Φεύγουν τρεις πολυεθνικές από την Ελλάδα: Λουκέτα, πωλήσεις, αποεπενδύσεις

1
1111

Γιατί τρεις πολυεθνικοί όμιλοι ανακοίνωσαν αποεπενδύσεις από την Ελλάδα;

Εβδομάδα επιχειρηματικών αποεπενδύσεων ήταν αυτή που πέρασε για την χώρα μας, καθώς τρεις πολυεθνικοί Όμιλοι – ξένοι επενδυτές ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τις μονάδες, πωλούν μέρος των δραστηριοτήτων τους ή εγκαταλείπουν τη χώρας μας.

 

Η οικονομική ύφεση, η μείωση της κατανάλωσης αλλά και η γραφειοκρατία είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Ελαϊς – Unilever, την Froneri της Nestle και την Al Rayyan, τον κρατικό επενδυτικό όμιλο του Κατάρ, να βάλουν λουκέτο σε μέρος των δραστηριοτήτων τους, ειδήσεις που τάραξαν το ελληνικό επιχειρείν την ώρα που δίνεται η εικόνα εντός και εκτός συνόρων είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Η αρχή έγινε με το Al Rayyan, τον κρατικό επενδυτικό όμιλο του Κατάρ, το οποίο ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, σε Ζάκυνθο και Οξιά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εµπλοκών από το 2014.

Η Οξειά, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου, αποκτήθηκε το 2013 από τους Καταριανούς το 2013 έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.

Το business plan προέβλεπε τη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού θέρετρου που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης.

Όμως η επένδυση ναυγάγησε καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που υπστήριζαν ότι έλαβαν οι Καταριανοί ότι το νησί θα αποχαρακτηρίζονταν ως ζώνη Natura και η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

 

Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη στο project της Ζακύνθου, που προέβλεπε την δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε έκταση 15.000 κοντά στην περιοχή «Ναυάγιο”.

Η δικαστική διαµάχη για την περιοχή-φιλέτο του Ναυαγίου της Ζακύνθου είχε ξεκινήσει µε την κατάθεση αγωγής από την τοπική Μητρόπολη και τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, που αµφισβητούν τη νοµιµότητα της αγοράς και διεκδικούν µέρος της έκτασης. Με την αγωγή συντάχθηκαν 22 ιδιώτες, ο δήµος, η περιφέρεια και τελευταίο το ∆ηµόσιο

Πουλά τα ελαιόλαδα της η Ελαϊς

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση τις προηγούμενες μέρες ότι πωλούνται οι δραστηριότητες εμπορίας ελαιολάδου και μαργαρινών από την Ελαΐς – Unilever.

Προς πώληση τίθενται τα σήματα Άλτις, Ελάνθη, Solon, Βιτάμ, Flora, Becel, Super Fresco, καθώς και το εργοστάσιο ελαιόλαδου και σπορέλαιων στην Πειραιώς. Πάντως, η όποια συμφωνία ακολουθήσει θα επηρεάσει το σύνολο των εργαζομένων.

Με την πώληση του εργοστασίου στην Πειραιώς (εκεί που παράγονται τα ελαιόλαδα), η Ελαΐς θα διατηρεί δύο μονάδες παραγωγής στον Ρέντη και τη Γαστούνη, ενώ το χαρτοφυλάκιο των τροφίμων θα περιοριστεί στα σήματα: Knorr, Hellmann’s, Poumaro καθώς και τα παγωτά Algida, ΕΒΓΑ και Ben & Jerry που παράγονται σε εργοστάσιο στην Ιερά Οδό.

Η πρόθεσή της Unilever Hellas να πουλήσει τον κλάδο του ελαιολάδου της εντάσσεται στην αναδιάρθρωση των δραστηρριοτήτων της μητρικής. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη του Ομίλου, μετά και την πρόσφατη παρολίγον εξαγορά του πολυεθνικού Ομίλου από την αμερικανική Kraft Heinz, προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιες «επιθετικές» κινήσεις από ανταγωνιστές στο άμεσο μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που – όπως υποστηρίζουν – η μητρική έχει αποφασίσει να αποχωρεί από κλάδους που παρουσιάζουν κάμψη, ή που το ποσοστό τους στον συνολικό τζίρο της Unilever μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια

Έκλεισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ότι προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος, ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2, 5 φορές τα νόμιμα.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο, όπως αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της πρώτης χρήσης της Froneri Hellas που αφορούν το διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2016 οι ζημιές περιόδου ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στο ίδιο διάστημα σε περίπου 563.000 ευρώ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ