Τέλος η Τουρκία για τη Δύση- Η απόφαση που κρίνει τα πάντα

2
1118

Πως θα αντιδράσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ;

Στην «αγκαλιά» της Ρωσίας φαίνεται να πηγαίνει η Τουρκία του Ερντογάν μετά από μία απόφαση-ορόσημο που πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων λόγω καλοκαιριού. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, Τουρκία, Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν μία κολοσσιαία συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων για την αξιοποίηση τριών πετρελαϊκών κοιτασμάτων και ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματά των εν λόγω κοιτασμάτων είναι αρκετά για να καλύψουν τις τουρκικές απαιτήσεις για τα επόμενα 150 χρόνια, με παραγωγή ίση με 1,5 φορά τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγει ετησίως η Τουρκία!

Από την πλευρά της, η ιρανική εταιρία Ghadir – που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας- υπέγραψε συμφωνία με τουρκική εταιρία για την κατασκευή και λειτουργία πέντε σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Ιράν με επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρει το ιρανικό Press TV, η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αυγή στη συνεργασία μεταξύ ιρανικών, ρωσικών και τουρκικών εταιριών, αντανακλώντας την ταχέως μεταβαλλόμενη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή, πετώντας το «μπαλάκι» στο στρατόπεδο των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Επιπλέον, η εφημερίδα Sabah έγραψε την περασμένη Τρίτη, ότι τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από κλιμάκιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησε στα μέσα Ιουλίου συνομιλίες στην Τεχεράνη με ιρανικές και ρωσικές αρχές, με κύριο θέμα συζήτησης την υποστήριξη των ΗΠΑ σε Τούρκους «αντιφρονούντες» και το Κουρδικό, ζήτημα που «καίει» τόσο την Τουρκία, όσο και το Ιράν.

Για το ίδιο θέμα επισκέφτηκε την Άγκυρα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Χοσεΐν Μπακερί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράν το φθινόπωρο για να θέσει το θέμα του Κουρδικού επί τάπητος.

Φαίνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση έχουν καταστεί άκρως προβληματικές με τελευταίο ρήγμα του Τούρκου προέδρου να είναι οι πρόσφατες δηλώσεις επίθεσης στη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι η Ρωσία πέτυχε μία διπλωματική νίκη εις βάρος του δυτικού άξονα, αφού κατάφερε να «δέσει» με επικερδείς συμφωνίες μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στον συνασπισμό της. Αναμένεται η απάντηση της Δύσης.

ΠΗΓΗel.gr/
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Τουρκία, ο Ερντογάν δηλαδή, προσπαθεί να αποφύγει το αναπόφευκτο που δεν είναι άλλο από την δημιουργία του Κουρδιστάν με τουρκικά εδάφη. Θα είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που θα παραδώσει την χώρα του μικρότερη από ότι την παρέλαβε. Από την άλλη το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει συμμάχους λόγω της αντιπαλότητας που έχει με τους γείτονές της. Η Ρωσία παίζει το παιχνίδι της. Να θυμίσω συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων που παραμένουν στα χαρτιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ