδέλφια του επανενώθηκαν και ζουν πλέον στο Μπόχουμ της Γερμανίας.

Ο ίδιος έχει μια σημαντική πορεία κοινωνικής ένταξης μέσα από δραστηριότητες εθελοντισμού, μαθημάτων, αθλητισμού και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Απευθύνουμε έκκληση σε σας, κύριοι Υπουργοί, για τη διακοπή της κράτησης του μαθητή Αχμέτ Σατούφ και την εκ νέου εξέταση της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η ζωή του Αχμέτ Σατούφ θα βρεθεί και πάλι σε κίνδυνο καθώς, όπως και εσείς γνωρίζετε, στη Συρία θα υποστεί τις συνέπειες της άρνησης στράτευσης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά το μαθητή Αχμέτ Σατούφ και επιθυμούμε να τον δούμε και πάλι ελεύθερο να έρχεται στα μαθήματά μας και στις δραστηριότητές μας. Είναι κρίμα να σταματήσει η ελεύθερη ζωή με τέτοιο τρόπο σε αυτό το παιδί. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε.
Περισσότερες πληροφορίες για το μαθητή Αχμέτ Σατούφ: https://oasisrhodes.blogspot.gr

Με εκτίμηση
Καρανικόλας Μιχάλης, Συντονιστής «Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου»
Χαλάς Ιπποκράτης, Συντονιστής «Αλληλεγγύη Κως»
Παπακώστα Ρενάτα, Εκπρόσωπος «Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου»
Hdo Alshami, μαθητής Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου με καταγωγή από τη Δαμασκό
Σφακιανάκη Αικατερίνη, Διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Ρόδου
Σκούρτου Ελένη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
Γουβιάς Διονύσης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΕΣ
Τσιάκαλος Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ
Κογκίδου Δήμητρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ
Ρακόπουλος Κώστας, μέλος Δ.Σ. Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
Τζωρτζακάκης Γιώργος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου».

Πηγή : rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ